18/06/2024
30.2 C
Serres

Η Κ.Ο.Β. ΔΗΜΟΥ ΣΙΝΤΙΚΗΣ για την κατάσταση στα Κέντρα Υγείας του Δήμου Σιντικής

Αναστατωμένοι και προβληματισμένοι είναι οι κάτοικοι της περιοχής του Δήμου Σιντικής για την κατάσταση στην οποία έχουν έρθει τα Κέντρα Υγείας του Δήμου.

Υποβαθμισμένα, με το ίδιο λιγοστό προσωπικό που είχαν και πριν από την πανδημία προσπαθούν τα Κέντρα Υγείας στον Δήμο Σιντικής να βγάλουν σχεδόν τριπλάσιο όγκο δουλειάς, με την κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια των προηγούμενων, να εντείνει την υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) αντί για την ουσιαστική ενίσχυσή της. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της υποβάθμισης αποτελεί το Κέντρο Υγείας Ροδόπολης και το Κέντρο Υγείας Σιδηροκάστρου. Όσον αφορά στο πρώτο, λειτουργεί με δύο μόνιμους γενικούς γιατρούς εκ των οποίων ο ένας έχει οργανική θέση σε άλλη περιοχή.

Οι προκηρύξεις που πραγματοποιούνται κατά καιρούς από την ΥΠΕ, δε βρίσκουν ενδιαφέρον και έτσι θεωρούνται άγονες.  Όσον αφορά στο δεύτερο, υπάρχουν μόνο γενικοί γιατροί και δεν υπάρχει παιδίατρος. 

Το ακτινολογικό εργαστήριο, λειτουργεί μία φορά την εβδομάδα στο Κέντρο Υγείας Ροδόπολης και δύο φορές στο Κέντρο Υγείας Σιδηροκάστρου.

Lavera

Στο Κέντρο Υγείας Ροδόπολης δε, λειτουργεί μόνο (!!!) τη Δευτέρα και σε αυτή τη περίπτωση καλύπτεται από εργαζόμενο ακτινολόγο που έρχεται από το Δροσάτο (Ν. Κιλκίς), και αντιστοίχως στο Κέντρο Υγείας Σιδηροκάστρου όπου τον μήνα λειτουργεί έξι φορές συνολικά (!!!), με εργαζόμενη που έρχεται δύο φορές τον μήνα από την Ηράκλεια. 

Το διοικητικό προσωπικό στο Κέντρο Υγείας Ροδόπολης, αποτελείται από μία μόνιμη εργαζόμενη και άλλες δύο οι οποίες έχουν άδειες λοχείας. Καθαρίστριες υπάρχουν τρεις με Σ.Ο.Χ., των οποίων η σύμβαση λήγει σε λίγο καιρό.

Εντός των παραπάνω, έρχεται να προστεθεί και η τραγική κατάσταση που επικρατεί με το ΕΚΑΒ. Το Κέντρο Υγείας Σιδηροκάστρου, καλύπτεται από το ΕΚΑΒ της Κοίμησης όπου βρίσκεται το κέντρο του ΕΚΑΒ, αντί υπάρχει διαθέσιμο ασθενοφόρο 7/7 μέρες και 24/24 ώρες για να εξυπηρετήσει τον ασθενή. 


Οι ανάγκες σε πρωτοβάθμια περίθαλψη και πρόληψη είναι ακόμη πιο αυξημένες στην περιοχή της Σιντικής, καθώς στο παράρτημα κλειστής φροντίδας παιδιών με πολλαπλές αναπηρίες, στο Σιδηρόκαστρο, έχει μόνιμη υποστελέχωση σε υγειονομικό προσωπικό που είναι απαραίτητο και αναγκαίο για την ιατρική τους περίθαλψη.

Αντίστοιχα, η δομή προσφύγων στο Κλειδί, με εκατοντάδες πρόσφυγες, δεν έχει γιατρό με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση της ΠΦΥ του δήμου.

Οι παραπάνω ελλείψεις, δεν μας εκπλήσσουν, καθώς  η κατάσταση αυτή, που δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά κανόνα στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,  και είναι απόρροια της πολιτικής όλων των ως τώρα κυβερνήσεων στην Υγεία,

που από τη μία θεωρούν τις κρατικές δαπάνες υγείας ως κόστος και από την άλλη πριμοδοτεί με κάθε τρόπο τον ιδιωτικό τομέα υγείας, ο οποίος είχε 3,9 δις κέρδη το 2023 και δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στην Πρωτοβάθμια Υγεία. 


Η θέση και στάση του ΚΚΕ απέναντι σε αυτά τα προβλήματα είναι διαχρονικά ξεκάθαρη.

Είναι επιτακτική ανάγκη η κάλυψη όλων των θέσεων σε γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό καθώς και ο εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των Κ.Υ, και την εξυπηρέτηση των κατοίκων. Στη δική μας αντίληψη τα Κ.Υ. θέλουμε να λειτουργούν σαν μικρά νοσοκομεία που να μπορούν να καλύψουν όλες τις υπηρεσίες σε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που έχει ανάγκη ο λαός της περιοχής και άμεσης αντιμετώπισης κατεπείγοντος περιστατικού και διακομιδής με ασφάλεια όσων από αυτά χρήζουν αντιμετώπισης  σε δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο νοσοκομείο.

Το ΚΚΕ τονίζει τη σημασία του αγώνα, ώστε οι εργαζόμενοι να αντιστοιχήσουν τις διεκδικήσεις τους με τις σύγχρονες ανάγκες τους. Να δυναμώσει η λαϊκή συσπείρωση και πάλη που θα διαμορφώνει τους κοινωνικούς και πολιτικούς όρους για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης της παραγωγής και της οικονομίας, με εργατική – λαϊκή εξουσία. Στο επίκεντρο του δρόμου αυτού θα είναι η καθολική και απολύτως δωρεάν ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών στην πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας.

Απαιτούμε εδώ και τώρα: 

  • Άμεσες και επαρκείς προσλήψεις στα πληρώματα του ΕΚΑΒ των Κέντρων Υγείας του Δήμου Σιντικής. Ανάλογη στελέχωση του ΕΚΑΒ στην Κοίμηση Σερρών.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των κλάδων και ειδικοτήτων σε όλες τις δημόσιες μονάδες υγείας. Ανοιχτή προκήρυξη προσλήψεων με αποκλειστικό κριτήριο τα τυπικά προσόντα.
  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών και νοσηλευτών, των εργαζόμενων με μπλοκάκια, των συμβασιούχων και των εργαζομένων των ιδιωτικών συνεργείων. Κατάργηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας και κάθε μορφής ελαστικών μορφών εργασίας.
  • Εξασφάλιση από το κράτος των Ανάπτυξη δημόσιων ΚΥ και περιφερειακών ιατρείων με σύγχρονο εξοπλισμό και επαρκή στελέχωση σε αριθμό όλων των ειδικοτήτων προκειμένου να καλύπτονται πλήρως οι λαϊκές ανάγκες για όλες τις υπηρεσίες ΠΦΥ, όλο το 24ωρο, όλες τις μέρες του χρόνου.

Καλούμε τον λαό του Δήμου Σιντικής να μην συμβιβαστεί

Γνωρίζει και ο ίδιος ότι μόνο ο λαός σώζει τον λαό, έχει αποκτήσει πείρα από τις πολιτικές όλων των προηγούμενων χρόνων και γι αυτό πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Να παλέψει για«Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους και όλες». Να σταθεί και να παλέψει: 

  • Στο πλευρό των υγειονομικών που δεν δέχονται να γίνουν έμποροι της Υγείας και να έχουν ασθενείς-πελάτες.
  • Στο πλευρό των ασθενών, του λαού που δεν αντέχει να πληρώνει άλλο για υπηρεσίες Υγείας που δικαιούται.
  • Για ενιαίο, σύγχρονο, αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα Υγείας, πανελλαδικά αναπτυγμένο με κεντρικό σχεδιασμό, πλήρως και επαρκώς χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ο λαός δεν πρέπει να μείνει θεατής στα προβλήματά του. Στην εποχή μας υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να έχει υγεία υψηλού επιπέδου, να πάψει η υγεία να είναι εμπόρευμα.

ΠΟΕΔΗΝ: Φαινόμενα βίας σε βάρος υγειονομικού προσωπικού

Δήμος Σερρών: Συνεδριάζει το τοπικό συμβούλιο

Τάσος Χατζηβασιλείου: Ο ΣΥΡΙΖΑ Σερρών πλανάται ή παραπλανά;

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις