17/06/2024
21.5 C
Serres

Κώστας Αβδελάς: Με Ήθος, Συνέπεια, Αποτελεσματικότητα για το Δήμο Σερρών!

Με Ήθος, Συνέπεια, Αποτελεσματικότητα για το Δήμο Σερρών αναφέρει στη συνέντευξη του στο προεκλογικό τεύχος του SocialProfile o υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Σερρών Κώστας Αβδελάς με τη Συμμαχία Σερραίων του Αλέξανδρου Χρυσάφη.

Συνέντευξη Κώστας Αβδελάς

kostas avdelas ipopsifios dimotikos simvoulos serron simmaxia serraion alexandros xrisafis1 11zon

SocialProfile: Είστε ένας άνθρωπος με πλούσιο βιογραφικό και σημαντική επαγγελματική πορεία.
Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με τα κοινά, σε μια δύσκολη εποχή που η πολιτική απαξιώνεται;


Κώστας Αβδελάς: Δεν το βλέπω ως ασχολία με τα κοινά, έτσι γενικά, αλλά ως ενεργοποίηση ενός ανθρώπου που δεν αντέχει να βλέπει άλλο να διολισθαίνει οικονομικά και δημογραφικά ο τόπος του.

Ένας ευλογημένος τόπος που του έδωσε την ευκαιρία να καταφέρει πράγματα σε οικονομικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο, τουλάχιστον μέχρι πρότινος!


SocialProfile: Πόσο εύκολο είναι για έναν άνθρωπο να πολιτεύεται, έχοντας «χτίσει» ένα απόλυτα τεχνοκρατικό προφίλ, στην εποχή της…ατάκας;

Lavera

Κώστας Αβδελάς: Είναι πράγματι μια άχαρη αλλά απαραίτητη διαδικασία.

kostas avdelas fotografies dimos serron4 11zon
kostas avdelas fotografies dimos serron4 11zon

Αν θέλει και αισθάνεται κάποιος ότι μπορεί να προσφέρει στον τόπο του, συνεισφέροντας στην αναγκαία και καθοριστική, στην προκειμένη περίπτωση, αλλαγή σελίδας, πριν αποδειχθεί πολύ αργά και η συνολική κατάσταση αποβεί μη αναστρέψιμη!

SocialProfile: Η ενασχόληση με τα δημοτικά, θέλει μεγάλες απαιτήσεις σε χρόνο και ενέργεια. Τελικά, ποιο είναι το κόστος και ποιο το όφελος;


Κώστας Αβδελάς: Ειδικά το προσωπικό μου κόστος θα είναι, νομίζω, αρκετά τσουχτερό, διότι ανήκω στον ιδιωτικό τομέα και ό,τι κερδίζω, κατά βάσιν, σε οικονομικό επίπεδο, παράγεται αποκλειστικά από το ότι είμαι ενταγμένος κατά 100% σε αυτήν την διαδικασία!


Αυτό σημαίνει ότι η αποκοπή χρόνου από προσωπικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις, προκειμένου να διατεθεί στη διάθεση του κοινωνικού συνόλου, συνιστά, από μόνη της, προσωπικό κόστος!

Ίσως, όμως, το μεγαλύτερο κόστος να είναι το κλέψιμο χρόνου από την οικογένεια!

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, βέβαια, και το κοινωνικό κόστος που προκύπτει από την αδυναμία ικανοποίησης προσωπικών απαιτήσεων δημοτών, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με παραγωγή έργου.

kostas avdelas fotografies dimos serron 11zon

Ως προς το όφελος, μπορεί να ποικίλει από εμπλεκόμενο σε εμπλεκόμενο! Κάποιοι έχουν ως προτεραιότητά τους την οικονομική αποζημίωση που μπορεί να προκύψει από την ανάληψη κάποιου τομέα ευθύνης, άλλοι την απόσπαση από την δημόσια εργασία τους, κάποιοι την ευκαιρία επίτευξης κοινωνικών επαφών και κατ’ επέκταση γνωριμιών, με ότι αυτό συνεπάγεται και κάποιοι άλλοι, ίσως το βλέπουν ως ενδιάμεσο σκαλοπάτι πολιτικών επιδιώξεων.


Το προσωπικό μου όφελος θα είναι η επίτευξη μιας καλύτερης οικονομικής κατάστασης για τον τόπο μας, η οποία θα δώσει κίνητρα στα παιδιά μας να προβληματιστούν λίγο παραπάνω, αν πρέπει να αναζητήσουν εκτός την επαγγελματική τους τύχη.

Επιπλέον, μαζί με όλες τις υπόλοιπες πολιτικές που έχουν χαραχτεί, προκειμένου να επανέλθουμε και πάλι σε μία ενδιαφέρουσα καθημερινότητα εντός πόλης, θα κεντριστεί το ενδιαφέρον τους να στήσουν εδώ την ζωή τους!

Το λέω αυτό από προσωπική εμπειρία, έχοντας ως εικόνα την μικρή μου κόρη.

Σπουδάζει στο τμήμα Μηχανολογίας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και ενώ στο γραφείο μου, έδρα των επαγγελματικών δραστηριοτήτων μου, υπάρχουν δύο μηχανολόγοι συνεργάτες, πράγμα που θα καταστήσει εύκολη την πρακτική της και στη συνέχεια την ένταξή της στην αγορά εργασίας, δεν θέλει ούτε να ακούσει για εγκατάσταση στις Σέρρες, διότι κατά την άποψή της, όπως δυστυχώς και των περισσότερων παιδιών μας, η πόλη μας δεν παρουσιάζει πλέον κανένα ενδιαφέρον ζωής!

Επομένως το λιθαράκι που θα μπορούσα να συνεισφέρω, ακόμα και να επιδιώξω μια προσωπική πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση, στα πλαίσια μιας συγκεκριμένης θέσης ευθύνης αν μου ζητηθεί και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των Σερραίων ψηφοφόρων, θα ήταν ένα μεγάλο προσωπικό όφελος, καθότι δεν υπάρχει άλλη προσωπική στόχευση!

SocialProfile: Συχνά και ειδικά προεκλογικά πολλοί μιλούν για ανάπτυξη, όμως ο νομός Σερρών είναι τελευταίος. Τι πιστεύετε ότι φταίει και πώς μπορεί αυτό να αλλάξει;

kostas avdelas fotografies dimos serron2 11zon

Κώστας Αβδελάς: Ο κόσμος μας κινείται και εξελίσσεται με μεγάλη ταχύτητα λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης καθώς και της παγκοσμιοποίησης.

Ενώ έπρεπε ως κράτος και τοπικές κοινωνίες να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να προσαρμοζόμαστε ανάλογα, κάπου χανόταν το σωστό τάιμινγκ, με αποτέλεσμα να είμαστε ουρανοί των εξελίξεων!

Ο νομός Σερρών, συγκεκριμένα, ένας κατ’ εξοχήν αγροτικός νομός, πλήρωσε τις ευρωπαϊκές αγροτικές πολιτικές και ίσως και την απροθυμία, μέχρι πρότινος, νέων ανθρώπων να ασχοληθούν επαγγελματικά με την γεωργία.

Σε αυτό, νομίζω, συμφωνούμε όλοι μας!

Τα λίγα τελευταία χρόνια και μέσα και από το πρόγραμμα νέων αγροτών, αρχίζει να επανακάμπτει, κάπως, το ενδιαφέρον των νέων μας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Είχα τελευταία την εμπειρία και την τύχη, να παραβρεθώ σε κάποιο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου μας και φυσικά σε αγροτική περιοχή, σε μία αρκετά μεγάλη παρέα νέων παιδιών που ασχολούνται με την γεωργία.

Μας βρήκε η νύχτα να προσπαθούν, ακουμπώντας στη διάθεσή μου να τους ακούσω, να μου εκφράσουν όλες τις επαγγελματικές τους αγωνίες καθώς και τα παράπονα από την εκάστοτε διοίκηση.

Ενώ εγώ τους μιλούσα για πλάνο ανάπτυξης που μπορεί να φέρει θέσεις εργασίας, μου απάντησαν αφοπλιστικά ότι τους αρκεί, ένας άνθρωπος από τη πλευρά του Δήμου που θα είναι δίπλα τους ανά πάσα στιγμή, σε σχέση με τις αποζημιώσεις από την όποια θεομηνία.

Σίγουρα χρειαζόμαστε ανάπτυξη της γεωργίας, αυτό όμως είναι κάτι που καθορίζεται κατά βάσιν από εθνικές πολιτικές.

kostas avdelas fotografies dimos serron3 11zon

Όμως, μπορούν να αναληφθούν και τοπικά πρωτοβουλίες στον τομέα εκπαίδευσης και κατάρτισης νέων αγροτών, ενώ οπωσδήποτε πρέπει επιτέλους και σε εθνικό επίπεδο να γίνει ο περιβόητος και απαραίτητος αναδασμός.

Έχω προτείνει να επιδιώξουμε, ως Δήμος, να συγκεντρωθούν στο Πανεπιστήμιό μας όλες οι σχολές που έχουν να κάνουν με την καλλιέργεια της γης!

Αντ’ αυτού, θα μπορούσαμε επίσης να συνεισφέρουμε στη δημιουργία ενός εργαστηρίου έρευνας και καινοτομίας σε ζητήματα καλλιέργειας!

SocialProfile: Υποστηρίζετε πως υπάρχουν χρήματα πάντα για τον τόπο μας από την Ε.Ε. Έχει ο Δήμος μας το ανάλογο στελεχιακό δυναμικό για να υποστηρίξει αυτή σας τη προσπάθεια;

Κώστας Αβδελάς: ΉΔΗ, ως προς αυτή την κατεύθυνση έχει γίνει αρκετή δουλειά κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας, με αποτέλεσμα ένα μέγα διακύβευμα στην επόμενη, να είναι η εκτέλεση των διαφόρων έργων και προγραμμάτων που έχουν εγκριθεί ή είναι ώριμα προς έγκριση.

Υπάρχει ήδη σχετική εμπειρία στο συγκεκριμένο ζήτημα και για τη συνέχεια θα μπορούσα να προσφέρω και προσωπικά, αν μου ζητηθεί, λόγω προσωπικής εμπειρίας, καθώς και με την συμβολή έμπειρων συνεργατών επί αυτού του ζητήματος, με τους οποίους ήδη υπάρχουν και προσωπικές συνεργασίες σε τρέχοντα προγράμματα!

Εξαιτίας της αφύπνισης όλων μας από το μέγεθος της καταστροφής στη Θεσσαλία, θεωρώ ότι πρώτη προτεραιότητα είναι πλέον η επιτακτική ανάγκη ενός ολοκληρωμένου προληπτικού σχεδίου πολιτικής προστασίας, μέσα από ενδελεχή μελέτη όλων των υπαρχουσών αδυναμιών.

SocialProfile: Ως συνεργάτης του κ. Χρυσάφη αποκτήσατε μια σαφή εικόνα των δεδομένων του Δήμου μας. Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε τους στόχους της παράταξης;

Κώστας Αβδελάς: Προσωπικά θεωρώ ότι ο πρώτιστος στόχος της επόμενης θητείας, θα έπρεπε να είναι η εκκίνηση μιας μέγιστης προσπάθειας προς την κατεύθυνση ανάσχεσης της διαχρονικής διολίσθησης της οικονομικής και δημογραφικής κατάστασης του τόπου μας!

Αυτό, φυσικά, είναι ζωτικής σημασίας και αφορά όλον τον νομό μας, θεωρώ όμως ότι η πρωτοβουλία αφορά κυρίως τον μητροπολιτικό Δήμο!

Επειδή όμως δεν νοείται δυνατή μητρόπολη χωρίς αντίστοιχη δυνατή περιφέρεια και τούμπαλιν, θα πρέπει να υπάρξει μια Πανσερραϊκή συνεργασία και δυναμική διεκδίκηση από τα διάφορα κέντρα κάθε δυνατότητας και ευκαιρίας για την ευόδωση μιας προσπάθειας, επιτέλους, αλλαγής σελίδας!

Σε αυτή την προσπάθεια, πρέπει φυσικά να συμμετέχουν και όλα τα εκλεγμένα πολιτικά πρόσωπα του τόπου και να διακατέχονται από την ίδια αποφασιστική στάση απέναντι στην δυναμική που πρέπει να επιδειχτεί στον αγώνα της διεκδίκησης.


SocialProfile: Με δεδομένη την εικόνα που έχει σήμερα ο Δήμος μας ποιο στόχο βάζετε, εφόσον εκλεγείτε, στο τέλος της πενταετίας;

kostas avdelas 11zon 1


Κώστας Αβδελάς: Πέρα από τις προβλεπόμενες στο πρόγραμμά μας αναπτυξιακές πολιτικές, με κορυφαία αυτή της ανάδειξης της πόλης μας σε «πανελλαδικό κέντρο» αθλητικού τουρισμού, έχω και μια προσωπική ατζέντα για κάποιες επιλογές-δράσεις με έντονο αναπτυξιακό αποτύπωμα!

Έχω δει στα Γιάννενα, με προτροπή και του Γραμματέα του οικείου Επιμελητηρίου, το Τεχνολογικό Πάρκο που έχουν δημιουργήσει, προκειμένου να προσελκύσουν αντίστοιχες εταιρείες να εγκατασταθούν εκεί, έχοντας πετύχει σε σχεδόν μηδενικό χρόνο τη διάθεση του 50% των διαθέσιμων οικοπέδων!

Συμπωματικά, η εταιρεία μελετών που πέτυχε την ένταξη του συγκεκριμένου πρότζεκτ σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης, ανήκει σε Σερραίο Οικονομολόγο, λάτρη του τόπου καταγωγής του και φυσικά πρόθυμου να μας καθοδηγήσει, σε μια προσπάθεια συμφωνίας με το Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης, να δώσουμε στον τόπο μας λύση στον, σε σύντομο χρόνο, κορεσμό του διαθέσιμου χώρου του!

Μία προσωπική και πρόσφατη εμπειρία, σε σχέση με έναν designer (konstantìnos tsigaros), με τον οποίον συνεργαζόμαστε παράγοντας προϊόντα ένδυσης, υπόδησης, κοσμήματα, αξεσουάρ κ.α., η οποία είναι η δυσκολία εξεύρεσης αξιόπιστου συνεργείου κατασκευής στα επίπεδα των αναγκαίων ποιότητας και της ποιότητας που αναζητάμε, με οδήγησε στην εξής σκέψη:

Αφού συζήτησα πρώτα με επιχειρηματίες του χώρου, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια μετέφεραν τις δραστηριότητες τους στη Βουλγαρία, θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε μαζί και με την Δράμα (για ευνόητους λόγους), να μας δοθούν κατ’ αποκλειστικότητα και για μια 10ετια τουλάχιστον, αποκλειστικά προνόμια ζώνης TEXTILE, ούτως ώστε να τα παρέχουμε με τη σειρά μας σε μια προσπάθεια προσέλκυσης ενδιαφέροντος επαναπατρισμού, ενδεχομένως και πολλών εταιρειών του συγκεκριμένου επαγγελματικού χώρου.

Τέλος, ονειρεύομαι να καταστήσουμε και πάλι τον Άη Γιάννη μας ως ελκυστικό εκδρομικό προορισμό, με ότι αυτό συνεπάγεται!

Κώστας Αβδελάς: Και θέλω και μπορώ!

Δήμος Σερρών: Υπεγράφη η σύμβαση για τη Συντήρηση οδικού δικτύου 2022-2023

Δίπλα στο Αλέξανδρο Χρυσάφη: Ο Κώστας Αβδελάς ζητά τη χάραξη μιας ανοδικής πορείας

Αλέξανδρος Χρυσάφης: Οι 300 Υποψήφιοι στο Δήμο Σερρών!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις