28/05/2024
19.7 C
Serres

Καταργείται ο θεσμός της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών-«Ταφόπλακα» στο ΕΣΥ

Μέσω θύελλας αντιδράσεων, εντός και εκτός Βουλής, μπήκε ταφόπλακα στο δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς μπήκε τέλος στην πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ.

Ευτυχώς αποσύρθηκε η ρύθμιση για την παροχή έργου από ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ, μετά από τις σφοδρές αντιδράσεις των γιατρών του ΕΣΥ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Με το ΠΑΣΟΚ να επιμένει πως με τον τρόπο αυτό το ΕΣΥ οδηγείται σε πλήρη αποσάθρωση, καθώς δεν είναι λύση η αύξηση του ιδιωτικού έργου αλλά και η αύξηση των ιδιωτικών δαπανών

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση πως μετατρέπει την δημόσια υγεία από κοινωνικό αγαθό σε προϊόν πολυτελείας και πεδίο κερδοσκοπίας, ενώ το ΚΚΕ θεωρεί πως το νομοσχέδιο αποτελεί ένα βήμα στη μετατροπή των νοσοκομείων σε αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες που θα πουλάνε υπηρεσίες σε ασφαλιστικά ταμεία και σε ασθενείς

Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας


Εισβολή ιδιωτών

Ταφόπλακα στο δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας προσπάθησε να βάλει χθες η κυβέρνηση καθώς οι κρατικές δομές (νοσοκομεία) θα άνοιγαν προς τον ιδιωτικό τομέα , ενώ ήδη μπήκε τέλος στην πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ.

Ευτυχώς αποσύρθηκε έστω και «προσωρινά» Γεωργιάδη η ρύθμιση για την παροχή έργου από ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ, δηλαδή η υπό προϋποθέσεις λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων από τους γιατρούς που εργάζονται στη δημόσια υγεία, μετά από τις σφοδρές αντιδράσεις των γιατρών του ΕΣΥ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.


Φαινομενικά βέβαια με το νομοσχέδιο του υπ. Υγείας γίνεται η ρύθμιση επειγόντων ζητημάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας, που κατατείνουν στη διεύρυνση της δυνατότητας των ιατρών του Ε.Σ.Υ. να ασκούν ιδιωτικό έργο αξιοποιώντας την κλινική εμπειρία τους, και στη θέσπιση των αναγκαίων προς τούτο όρων και προϋποθέσεων

Επίσης στον προσδιορισμό της φύσης του εισοδήματος των ιατρών Ε.Σ.Υ. από τη διενέργεια απογευματινών χειρουργείων ως εισόδημα από άσκηση ιδιωτικού έργου, στην αντιμετώπιση άμεσων ζητημάτων των υγειονομικών δομών και Υγειονομικών Περιφερειών, αλλά και ζητημάτων που άπτονται της χορήγησης ιατρικών και νοσηλευτικών ειδικοτήτων, στον εξορθολογισμό και την συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, στην επίλυση ζητημάτων εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Υγείας ιδίως του ΕΟΔΥ, στην επίτευξη εμβολιαστικής κάλυψης και καλύτερης επιτήρησης της εξέλιξης μετάδοσης της νόσου Covid-19, στην προώθηση ταχείας υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγεία.

Το νομοσχέδιο ρυθμίζει την ανάγκη προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας στις καλές πρακτικές των ευρωπαϊκών χωρών μέσω του ανοίγματος της πρόσβασης των ιατρών του Ε.Σ.Υ. στον ιδιωτικό τομέα και αντίστοιχα την προσέλκυση ιδιωτών ιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Το ιδιωτικό έργο από τους γιατρούς του ΕΣΥ.


Την αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων τόσο των νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και Υγειονομικών Περιφερειών όσο και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Υλοποίηση δράσεων για την πρόληψη κλινικών και αναπτυξιακών προβλημάτων παιδιών που ανακύπτουν κατά τη βρεφική ηλικία, την εφηβεία και την ενηλικίωσή τους.

Πρόσβαση όλων των γυναικών, άνω των 45 ετών, σε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου του μαστού.

Υλοποίηση του συνόλου των δράσεων του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης» σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές.

Τον Λειτουργικό Εκσυγχρονισμό του Συστήματος Δημόσιας Υγείας.

Την δυνατότητα διενέργειας εμβολιασμών κατ’ οίκον από τον ΕΟΔΥ.

Την επικαιροποίηση του πλαισίου της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με σκοπό την εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών.

Την διαγραφή των μη εισπραχθέντων προστίμων ανεμβολίαστων κατά της COVID 19.

Την δυνατότητα διενέργειας εμβολιασμών κατά της COVID 19 στα φαρμακεία.

Τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και ρυθμίσεις για το clawback.

Αποτελειώνετε το ΕΣΥ, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση καταργεί το θεσμό της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που ήταν ο θεμέλιος λίθος λειτουργίας και εγκαθίδρυσης του ΕΣΥ υποχρεώνοντας τον πολίτη να πληρώνει για κάθε υπηρεσία Υγείας.

Την ίδια στιγμή η ιδιωτική δαπάνη υγείας αυξάνεται, την ώρα που οι δημόσιες δαπάνες υγείας μειώνονται καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη διέλυσε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αποδυνάμωσε τα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ με αποτέλεσμα το άριστα καταρτισμένο προσωπικό τους να φεύγει στο εξωτερικό αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και ποιότητα ζωής.

«Οδηγείτε το ΕΣΥ σε πλήρη αποσάθρωση»

Το ΠΑΣΟΚ που έφτιαξε το ΕΣΥ, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει με βάση ποια μελέτη για το μέλλον, τη βιωσιμότητα και τον χαρακτήρα του δημόσιου συστήματος υγείας νομοθετεί. 

Όσο για την υφιστάμενη κατάσταση, αν δεν ανατραπεί, οδηγεί το ΕΣΥ σε πλήρη αποσάθρωση, ενώ δεν είναι λύση ούτε η αύξηση του ιδιωτικού έργου, όπως και η αύξηση των ιδιωτικών δαπανών, οδηγώντας με την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών στην κατάλυση του ΕΣΥ, που αποτελεί τη θεμελιώδη αρχή του.

ΚΚΕ: Τα νοσοκομεία θα πουλάνε υπηρεσίες

Το νομοσχέδιο αποτελεί «ένα ακόμη βήμα στη μετατροπή των νοσοκομείων σε αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες που θα πουλάνε υπηρεσίες σε ασφαλιστικά ταμεία και σε ασθενείς», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα, μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή.

Εχουμε «απογείωση» της επιχειρηματικής λειτουργίας και της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας τόνισε προσθέτοντας πως αυτά που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο έρχονται να προστεθούν στο αίσχος των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων και συμπλήρωσε πως είναι έννοιες ασυμβίβαστες η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού μας στην Υγεία και η επιχειρηματική λειτουργία.

Η Σερραϊκή εταιρεία ΠΑΡΦΕ υποψήφια στα Greek Exports Awards 2024

Νέα πρωτοβουλία της Google για θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στην Ελλάδα

Επίτιμος Διδάκτορας του ΔΙ.ΠΑ.Ε. διακεκριμένος Καθηγητής Κώστας Γραμμένος

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις