19/06/2024
23.7 C
Serres

Σε διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης – Περιφερειακές έδρες το Σιδηρόκαστρο και το Ροδολίβος!

Μπήκε σήμερα σε διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, την χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και τις υπόλοιπες ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στόχος τους νέου νομοσχεδίου είναι η μείωση κατά 30%, δηλαδή κατά 450 μέρες, τον χρόνο εκδίκασης των υποθέσεων σε όλους τους βαθμούς δικαιοδοσίας.

Πράγμα που αν και εφόσον πραγματοποιηθεί και γίνει πράξη θα είναι μια ιστορική μεταρρύθμιση για τη Δικαιοσύνη.

Το που θα επιτευχθεί, κυρίως χάρις στην ενοποίηση των δυο πρώτων βαθμών απονομής Δικαιοσύνης -ειρηνοδικείων και πρωτοδικείων- δημιουργώντας μια “δεξαμενή” 2.100 δικαστών.

Barat

Πάντως στο άρθρο 6 του νομοσχεδίου προβλέπεται αναλυτικά η αναδιάρθρωση των πολιτικών και των ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού, καθώς και καθορισμός της κατά τόπο αρμοδιότητάς τους.

Οι έδρες και οι περιφέρειες των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού τουλάχιστον στο Νομό Σερρών ορίζονται ως εξής:

Διατηρείται το Πρωτοδικείο Σερρών, ως κεντρική έδρα όπως και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, πάντα με έδρα τις Σέρρες, ενώ στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Σερρών εμπίπτουν όλοι οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.


Τα Ειρηνοδικεία Σερρών, Σιντικής (Σιδηρόκαστρο), Νιγρίτας και Ροδολίβους καταργούνται.

Ενώ παράλληλα ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Σερρών ορίζονται το Σιδηρόκαστρο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Σιντικής και Ηράκλειας και το Ροδολίβος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Αμφίπολης και Νέας Ζίχνης.

Θα μου πεις ακόμα είμαστε στην διαβούλευση και δεν είναι νόμος τους κράτους, οπότε και συνεπώς χωράει ακόμα πίεση για …αλλαγές.

Γιατί άλλο να γράφει κανείς μια έκθεση ιδεών και άλλο να ζει την πραγματικότητα.


Πάντως και μέχρι στιγμής δεν προβλέπονται αλλαγές στην νησιοτική Ελλάδα και σωστά καθώς εθνικοί λόγοι επιβάλουν την διατήρηση τόσο των ειρηνοδικείων όσο και των πρωτοδικείων

Κέλυ Βαλταδώρου για το «λουκέτο» στο Ειρηνοδικείο Νιγρίτας: Χωρίς λογική το νομοσχέδιο για τον νέο δικαστικό χάρτη!

kelly baltadwrou loyketo

Ήδη και πριν την διαβούλευση όμως είχαμε την έντονη αντίθεσή της στο κλείσιμο του Ειρηνοδικείου Νιγρίτας, από την Περιφερειακή Σύμβουλος της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία», και παράλληλα Αντιπρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και δικηγόρο Καλλιόπη (Κέλυ) Βαλταδώρου.

Η κ. Βαλταδώρου εξαπέλυσε δριμεία «επίθεση» προς την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μετά και τη δημοσιοποίηση του νέου δικαστικού χάρτη, κάνοντας λόγο για ένα νομοσχέδιο με έντονη κομματική «χροιά», χωρίς τεχνοκρατική προσέγγιση, αλλά και χωρίς λογική.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης της κ.Βαλταδώρου έχει ως εξής:

«Δόθηκε στην δημοσιότητα χθες το νομοσχέδιο για τον νέο δικαστικό χάρτη. Ένα νομοσχέδιο με έντονο κομματικό «άρωμα», χωρίς καμία τεχνοκρατική προσέγγιση, χωρίς καμία λογική.
Μεταξύ άλλων ανερμάτιστων και παράλογων διατάξεων, αποφασίζεται να κλείσει το Ειρηνοδικείο Νιγρίτας.
Μια από τις τελευταίες υπηρεσίες της πόλης. Από τις λίγες που «έφερναν» κόσμο στην περιοχή.
Από τα Ειρηνοδικεία, με μεγάλη δικαστηριακή ύλη.
Το Ειρηνοδικείο της έδρας των φυλακών του νόμου.
Παρά την δωρεάν παραχώρηση από την Δημοτική Αρχή του ιδιόκτητου κτηρίου του Γερακίνα.
Παρά τις αντιδράσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών.
Χωρίς καμία αιτιολογία….

Άντε τώρα να αντιπαρατεθείς πολιτικά…
Γιατί πριν μια εικοσαετία, όταν μας έδιναν τα χωράφια τους για την δημιουργία των φυλακών οι Νιγριτινοί, άλλα τους υποσχέθηκαν….
Ή έχω άδικο;

Στέργιος Φραστανλής: Η αναβάθμιση σε Πρωτοδικείο αποτελεί επιβεβαίωση για την αναπτυξιακή πορεία του Δήμου μας!

frastanlis stergios dimarchos amfipolis tilemetria

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αμφίπολης και ο δήμαρχος Στέργιος Φραστανλής έχει εντελώς διαφορετική άποψη και για αυτό ο ίδιος χαιρετίζει την ανακοίνωση για την αναβάθμιση του Ειρηνοδικείου Ροδολίβους σε Πρωτοδικείο, σημαντικό ορόσημο και προσωπική δέσμευση του ιδίου….(;)

Ο Δήμαρχος Αμφίπολης όπως αναφέρει μετά από πολύμηνες συζητήσεις με τους αρμόδιους , όπως μας λέει και μάλιστα γραπτών, πέτυχε όχι μόνο να ικανοποιηθεί το αίτημα της συνέχισης λειτουργίας του Ειρηνοδικείου στο Ροδολίβος , αλλά και να αξιοποιήσει την ευκαιρία της αναμόρφωσης του Δικαστικού Χάρτη της Ελλάδας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, και να τεκμηριώσει στον υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Φλωρίδη και στον υφυπουργό, κ. Μπούγα, ότι πρέπει να το αναβαθμίσουν σε Περιφερειακή Έδρα Πρωτοδικείου, αναλαμβάνοντας την δέσμευση ότι θα φροντίσει για την εξασφάλιση και την αναβάθμιση του χώρου στον οποίο στεγάζεται.

Με αφοσίωση στη δικαιοσύνη και την αμεροληψία, το Ειρηνοδικείο μας έχει υπηρετήσει την περιοχή με αξιοπρέπεια και αποτελεσματικότητα, μας λέει και η αναβάθμισή του σε Πρωτοδικείο αποτελεί επιβεβαίωση για την αναπτυξιακή πορεία του Δήμου μας.

(Τι σχέση όμως μπορεί να έχει το ένα με το άλλο , όταν μόλις πέρυσι έκλεισε και η μοναδική τράπεζα στην περιοχή;)

Το νέο Πρωτοδικείο θα διαθέτει επιπλέον πόρους και εξειδικευμένο προσωπικό, με στόχο την ακόμα πιο αποτελεσματική εξυπηρέτηση των αναγκών της στον τομέα της δικαιοσύνης, συνεχίζει στην ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος, καθώς το Πρωτοδικείο θα προσφέρει ευρύ φάσμα υπηρεσιών, περιλαμβανομένων των αστικών, ποινικών και οικογενειακών υποθέσεων, προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο δίκτυο δικαστικής υποστήριξης.

Με αυτή την αναβάθμιση, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των δημοτών μας.

Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με ακόμη μεγαλύτερη αφοσίωση και αποτελεσματικότητα για τον …τόπο μας!

Και όλα αυτά σε ένα Δήμο που κατά πάσα πιθανότητα θα συγχωνευτεί για να μπορέσει να επιβιώσει…
Σε ένα δήμο που μόλις προχθές πέρασε τον προϋπολογισμό τους , έχοντας εγγράψει ήδη για φέτος εκατομμύρια χρέη στην …πλάτη του!

ΟΝΝΕΔ Σερρών – ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Σερρών: Έγινε το 1ο βήμα για την ανέγερση φοιτητικών εστιών!

Γιώργος Τρέντσιος: Έχει πάτο το βαρέλι του Νομού Σερρών;

Σωτηρία Πάνου: Έτσι ήταν άλλοτε και έτσι ….σήμερα!


Βαρβάρα Μητλιάγκα: Η φυσική δραστηριότητα σώζει ζωές

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης και Κώστας Χρυσόγονος – 2 Σερραίοι στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ!

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την 83η Επέτειο της Μάχης των Οχυρών

Ξεκίνησε η υλοποίηση 4έργων από την Π.Ε Σερρών ύψους 10 εκ. ευρώ!

Πολωμένο κλίμα στη μάχη των Ευρωεκλογών!

Στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης εορτάσθηκε η Κυριακή της «Σταυροπροσκυνήσεως»

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του τουρισμού υπαίθρου

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις