15/04/2024
15.8 C
Serres

Τέλος οι κινητοποιήσεις για τους Σερραίους αγρότες!

Αποχώρησαν οι Σερραίοι αγρότες από το μπλόκο του Στρυμονικού περιμένοντας να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού που ανακοινώθηκαν μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ουσιαστικά όμως πρόκειται για το τέλος των κινητοποιήσεων, μιας και από την άλλη βδομάδα οι περισσότεροι από τους αγρότες, θέλουν δεν θέλουν, θα βρίσκονται στα χωράφια τους για την καλλιέργεια των χωραφιών.

Από την άλλη η κυβέρνηση δεν δείχνει διάθεση προσαρμογής στα κελεύσματα των αγροτών, όπως εκφράστηκαν από το κύμα εκδηλώσεων διαμαρτυρίας και το συλλαλητήριο με τα τρακτέρ στην Αθήνα.

Όσο για το πρόγραμμα πληρωμών φαίνεται να βαλτώνει καθώς δεν έχουν τακτοποιηθεί ακόμα οι ενισχύσεις από τα τέλη του περασμένου χρόνου, ενώ υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ κυρίως λόγω των περιορισμένων τεχνικών δυνατοτήτων του.


Σε επαγρύπνηση οι Σερραίοι αγρότες, αποχώρησαν από το μπλόκο του Στρυμονικού

Τέλος οι κινητοποιήσεις για τους Σερραίους αγρότες

Τι κι αν οι Σερραίοι αγρότες προειδοποίησαν πως βρίσκονται σε επαγρύπνηση; Η αλήθεια είναι πως μετά την αποχώρησή τους από το μπλόκο του Στρυμονικού, πολύ δύσκολα θα ξαναμαζευτούν για κινητοποιήσεις οι αγρότες.

Κι αν είναι αλήθεια πως οι κινητοποιήσεις τέθηκαν σε αναστολή με τη σημερινή μορφή τους , άπαντες αναρωτιούνται τότε τι θα γίνει αν δεν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου;

Έλενα Τούσκα Παναγιώτης Τσινάβος

Είναι σαφές μέχρι και σήμερα πως το πρόγραμμα πληρωμών στο οποίο φαίνεται να επιμένει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ακόμα και για καθυστερούμενες ενισχύσεις που θα ‘πρεπε να έχουν τακτοποιηθεί από τα τέλη του περασμένου χρόνου, είναι προσαρμοσμένο όχι στις αντικειμενικές δυσκολίες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο αγροτικός κόσμος, αλλά λειτουργεί με βάση τις περιορισμένες δυνατότητες τεχνικής διαχείρισης της κατάστασης από τον Οργανισμό Πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ).


Έτσι, το πρόγραμμα που έχει εκδώσει εδώ και μέρες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ναι μεν αναγνωρίζει καθυστερούμενες οφειλές τουλάχιστον 758 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει επιγραμματικά το ίδιο, ωστόσο δεν κάνει τίποτα για να το αλλάξει!

Πάντως οι αγρότες περιμένουν την διόρθωση της ενιαίας ενίσχυσης για το 2023 και ήδη άνοιξε η πλατφόρμα για διορθώσεις έως το τέλος Φεβρουαρίου και έως το Πάσχα θα γίνει η διορθωτική πληρωμή του υπολοίπου των 88 εκατ. της βασικής ενίσχυσης, που δεν είχε απορροφηθεί πέρυσι.

Διαμαντόπουλος Μιχτσόγλου

Οι αγρότες περιμένουν την πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων εντός του Απριλίου – 245 εκατ. Ευρώ και το άνοιγμα των νέων αιτήσεων ΟΣΔΕ 2024 τον Μάρτιο.

Έχει ήδη ανοίξει η πλατφόρμα για διορθώσεις στα Οικολογικά Σχήματα η πληρωμή των οποίων, ύψους 425 εκατ. ευρώ, αναμένεται να γίνει έως το Πάσχα.


Οι αγρότες περιμένουν την έναρξη των διαδικασιών προκειμένου να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014-2019 με βάση την παλιά ΚΑΠ όσο και για τη μεταβατική περίοδο 2020- 2022.

Πάντως ήδη ξεκίνησε η εκκαθάριση των 16.000 δεσμευμένων ΑΦΜ και της αποδέσμευσης των «νομίμων», καθώς όλα τα υπόλοιπα θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Αβραμάκης Τσίπρας 3

Ήδη ξεκίνησε ο σταδιακός έλεγχος και η πληρωμή όσων δικαιούχων έχουν προσφύγει και δικαιωθεί από τη Δικαιοσύνη για λάθη στην πληρωμή παρελθόντων ετών.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρεται επίσης ότι ο ΕΛΓΑ πληρώνει από τις 27 Φεβρουαρίου, δηλαδή δύο μήνες νωρίτερα, τις ζημιές του 2023 στο 100% της υπολογιζόμενης αξίας και επιπλέον, το ad hoc πρόγραμμα  αποζημιώσεων για τη Θεσσαλία έχει εκτιμηθεί στα 260 εκατ. Ευρώ και ήδη έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις 150 εκατ. ευρώ και έχει ήδη γίνει η μεταφορά των υπολοίπων 110 εκατ. από το υπουργείο Οικονομικών στον ΕΛΓΑ.

Όσο για την εξόφληση των αποζημιώσεων προβλέπετε να γίνει έως 30 Ιουνίου.

Επιμελητήριο Σερρών: Έρχεται το «Μαθητών Επιχειρείν» στις 17 Μαΐου

Χορός του Συλλόγου Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης στις 25 Φεβρουαρίου 2024

Το Συλλαλητήριο του Συντάγματος και οι γεωπολιτικές αιτίες των αγροτικών κινητοποιήσεων

Σερρών Θεολόγος προς προσκυνητές: Επισκεπτόμεθα έναν τόπο αγιασμένο και μαρτυρικό, όπου τα πάντα ομιλούν για Ελλάδα

Από τον Κώστα Πασχάλη ο τελευταίος αποχαιρετισμός στον Ζάχο Κατσάνη

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις