23/04/2024
15.4 C
Serres

Λήγει η διορία ΟΠΕΚΕΠΕ για τροποποιήσεις στο ΟΣΔΕ του 2023

Αυτή την  Κυριακή λήγει η διορία που έχει ανακοινώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την υποβολή τροποποιητικών και διορθωτικών δηλώσεων ΟΣ∆Ε και σύμφωνα με την ανακοίνωσή του ο Οργανισµός Πληρωµών δηλώνει πως δεν θα υπάρξει άλλη παράταση, ώστε να µπορέσει να τηρηθεί ο προγραµµατισµός για πληρωµή των επιδοτήσεων eco-schemes στις αρχές Μαΐου.

Ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά Διαδικτυακή έρευνα μεταξύ των αγροτών της ΕΕ,  με στόχο την απλούστευση της ΚΑΠ. 

Πρόκειται για ουσιαστικό βήμα στην προσπάθεια για αναθεώρηση της ΚΑΠ, που δείχνει ότι η ΕΕ έχει κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος στην εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Η έρευνα θα ολοκληρωθεί στις 8 Απριλίου και μέσω αυτής τίθενται σύντομες και απλές ερωτήσεις σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ 

Για την αναθεώρηση της ΚΑΠ


Διαδικτυακή έρευνα στους αγρότες της ΕΕ

Διαδικτυακή έρευνα μεταξύ των αγροτών της ΕΕ,  με στόχο την απλούστευση της ΚΑΠ, ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για ουσιαστικό βήμα στην προσπάθεια για αναθεώρηση της ΚΑΠ, που δείχνει ότι η ΕΕ έχει κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος στην εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Η έρευνα θα ολοκληρωθεί στις 8 Απριλίου και μέσω αυτής τίθενται σύντομες και απλές ερωτήσεις σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ 


Ανάμεσα στις ερωτήσεις που υπάρχουν είναι:

  • Πόσος χρόνος αφιερώνεται από τους αγρότες κάθε χρόνο σε διοικητικά καθήκοντα που συνδέονται με την εφαρμογή της βοήθειας και τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων; 
  • Αν χρησιμοποιούν κινητές συσκευές για να παρέχουν φωτογραφίες με γεωγραφική ετικέτα; 
  • Πώς αξιολογούν την πολυπλοκότητα των διαφορετικών διαδικασιών και κανόνων που ισχύουν στα αγροκτήματα;
  • Αν χρησιμοποίησαν εξωτερική βοήθεια για την προετοιμασία της αίτησης ενίσχυσης της ΚΓΠ το 2023; 

Εκτίμηση της Επιτροπής είναι ότι οι απαντήσεις που θα δώσουν οι αγρότες θα παράσχουν πολύτιμα στοιχεία για την κατανόηση των βασικών πηγών ανησυχίας τους.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΕ «η έρευνα θα βοηθήσει στον εντοπισμό των πηγών διοικητικού φόρτου και πολυπλοκότητας που απορρέουν από τους κανόνες της ΚΑΠ, καθώς και από άλλους κανόνες για τα τρόφιμα και τη γεωργία, τόσο σε σχέση με την εφαρμογή τους σε εθνικό επίπεδο, όσο και με τις υποχρεώσεις καταγραφής και αναφοράς που συνδέονται με αυτούς». 

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα θα παρουσιαστούν έως τα μέσα Απριλίου. Παράλληλα, θα οργανωθούν συνεντεύξεις με οργανώσεις αγροτών για να συμπληρωθεί η εικόνα.


Στην ανακοίνωσή της η ΕΕ υπενθυμίζει ότι από την αρχή του έτους, παρείχε γρήγορες και συγκεκριμένες ενέργειες για να αμβλύνει την πίεση που δέχονται επί του παρόντος οι αγρότες της ΕΕ. 

Στις 12 Φεβρουαρίου, η Επιτροπή ενέκρινε τη μερική παρέκκλιση από τους κανόνες για την αγρανάπαυση (GAEC 8) που ζήτησαν οι αγρότες και πολλά κράτη μέλη. 

Ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, η Επιτροπή απέστειλε στη βελγική προεδρία μια σειρά βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων δράσεων, ως βάση για συζητήσεις και κοινή δράση με τις χώρες της ΕΕ. 

Η σημερινή έρευνα ήταν μεταξύ των βραχυπρόθεσμων δράσεων που ανακοινώθηκαν, παράλληλα με την απλοποίηση ορισμένων ελέγχων και τη διευκρίνιση της έννοιας της ανωτέρας βίας και των εξαιρετικών περιστάσεων. Για αυτά τα δύο τελευταία σημεία έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συζητήσεις με τα κράτη μέλη.

Τέλος επισημαίνει ότι έως τα μέσα Μαρτίου, η Επιτροπή θα υποβάλει περαιτέρω προτάσεις για μεσοπρόθεσμες ενέργειες που πρέπει να ληφθούν, καθώς και ενέργειες για τη βελτίωση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει 19 προτάσεις κυρίως για τεχνικές αλλαγές και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης με επιστολή του στα κόμματα, την Αυτοδιοίκηση και όλους τους θεσμικούς φορείς του πρωτογενούς τομέα, ζητεί να καταθέσουν επί πλέον προτάσεις. 

Εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα των Γυναικών από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Σερρών

Καρναβαλικό πάρτι, με φιλανθρωπικό σκοπό! Την Κυριακή 3 Μαρτίου από την Siris Basketball Academy

Το Σωματείο επεξεργασίας απορριμμάτων Π.Ε. Σερρών στον Σπυρόπουλο

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις