16/04/2024
24.7 C
Serres

Το Σωματείο των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ λέει Όχι στο νομοσχέδιο της ΡΑΑΕΥΑ και τις συγχωνεύσεις

Η Παγκόσμια ημέρα νερού καθιερώθηκε ως ημέρα μνήμης σ’ όλη την ανθρωπότητα, διότι το νερό αποτελεί το πιο απαραίτητο συστατικό της ζωής των ανθρώπων, των ζώων και της φύσης.

Το νερό είναι ο πολυτιμότερος φυσικός πόρος του κόσμου που καθιστά τη γη ένα πλανήτη με ζωή.

Το μοναδικό φυσικό αγαθό που θα πρέπει όλοι να διαφυλάξουμε, με κάθε τρόπο τον δημόσιο χαρακτήρα του και το δικαίωμα όλων ισότιμα σε αυτό.

Ωστόσο για πολλές κυβερνήσεις το νερό αποτελεί μπίζνα για κέρδη δισεκατομμυρίων.

Στη χώρα μας η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του δημοσίου νερού της ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΥΑ, ξεκίνησε από τα χρόνια των μνημονιακών κυβερνήσεων και σχετίζεται μέχρι και σήμερα με διάφορους τρόπους. Από την εκχώρηση των δύο εταιρειών ύδρευσης- αποχέτευσης, (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) στο ΤΑΙΠΕΔ και στο Υπερταμείο μέχρι την πρόσφατη ψήφιση της υποχρεωτικής υπαγωγής των ΔΕΥΑ τον Μάρτιο του 2023 στη ΡΑΑΕΥΑ (ρυθμιστική αρχή) και την επικείμενη ψήφιση του νέου νομοσχεδίου που ανήγγειλε η κυβέρνηση των συγχωνεύσεων – συνενώσεων όλων των ΔΕΥΑ στα μέσα του 2024.

GOTSIKA

Να υπενθυμίσουμε σε ότι αφορά τις ΔΕΥΑ, ότι πρόκειται για ανταποδοτικές κοινωφελείς μη κερδοσκοπικές δημοτικές επιχειρήσεις που λειτουργούν μονοπωλιακά στην περιοχή αρμοδιότητάς τους δηλ. στον οικείο Δήμο σύμφωνα με το θεσμικό τους ρόλο Ν. 1069/80 καθώς και την πρόσφατη απόφαση 5/2022 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. 

Η τελική υπαγωγή των ΔΕΥΑ στη ρυθμιστική αρχή σημαίνει αυτόματα την εφαρμογή ενιαίας τιμολόγησης νερού σε όλη τη χώρα με συνολική αύξηση της τιμής.

Βέβαια θα υπάρχει και η εναλλακτική, φθηνότερου πόσιμου νερού που θα παρέχεται σε όσους καταναλωτές το επιθυμούν από την επεξεργασία απολύμανσης του νερού που εξάγεται από τους βιολογικούς σταθμούς.


Οι συνενώσεις – συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ θα δημιουργήσουν πλήθος δυσεπίλυτων προβλημάτων αφού η διαχείριση του νερού και των λυμάτων θα γίνεται από απρόσωπους συγκεντρωτικούς περιφερειακούς οργανισμούς που αγνοούν τις τοπικές συνθήκες, ιδιαιτερότητες και ανάγκες με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική υποβάθμιση και αποδυνάμωση των υπηρεσιών εις βάρος της τοπικής κοινωνίας των καταναλωτών και των εργαζομένων.

Τα μέλη του σωματείου των ΔΕΥΑ νομού Σερρών δηλώνουμε πως αν θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν τις ΔΕΥΑ:

  1. Να σταματήσουν το σχέδιο εξόντωσής τους.
  2. Να επιτρέψουν στις ΔΕΥΑ προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με προκηρύξεις ανά ΔΕΥΑ και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ.
  3. Να εντάξουν τις ΔΕΥΑ σε μειωμένο βιομηχανικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος με αναδρομική ισχύ από το 2021.
  4. Να κατοχυρωθεί νομοθετικά ο χαρακτήρας του νερού ως φυσικό αγαθό που δεν είναι εμπορικό προϊόν και ο δημόσιος κοινωνικός χαρακτήρας των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους καλούμε τους  δημότες όλου του νομού να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο της ΡΑΑΕΥΑ και τις συγχωνεύσεις – συνενώσεις των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης της χώρας μας, καθώς δημιουργείται έντονη ανησυχία και υποψία ότι με την ψήφιση αυτών των νόμων οι ΔΕΥΑ θα οδηγηθούν στην ιδιωτικοποίηση.   

Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα και πολιτισμός και όχι εμπόρευμα για κέρδη κανενός.


Το ΚΚΕ Σερρών για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού: Ανατροπή επιλεγοντας το δρόμο της πάλης

1 st Premium Track Day of 2024 στο Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών το Σαββατοκύριακο

Κρίσιμος ο ρόλος Περιφερειών και Δήμων στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις