22/07/2024
32.5 C
Serres

Μετά τις Δημοτικές Επιχειρήσεις, συγχωνεύονται και οι ΔΕΥΑ;

Μπορεί να μην άνοιξε «ρουθούνι» στο κλείσιμο των δημοτικών επιχειρήσεων, αλλά η πρόθεση της κυβέρνησης για τη συγχώνευση  των ΔΕΥΑ Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και την υπαγωγή τους σε έναν νέο ενιαίο φορέα διαχείρισης υδάτων, με ριζικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης και λειτουργία τους, φέρνει αντιδράσεις, από εργαζόμενους και δημάρχους.

Κι αν το σχέδιο της κυβέρνησης για συνενώσεις «μετρά» κάποια χρόνια , έχοντας «παγώσει» την εποχή της πανδημίας, φαίνεται πως επανέρχεται και μάλιστα … δριμύτερο, με τους εργαζόμενους να εμφανίζονται λαύροι κατά του σχεδιασμού, ρίχνοντας ευθύνες για έλλειψη πολιτικού διαλόγου, καθώς ανοίγει διάπλατα το δρόμο στη δυνατότητα συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα.

Πυροδοτεί αντιδράσεις η συγχώνευση των ΔΕΥΑ

Μετά τις Δημοτικές Επιχειρήσεις συγχωνεύονται και οι ΔΕΥΑ 2

Άρχισε να «ζεσταίνεται» και μάλιστα πανελλαδικά το θέμα των συνενώσεων-συγχωνεύσεων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης όλης της χώρας, καθώς η Κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει στο σχέδιό της.

Lavera

Ένα σχέδιο που πυροδοτεί αντιδράσεις μιας και ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τη συγχώνευση  των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και η υπαγωγή τους σε έναν νέο ενιαίο φορέα διαχείρισης υδάτων, ανοίγει διάπλατα το δρόμο στη δυνατότητα συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για συνενώσεις «μετρά» βέβαια κάποια χρόνια, αλλά είχε «παγώσει» την εποχή της πανδημίας για να επανέλθει… δριμύτερο.

Στάγκος Τσιλιακούδης

Έχει δε αποτυπωθεί στον νόμο 5037/2023 με τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής – Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των Οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 – Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του Περιβάλλοντος».


Σήμερα μάλιστα συγκαλείται εκτάκτως η γενική συνέλευση των ΕΔΕΥΑ, ενώ και οι εργαζόμενοι στις δημοτικές επιχειρήσεις πραγματοποιούν στάση εργασίας, στη διάρκεια της οποίας η διοίκηση της Ομοσπονδίας θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Θ. Σκυλακάκη.

Οι εργαζόμενοι εμφανίζονται λαύροι κατά του σχεδιασμού της κυβέρνησης και, όπως καταγγέλλουν, με την εμπλοκή ιδιωτών και  την ανάθεση έργων ΣΔΙΤ, μοιραία ανοίγει ο δρόμος για ιδιωτικοποιήσεις που θα φέρουν στην πράξη ακρίβεια στο κόστος του νερού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους καταναλωτές.

Όλες οι πλευρές καταλογίζουν βαριές ευθύνες στην κυβέρνηση για έλλειψη πολιτικού διαλόγου σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα και φυσικά κανείς δεν έχει δει στο σύνολό του τον δρομολογούμενο σχεδιασμό, παρά μόνο κάποιες  σημειώσεις, που σε καμία περίπτωση δεν καθιστούν σοβαρή βάση διαλόγου.

Ζίχναλης Αραμπατζή

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να συνενώσει τις ΔΕΥΑ, ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο σχήμα σε καθεμία από τις 13 περιφέρειες της χώρας.


Το σχήμα αυτό θα διοικείται από πέντε αυτοδιοικητικούς και πέντε διορισμένα από την κυβέρνηση πρόσωπα, ενώ προβλέπεται και η πρόσληψη τεχνοκράτη ο οποίος θα έχει την ευθύνη της διοίκησης.

Στην πρόταση της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνεται η χρηματοδότηση των Δήμων με ποσό ύψους περίπου 300 εκατ. Ευρώ, έτσι ώστε να δεχτούν τη συγχώνευση των 371 δημοτικών φορέων ύδρευσης και αποχέτευσης (124 δημοτικές εταιρείες και 147 τμήματα δήμων) σε συνολικά 15 επιχειρήσεις.

Από την πλευρά της η ΚΕΔΕ συζητάει με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θόδωρο Λιβάνιο και τον γ.γ. απορριμμάτων Μανώλη Γραφάκο, εξηγώντας πως πολλές δημοτικές επιχειρήσεις χρωστούν εκατομμύρια στη ΔΕΗ αλλά και σε άλλους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και σε προμηθευτές, κυρίως λόγω της αύξησής του κόστους του ρεύματος

Μάλιστα η πρόταση της κυβέρνησης στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ.Κυρίζογλου ήταν να πάρουν οι δήμοι 250 εκατομμύρια ευρώ και να δεχθούν την συγχώνευση των 371 δημοτικών φορέων ύδρευσης και αποχέτευσης σε συνολικά 15 επιχειρήσεις.

Πέρασε ένας χρόνος, από το θάνατο του μικρού Βασίλη..

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η καμπάνια του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών “Μαζί σπάμε τη Σιωπή”

Πίσω από τον Χατζηβασιλείου “τρέχει” η… Αραμπατζή!

Ο Νίκος Δένδιας και ο Κώστας Στάγκος σε τραπέζι με παλιούς Σερραίους Οννεδίτες!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις