28/05/2024
19.7 C
Serres

Σερρών Θεολόγος: Η ευταξία είναι ίδιον της λειτουργικής παραδόσεως της Εκκλησίας μας!

Στον ιστορικό ιερό Ναό Αγ. Αθανασίου Νιγρίτης ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, τη Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023.

Κατά την διάρκεια δε της θ. Μυσταγωγίας, ετελέσθη, συμφώνως προς την εκκλησιαστική τάξη, η ειδική ακολουθία «ἐπί σαλευθείσῃ ἁγίᾳ Τραπέζῃ» του ως είρηται ιερού Ναού.


Οι ευτυχώς περιορισμένης εκτάσεως υλικές φθορές, τις οποίες επέφερε, κατά το περασμένο έτος 2022, η καταστρεπτική δύναμη της φωτιάς με την εκδήλωση πυρκαϊάς εντός του ιερού βήματος, κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη εκτεταμένων εργασιών εκ βάθρων ανακαινίσεως της αγίας Τραπέζης, αλλά και συντηρήσεως και ανακαινίσεως συνολικώς του εμβληματικού αυτού ιερού Ναού.

Σερρών Θεολόγος Η ευταξία είναι ίδιον της λειτουργικής παραδόσεως της Εκκλησίας μας 2
Σερρών Θεολόγος Η ευταξία είναι ίδιον της λειτουργικής παραδόσεως της Εκκλησίας μας 2


Προϊούσης της ιεράς ακολουθίας, ο Σεβ. κ. Θεολόγος ερμήνευε στους πιστούς τα τελούμενα και ανέλυε τον θεολογικό συμβολισμό τους.

Lavera


Μετά την τελετουργική ολοκλήρωση της τοποθετήσεως τεμαχίων μαρτυρικών λειψάνων εντός του «φυτού» του ιερού θυσιαστηρίου, της εκπλύσεως δι’ ύδατος αγιασμένου και αρωμάτων, της μυρώσεως και της ενδύσεως διά του «κατασαρκίου» και των λοιπών ιερών αμφίων της αγίας Τραπέζης και του καθαγιασμού διά του αγίου Μύρου των ιερών αντιμηνσίων, συνεχίσθηκε η Αρχιερατική θ. Λειτουργία, στην οποία συμπροσευχητικώς παρέστησαν μεταξύ άλλων και ο νυν Δήμαρχος Βισαλτίας κ. Αθανάσιος Μασλαρινός, η εψηφισμένη νέα Δήμαρχος Βισαλτίας κ. Ευανθία Πλιάκου, καθώς και πλήθος ευσεβών ενοριτών.


Προ της απολύσεως της θ. Ιερουργίας, ο Σεβ. Ποιμενάρχης της κατά Σέρρας και Νιγρίτα συνεκλεκτής, κ. Θεολόγος, απευθυνόμενος στο πυκνό εκκλησίασμα αναφέρθηκε στο πρώτιστο, όπως είπε, έργο της Εκκλησίας μας, το οποίο είναι ο αγιασμός και η εκκλησιαστικοποίηση του κόσμου, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Η σημερινή ιερά ακολουθία, ως έκφραση της λειτουργικής τάξεως της αγίας Εκκλησίας μας, καλλιεργεί το πνεύμα της κατά Θεόν προκοπής και τελειώσεως στους πιστούς ανθρώπους.


Σερρών Θεολόγος Η ευταξία είναι ίδιον της λειτουργικής παραδόσεως της Εκκλησίας μας
Σερρών Θεολόγος Η ευταξία είναι ίδιον της λειτουργικής παραδόσεως της Εκκλησίας μας

Η ευταξία είναι ίδιον της λειτουργικής παραδόσεως της Εκκλησίας μας. Τάξις συνέχει τα ουράνια, αλλά και τα επίγεια.

Η αγία Εκκλησίας μας καλείται, ως εκ της φύσεως της προελεύσεως και της αποστολής Της, να είναι το εύλαλο και διδακτικό σχολείο της αγιότητος, της αρετής, της αγάπης, αλλά και της τάξεως, της ειλικρινείας στις διανθρώπινες σχέσεις και της μαρτυρίας Ιησού Χριστού, του αληθινού Θεού και Σωτήρος μας.

Οποιαδήποτε διαφορετική συμπεριφορά, που δεν έχει το πρόσημο της πίστεως, της ειλικρινείας και της αγάπης προς τον συνάνθρωπο και μάλιστα τον πονεμένο και τσακισμένο άνθρωπο, συνιστά έκπτωση από το ήθος και την ποιότητα που ευαγγελίσθηκε ο Σωτήρας μας Ιησούς Χριστός.

Αυτή η θεανθρώπινη ποιότητα είναι και η μαρτυρία της Εκκλησίας μας σ’ έναν κόσμο που βυθίζεται όλο και περισσότερο στο ψέμα, την φιλαυτία, την κακία, την σύγχυση και την αταξία.

Πρώτιστο έργο της Εκκλησίας μας, η οποία εργάζεται αγιαστικώς, εν τω κόσμω, χωρίς να είναι εκ του κόσμου τούτου, είναι ο αγιασμός και η εν αγίω Πνεύματι μεταμόρφωσις του κόσμου σε κοινωνία πίστεως, αληθείας και αγάπης.Η αγία Εκκλησία μας, παρά τα όποια προβλήματα, εσωτερικά ή εξωτερικά, θα συνεχίσει να διακονεί και να εργάζεται μέσα σ’ αυτόν τον «άκοσμο» κόσμο, ως η μικρά και αγία ‘’ζύμη’’, που αναπλάθει σωστικώς την ανθρώπινη ζωή.


Ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να επαινέσει και πάνυ δικαίως τόσο τον καλό εφημέριο του ιερού Ναού, αιδεσιμ. Σταυρ. Οικονόμο π. Αθανάσιο Τσιανακά και τους λαϊκούς του συνεργάτες για την κατά πάντα φιλότιμη ανάληψη και εκ πάσης επόψεως άριστη περάτωση του ιερού έργου της ριζικής ανακαινίσεως του ιερού Ναού Αγ. Αθανασίου, αλλά και του συνεχούς εσωτερικού και εξωτερικού ευπρεπισμού του, όσο και τον ευγενέστατο λαό της Νιγρίτης, ο οποίος διά του ευλογημένου οικονομικού υστερήματος και του συγκινητικού ψυχικού περισσεύματός του στηρίζει πάντοτε τα έργα της Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος ιδιαιτέρως ευχαρίστησε και τον Σερραίο, τέως Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κων/νο Αχ. Καραμανλή, καθώς και τον Δήμαρχο Βισαλτίας κ. Αθανάσιο Μασλαρινό και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Βισαλτίας για την σημαντική βοήθειά τους, αλλά και την συγκινητική χορηγία τους στο ανακαινιστικό έργο του ιερού Ναού, μετά τον «πειρασμό της φωτιάς», σημειώνοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:


«Ο Κύριός μας, επιβραβεύει, όχι μόνο κάθε αγαθή προσπάθεια και προσφορά στην Εκκλησία Του, αλλά και την διάθεση ακόμη της καρδιάς μας και χαρίζει πλουσίως την ευλογία και την χάρη Του.

Όλα τα έργα μας στην Εκκλησία έχουν ως βάση τους την ολόθερμη αγάπη μας για τον Χριστό και την ευλογημένη εικόνα Του, τον άνθρωπο.


Έχομεν δι’ ελπίδος, ότι τόσον οι άρχοντες του τόπου, τους οποίους και θερμώς ευχαριστούμε, όσο και ο πιστός και ευγενής λαός του Θεού θα συνεχίσουν να στηρίζουν τα έργα της Εκκλησίας μας, η οποία λειτουργεί ως αγαθοποιός και ενοποιός δύναμη σ’ αυτόν τον τόπο.

Αυτά τα καλά έργα υπηρετούν, στηρίζουν και αναπαύουν τον άνθρωπο».

Τέλος, διενεμήθη σε όλους η ευλογία της ιεράς ακολουθίας και παρετέθη το καθιερωμένο κέρασμα.

Παναγιώτης Σπυρόπουλος: 600.000 € για τη «ΣΤΟΑ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ» στη Νιγρίτα!

Από την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης: 3 φορτηγά βοήθειας στη Θεσσαλία

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις