18/06/2024
22.6 C
Serres

Παρέμβαση από την Έλενα Τούσκα για την Πυροπροστασία στο Δήμο Σερρών

Με ανακοίνωσή του στις 10/4/2024, Ο Δήμος Σερρών ενημερώνει τους δημότες ότι εκδόθηκε η ερμηνευτική Εγκύκλιος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα: «Εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων».

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, όλοι οι ιδιοκτήτες κατοικιών ή αποθηκών πλησίον Δασικής ή χορτολιβαδικής έκτασης και πάρκων και σε ακτίνα 300 μέτρων, πρέπει μέχρι τις 10/05/2024 να συντάξουν, με ευθύνη αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα, τον οποίο θα πληρώνει ο δημότης κάθε χρόνο, το «Έντυπο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης».

Επιπλέον και μέχρι τις 26/05/2024, πρέπει να υποβάλουν στο Πρωτόκολλο του Δήμου Σερρών τη «Δήλωση Εφαρμογής των Μέτρων Πυρασφάλειας».

Σε περίπτωση «μη συμμόρφωσης» με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), επιβάλλονται από τον Δήμο τσουχτερά πρόστιμα, τα οποία θα κληθούν να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες σαν άλλο ένα χαράτσι.

Barat

Ποιές περιοχές του Δήμου Σερρών αφορά η ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση);

  • Με βάση τους δασικούς χάρτες που έχουν αναρτηθεί, στο Δήμο Σερρών όλες τις περιοχές βόρεια της πόλης των Σερρών (Χρυσοπηγη, Ορεινη, Βροντού). 
  • Στη πόλη των Σερρών, γύρω από την Ακρόπολη μέχρι το 1ο Γυμνασιο. 
  • Στον Λευκώνα και στους Επταμυλους σχεδον ο μισος οικισμος.
  • Αν υπολογίσουμε και τα πάρκα, ένα τεράστιο τμήμα της πόλης μας και των τοπικών κοινοτήτων.

Στην ίδια ΚΥΑ οι Δήμοι καλούνται «…να καταχωρίζουν σε ειδικό μητρώο τα εν λόγω σπίτια, να συγκροτήσουν τριμελείς επιτροπές, να μεριμνήσουν….. για την έγκαιρη εκπόνηση Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης…». Φορτώνονται δηλαδή με επιπλέον αρμοδιότητες, τη στιγμή που οι ενισχύσεις των Δήμων σε κρατική χρηματοδότηση και προσωπικό συνεχώς μειώνονται.

Για το ζήτημα αυτό, στις 10/04/2024, έκανε παρέμβαση στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) ο δήμαρχος Πάτρας και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ, Κώστας Πελετίδης ζητώντας η ΚΕΔΕ να ζητήσει την απόσυρση της ΚΥΑ και τη λήψη μέτρων από το κεντρικό κράτος και γενναία επιχορήγηση των δήμων για πυροπροστασία. Στην ίδια κατεύθυνση παρέμβαση στον πρόεδρο της ΠΕΔΑ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής) έκανε ο δήμαρχος Καισαριανής και μέλος του ΔΣ της ΠΕΔΑ, Ηλίας Σταμέλος


Η ΚΕΔΕ με απόφαση της τονίζει ότι τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι ήδη επιβαρυμένοι δήμοι έρχονται αντιμέτωποι με υποχρεώσεις και αρμοδιότητες που δεν τους αναλογούν, καθώς η κεντρική διοίκηση δεν έχει μεριμνήσει, ως οφείλει, να τους παράσχει τα απαραίτητα και αναγκαία εργαλεία για να ανταποκριθούν και επιφυλάσσεται να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αναστολή της ΚΥΑ .

Η ΠΟΕ –ΟΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης) καλεί τους εργαζόμενους στις Υπηρεσίες Πρασίνου να απέχουν από κάθε διαδικασία ελέγχων και επιβολής προστίμων στους Δημότες.

Ο Δήμος Χαϊδαρίου διοργάνωσε κινητοποίηση στις 21 Απριλίου. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καισαριανής με ομόφωνο ψήφισμα ζητά την απόσυρση της ΚΥΑ ενώ πολλοί Δήμοι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους με την εφαρμογή της ΚΥΑ.

Η Δημοτική Αρχή, μετά από ερώτηση της Έλενας Τούσκα, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σερρών, αρκέστηκε να πάρει θέση υπέρ της απόφασης της ΚΕΔΕ. Παραδέχθηκε ότι ούτε τα μέσα έχει ούτε το προσωπικό για τη συγκρότηση της τριμελούς επιτροπής και τη διενέργεια ελέγχων, αποφεύγοντας να απαντήσει αν σε λίγο καιρό θα ζητάει τα ρέστα από τους Δημότες και θα επιβάλει τα ανάλογα πρόστιμα στους «παράνομους» που «δεν σέβονται» και «απειλούν την ασφάλεια» του Δήμου μας στη προσφυλή πολιτική της «ατομικής ευθύνης».


Για άλλη μια φορά – και – ο Δήμος Σερρών, αντί να διεκδικεί την πλήρη κάλυψη των αναγκών μας, να στέκεται πλάι στους δημότες και να μην λειτουργεί σαν ένας ακόμα εισπρακτικός μηχανισμός, υποτάσσεται σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική και αρκείται σε μπαλώματα.

Για άλλη μια φορά, μετακυλίονται οι ευθύνες του κράτους στους πολίτες. Αφενός μας καλούν να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη μας, αφετέρου αυτή η πρακτική αποτελεί το «πλυντήριο των πολιτικών ευθυνών» τους σε περίπτωση φωτιάς. 

Κάθε πυρκαγιά θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αν εξασφαλίζονταν οι προϋποθέσεις υλοποίησης ενός σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού, σε επιστημονική βάση, στο πλαίσιο της συνολικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών, που θα έδινε βάρος στην πρόληψη, θα εξασφάλιζε την ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών σε χρηματοδότηση, προσωπικό, υποδομές.

Γι’ αυτό είμαστε μάρτυρες κάθε χρόνο τεράστιων καταστροφών σε δάση και λαϊκές περιουσίες.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Σερρών καταγγέλει την πολιτική της κυβέρνησης που αποθεώνει την ατομική ευθύνη για να αποποιηθεί τις δικές της. Καλεί τους δημότες να πάρουν την υπόθεση της προστασίας της ζωής της λαϊκής περιουσίας και των δασών στα δικά τους χεριά και να διεκδικήσουν:

  • Την απόσυρση της απαράδεκτης ΚΥΑ που ξεπλένει την κρατική ευθύνη.
  • Καμία μετακύλιση κόστους στις πλάτες των δημοτών.
  • Ουσιαστικά μέτρα πυροπροστασίας.
  • Ικανές υπηρεσίες στελεχωμένες με αποτελεσματικά μέσα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης.

Επισκέφτηκαν Φλέσσα – Σαρρής τον Μητροπολίτη Σερρών

Γιώργος Καββαθάς: Ανάγκη για πολιτικές ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Παρέμεινε ο Πανσερραϊκός στη Σούπερ Λιγκ παραμένουν και τα προβλήματα στο γήπεδο των Σερρών!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις