18/06/2024
24.7 C
Serres

Κώστας Σαραφίδης: Αναλύοντας τα ευρήματα του Δημοσιονομικού Ελέγχου της ΚΕΔΗΣ!

Οι Δημοτικές επιχειρήσεις αποτελούν σημαντικούς βραχίονες, όσο αφορά το παραγόμενο έργο της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής αναφέρει ο Σερραίος οικομολόγος Κώστας Σαραφίδης για τη ΚΕΔΗΣ.

Δημιουργήθηκαν με κύριο στόχο, οι δράσεις τους να αφήνουν θετικό αποτύπωμα στην ποιότητα ζωής των δημοτών.

Τα συμπεράσματα των ελέγχων που κατά καιρούς πραγματοποιούνται, θα πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για ουσιαστική συζήτηση των δυσλειτουργιών που ανακύπτουν, όσο αφορά την πορεία τους, και που διαχρονικά καλύπτονται, με το αιτιολογικό της παραγωγής έργου.


Επιδίωξη μας δεν θα πρέπει να είναι η «κατασκευή ενόχων» ούτε η επιλεκτική χρησιμοποίησή τους, για την αποκόμιση ευκαιριακών ωφελημάτων.
Η επιλογή αυτής της οδού θα είχε ως μοναδικό αποτέλεσμα, την δική μας ενοχοποίηση, με την κατηγορία της εγκληματικής αμέλειας.

Lavera

Η δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων αυτών, θα συνέβαλλε στην πραγμάτωση ενός γόνιμου διαλόγου, χωρίς θορυβώδεις κορώνες, με μονα­δική επιδίωξη την διόρθωση της πορείας των επιχειρήσεων.

Μια εμβληματική περίπτωση ελέγχου, ήταν αυτός που πραγματο­ποιήθηκε στην ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, τα ευρήματα του οποίου αντιμετωπίσθηκαν ως τον «μουτζούρη» που θα στιγμάτιζε την επίπλαστη έξωθεν καλή μαρτυρία, όσο αφορά τα πρόσωπα των υπευθύνων.

Δυστυχώς επιλέχθηκε ο δρόμος –νόμος της σιωπής, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα από τη μια μεριά την απόκρυψη του πραγματικού προβλήματος, και από την άλλη τον στιγματισμό προσώπων, με την επιλεκτική δημοσιοποίησή ευρημάτων.Επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον, στο κερασάκι μιας τούρτας με «πικρή γεύση».

Στην συγκεκριμένη περίπτωση οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμα, και δεν είναι ηθικό απέναντι στην μέχρι πρόσφατα πρόεδρο της ΚΕΔΗΣ, οι συνυπεύθυνοι να μένουν στο απυρόβλητο.

Απλά στάθηκε «άτυχη» από τη στιγμή που ο εκρηκτικός μηχανισμός, που με περισσή φροντίδα είχε ετοιμαστεί από την ίδρυση της επιχείρησης (2011), να εκραγεί στα δικά της χέρια.

Θα πρέπει βεβαίως να τονισθεί, ότι οι θέσεις ευθύνης δεν θα πρέπει να μοιράζονται ως «καραμέλες», στα πιο ζωηρά παιδιά, με σκοπό να μειώσουν την ένταση της γκρίνιας τους.


Συγκεκριμένα :

Η ΚΕΔΗΣ προέκυψε από τη συγχώνευση έξι ομοειδών επιχειρήσεων και ιδρύθηκε με τη 284/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Την περίοδο εκείνη δημιουργήθηκε το κατάλληλο έδαφος, για ανάπτυξη παρασιτικών φαινομένων και παράτυπων συμπεριφορών.

Όταν έχουμε ασαφή διαχωρισμό αρμοδιοτήτων οικονομικού ενδιαφέροντος, και συγκέντρωση ιδιοτήτων σε ένα πρόσωπο, τότε μιλάμε για έλλειψη εσωτερικού ελέγχου, με προφανή αποτελέσματα.

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Υπηρεσιών της επιχείρησης, κάλλιστα θα μπορούσε να διεκδικήσει βραβείο ευρεσιτεχνίας, αφού προσκρούει στις αρχές της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και τα οριζόμενα από τους σχετικούς νόμους.

Όταν το 50% των ευρημάτων του ελέγχου αφορούν παρατυπίες, όσο αφορά την ρεαλιστική απεικόνιση των οικονομικών στοιχείων, και η επιχείρηση έχει προχωρήσει σε 2ετή σύμβαση επ’ αμοιβή με εξωτερικό συνεργάτη (35.000,00/έτος), επιφορτισμένο για το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, τότε ο οποιοσδήποτε σχολιασμός ξεφεύγει του γνωστικού μου αντικειμένου.

Όταν οι προμήθειες πραγματοποιούνται κατά το δοκούν, χωρίς τον απαραί­τητο προγραμματισμό, αγνοώντας τα οριζόμενα από την ΠΝΠ του 2012, εγκυμονεί ο κίνδυνος της κατάτμησης των συμβάσεων και των απευθείας αναθέσεων.

Το ζήτημα των επιδομάτων, που με περισσή ευκολία δίδονταν κατά το δοκούν, που λειτουργούσαν ως «υλικό στεγανοποίησης» σε πιθανές διαρροές, και κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων, στην ουσία απο­τελεί την επιβεβαίωση ότι η επιχείρηση λειτουργούσε με τους δικούς της κανόνες, και οι ρόλοι των επ’ αμοιβή ΝΟΜΙΚΟΥ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ, ήταν στην καλύτερη των περιπτώσεων διακοσμητικοί.

Αναλύοντας τα ευρήματα του Δημοσιονομικού Ελέγχου, θεωρώ ότι τίθεται θέμα μη ορθής διαχρονικής πορείας της επιχείρησης (2011-2023).

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο συγκεκριμένος διαχειριστικός έλεγχος, είναι ο πρώτος που διενεργήθηκε από τη ΓΔΕΕ, στην επιχείρηση από την ίδρυση της.

Επομένως για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα μέσα από μια έντιμη και ειλικρινή συζήτηση, να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα, οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι υπήρξε πλημμελή άσκηση καθηκόντων των υπευθύνων της επιχείρησης, στην καλύτερη των περιπτώσεων λόγω άγνοιας των διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία της.

Ενδεχόμενος δόλος θα πρέπει να στοιχειοθετηθεί δικαστικά, και δεν εμπίπτει στην παρούσα «πολιτική» ανάλυση βάσει πραγματικών δεδομένων.

Η διόρθωση του λανθασμένου βηματισμού, προϋποθέτει από όλους, θαρραλέα αντιμετώπιση της πραγματικότητας. Επιπρόσθετα θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα όρια στις κινήσεις αυτών που αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης, τα θέτει το σύνολο στο οποίο εντάσσονται.

ΥΓ. Το Σχέδιο Νόμου για την κατάργηση των ΚΟΙΝΟΦΕΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ίσως απαλλάξει τους Δήμους από καρκινογόνες εστίες, αλλά η διαπίστωση των αιτιών και όχι του αποτελέσματος, επιβάλλεται να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο σε μελλοντικές ομοειδής καταστάσεις.

Κώστας Σαραφίδης: Άλλος με τη βάρκα μου (ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΙΟ ΑΕ)

Φαβορί ο Χρυσάφης σύμφωνα με δημοσκόπηση της INTERVIEW!

Γέμισαν το Ζινζιρλί Τζαμί oι «Ευμενίδες» του Αισχύλου!

Πανσερραϊκός: Καυστική ανακοίνωση για την διαιτησία μετά το 4-4!

Επίσκεψη Τζιτζικώστα σε 3 Δήμους των Σερρών!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις