17/06/2024
29.7 C
Serres

Ήρθαν οι καφέ κάδοι για τη διαχείριση και την αξιοποίηση των οργανικών αποβλήτων

Στην τελική ευθεία έχει μπει η υλοποίηση του προγράμματος των καφέ κάδων στην Κεντρική Μακεδονία για τη διαχείριση και αξιοποίηση των οργανικών αποβλήτων. 

Με τους πολίτες να είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για να λειτουργήσει με αποτελεσματικότητα το σύστημα για τη συλλογή και διαχείριση των οργανικών αποβλήτων, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει χρηματοδοτήσει με 13 εκατομμύρια ευρώ τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας για την προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού.

Ο ΦοΔΣΑ ΚΜ έχει ήδη προμηθεύσει στους 38 δήμους της περιφέρειας όλο τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό επαρκή για την ταυτόχρονη έναρξη και εφαρμογή του Προγράμματος Χωριστής Συλλογής Βιοαποβλήτων.

Ο ΦοΔΣΑ έχει προμηθεύσει στους 38 δήμους της Κ.Μακεδονίας

Καφέ κάδους για το πρόγραμμα Χωριστής Συλλογής Βιοαποβλήτων

GOTSIKA

Κάνοντας πράξη την κυκλική οικονομία και υλοποιώντας την υποχρέωση που απορρέει από τον νόμο για χωριστή συλλογή των οργανικών απορριμμάτων, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦοΔΣΑ ΚΜ) έχει ήδη προμηθεύσει στους 38 δήμους της περιφέρειας όλο τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό επαρκή για την ταυτόχρονη έναρξη και εφαρμογή του Προγράμματος Χωριστής Συλλογής Βιοαποβλήτων.

Πλέον, όλοι οι δήμοι έχουν παραλάβει καφέ κάδους, απορριμματοφόρα, κλαδοτεμαχιστές και αρκετοί από αυτούς έχουν αρχίσει την πιλοτική εφαρμογή του σχεδίου. 

Μάλιστα, δύο δήμοι, αυτοί της Βέροιας και της Νέας Προποντίδας που μπήκαν πρώτοι στην κούρσα του καφέ κάδου, έχουν να επιδείξουν τα πρώτα χειροπιαστά αποτελέσματα της διαδικασίας, καθώς από τα οργανικά απορρίμματα που συγκέντρωσαν παράχθηκε και το πρώτο κομπόστ, το οποίο τους επιστράφηκε για να το χρησιμοποιήσουν.


Οι υπόλοιποι δήμοι που έχουν αποθηκευμένους τους κάδους θα αρχίσουν σταδιακά την τοποθέτησή τους ξεκινώντας από τους μεγάλους παραγωγούς οργανικών, όπως είναι οι λαϊκές αγορές και τα καταστήματα μαζικής εστίασης. 

Όσο για τα βιοαπόβλητα θα περισυλλέγονται από το ειδικό απορριμματοφόρο και θα οδηγούνται σε σημείο που θα υποδεικνύεται από τον ΦοΔΣΑ.

Έργα σε εξέλιξη

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων και για την προστασία του περιβάλλοντος από την ταφή των απορριμμάτων, ο ΦοΔΣΑ ΚΜ δρομολογεί έργα ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του εγχειρήματος, μεταξύ των οποίων κεντρική θέση έχουν η Μονάδα Ανάκτησης και Ανακύκλωσης Ανατολικού Τομέα στον Άγιο Αντώνιο και η αντίστοιχη μονάδα Δυτικού τομέα στην Μαυροράχη, καθώς επίσης οι ΜΕΒΑ (Μονάδες Επεξεργασίας ΒιοΑποβλήτων) σε διάφορες περιφερειακές ενότητες. 


Σε φάση κατασκευής είναι όλα τα κύτταρα ΧΥΤΥ (χώροι υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων), ενώ παράλληλα, μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα, ο φορέας έχει φροντίσει για τη λειτουργία των αναγκαίων υποδομών για τη μεταβατική διαχείριση του καφέ κάδου.

Οι επόμενοι στόχοι

Ο ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας φιλοδοξεί τα επόμενα χρόνια να αποτελέσει έναν φορέα πρότυπο, ικανό να μεταλαμπαδεύσει την τεχνογνωσία και την εμπειρία χρόνων σε άλλους φορείς στην Ελλάδα και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στον περιορισμό και στην αντιμετώπιση σημαντικών περιβαλλοντικών ζητημάτων που σχετίζονται με τη διαχείριση των απορριμμάτων τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο και να αποτελέσει εταίρο στην πορεία προς την κυκλική οικονομία συμβάλλοντας στη βιώσιμη και περιφερειακή ανάπτυξη.

Τι πετάμε στους καφέ κάδους;

Στους καφέ κάδους μπορούμε να πετάξουμε:

δημητριακά, ρύζι, άλευρα, υπολείμματα τροφών, υπολείμματα και φίλτρα καφέ

φακελάκια από τσάι, μαγειρεμένο κρέας ή ψάρι, φλούδες φρούτων και φρούτα, λαχανικά, χαρτί κουζίνας και χαρτοσακούλες, ξηρούς καρπούς,γαλακτοκομικά, κλαδάκια – φύλλα, χώμα, γκαζόν και πριονίδι και στάχτη από το τζάκι

Μάλιστα, όλα τα οργανικά υπολείμματα τοποθετούνται στον καφέ κάδο χύδην ή σε ανθεκτικές σακούλες μαναβικής, ή βιοδιασπώμενες σακούλες και όχι σε πλαστικές ή δεμένες σακούλες

Δεν ρίχνουμε ποτέ στους καφέ κάδους

Γυάλινα αντικείμενα (κάδοι-καμπάνες), συσκευασίες πλαστικού, χαρτί, μέταλλο, χαρτόνι (μπλε κάδος), ρούχα, υφάσματα, παπούτσια (ειδικοί κάδοι), λάδια, μαργαρίνες, βούτυρο, λίπη,χαρτί υγείας, ξύλινα αντικείμενα, ηλεκτρικές συσκευές, (ειδικός κάδος), μπαταρίες (ειδικός κάδος), αποτσίγαρα και γόπες τσιγάρων, τροφές και περιττώματα ζώων, ογκώδη αντικείμενα, υλικά οικοδομών (ειδικός κάδος)

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή την Tρίτη 26 Μαρτίου

Η Διοικούσα Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης τίμησε σκύλους διάσωσης και τους συνοδούς τους

Παναγιώτης Σπυρόπουλος: Γιορτάζουμε και τιμούμε τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις