18/06/2024
22.6 C
Serres

Γιάννης Μυλόπουλος: Κόβουν χωρίς λόγο τα παρόχθια δένδρα του ποταμού Αγγίτη

Κόβουν χωρίς λόγο τα παρόχθια δένδρα του ποταμού Αγγίτη, στον Δήμο Νέας Ζίχνης, με πρόσχημα τον καθαρισμό της κοίτης του για αντιπλημμυρική προστασία αναφέρει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννης Μυλόπουλος.

Τον Φεβρουάριο του 2020, με λαμπρούς πανηγυρισμούς, ανακοινώθηκε η απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή πως έγινε δεκτό το αίτημα του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλου και εγκρίθηκε πίστωση, συνολικού ύψους τριακοσίων χιλιάδων ευρώ, για την εκτέλεση του έργου «Επείγουσες εργασίες καθαρισμού και διαπλάτυνσης – ενίσχυσης κοίτης του ποταμού Αγγίτη σε αγροκτήματα των Δ.Δ. Σ.Σ. Αγγίστας και Σ. Λευκοθέας του Δήμου Νέας Ζίχνης Σερρών για την αντιμετώπιση εκτάκτων πλημμυρικών φαινομένων».

Το έργο διαφημίστηκε ως η «ασπίδα» προστασίας για τα αγροκτήματα των Δημοτικών Διαμερισμάτων Σ.Σ. Αγγίστας και Σ. Λευκοθέας του Δήμου Ν. Ζίχνης από την υπερχείλιση του ποταμού Αγγίτη και περιελάμβανε εργασίες όπως ο καθαρισμός και η ενίσχυση της κοίτης, σε μήκος 1.500 μέτρων περίπου, από εμπόδια (αυτοφυής βλάστηση, δέντρα, κορμούς δέντρων κ.α.), την απομάκρυνση των φερτών υλικών και την διαπλάτυνση της κοίτης του ποταμού.

Μετά από τη διέλευση ενός χρονικού διαστήματος σχεδόν 4 ετών, φαίνεται ότι το έργο ξεκίνησε αυτές τις μέρες, με την κοπή όλης της παρόχθιας δασικής βλάστησης, όπως μας καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής!

GOTSIKA

Μάλιστα, επειδή η καταστροφή είναι εκτεταμένη, ζητούν τα αντίστοιχα έγγραφα από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της ΠΚΜ: τη μελέτη των αντιπλημμυρικών, τον λόγο που εξαιρέθηκε η περιβαλλοντική μελέτη και το αν η σύμβαση για την κοπή των δέντρων έγινε με διαγωνισμό η με απευθείας ανάθεση και με ποιους όρους.


Η παράταξη “ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας” που πρόσφατα εκλέχθηκε και θα εκπροσωπείται με 5 Περιφερειακούς Συμβούλους στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα συγκροτηθεί από τις αρχές του χρόνου, δηλώνει από τώρα ότι είναι αντίθετη σε αυτή την παρωχημένη, γενικευτική και αντιπεριβαλλοντική προσέγγιση στα αντιπλημμυρικά έργα, η οποία θεωρεί ότι κάθε είδους παρόχθια βλάστηση είναι ανεπιθύμητη για τα ποτάμια και τους χειμάρρους στη χώρα μας.

Όλα τα αντιπλημμυρικά έργα θα πρέπει να σέβονται τα φυσικά οικοσυστήματα, που συχνά προστατεύονται με διεθνείς συνθήκες και να γίνονται σε συνεργασία με τη φύση και όχι σε αντίθεση με αυτήν.


Είναι απαράδεκτη η προσέγγιση που φαίνεται να έχει υιοθετηθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και να προωθείται σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, η οποία επιδιώκει να μετατρέψει τον περιβάλλοντα χώρο των υπό διευθέτηση ποταμών και των χειμάρρους σε Κρανίου Τόπους.

Θα αγωνιστούμε εναντίον τέτοιων παρωχημένων και εχθρικών προς το περιβάλλον αντιλήψεων και μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας.

Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας είναι υψηλής προτεραιότητας για την Περιφέρεια και πρέπει άμεσα να προχωρήσουν.

Και αυτά που έχουν εγκριθεί, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση.


Καθώς και όσα νέα χρειάζεται να ενταχθούν για χρηματοδότηση σύμφωνα με τους χάρτες εκτίμησης πλημμυρικού κινδύνου που έχουν από χρόνια κρυφτεί στα συρτάρια.

Δεν θα δεχτούμε όμως η αντιπλημμυρική προστασία να γίνει πρόσχημα για την περεταίρω καταστροφή του περιβάλλοντος στις παρόχθιες περιοχές καταλήγει η ανακοίνωση Μυλώπουλου.\

Προεόρτια κινητοποιήσεων με… γεύμα από γαλάζιους αγρότες κεντρικής και βόρειας Ελλάδας

Σεμινάριο Εκπαιδεύσης ΚΑΡΠΑ για την Ημέρα της Ιδιωτικής Ασφάλισης

Έχει κι η πολιτική …. κομπάρσους

Αθανάσιος Μπόϊκος: Μπαλ μασκέ χωρίς μάσκες!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις