17/06/2024
32.5 C
Serres

Ερωτήματα της Ευαγγελίδου για την ακύρωση της Πανεπιστημιάδας από το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών

Στις 30 & 31 Μαρτίου στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών θα έχουμε στις Σέρρες την «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» του Σοφοκλή

Μάλιστα χτες συνέντευξη Τύπου παρέθεσε η διοίκηση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών ενόψει της επικείμενης πρεμιέρας του έργου «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» του Σοφοκλή παρουσία της Προέδρου, του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, του σκηνοθέτη & των καλλιτεχνικών συντελεστών της παράστασης.

Τον λόγο πήρε πρώτη η Πρόεδρος κ. Βασιλική Πανταζή, αφού ευχαρίστησε του δημοσιογράφους για την παρουσία & τη στήριξη τους, χαρακτηριστικά ανέφερε: 

Βασιλική Πανταζή ΔΗΠΕΘΕ Σερρών

«Η παράσταση, η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, είναι ένα έργο που παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο και συγκινητικό ακόμα και σήμερα, αιώνες μετά τη γέννησή του. 


Η ιστορία της Αντιγόνης αναδεικνύει τον αγώνα μεταξύ του ατομικού και του κοινωνικού καθήκοντος, τονίζοντας τη σημασία της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Είναι μία παράσταση που δεν αφορά μόνο την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία.

Καλώ όλους τους φίλους του θεάτρου στις 30 & 31 Μαρτίου στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών για να απολαύσουν αυτήν τη μοναδική παράσταση & να μοιραστούν μαζί μας αυτήν την αξέχαστη εμπειρία.»


Στη συνέχεια ο σκηνοθέτης της παράστασης Παντελής Παπαδόπουλος τόνισε:


«Στις πρόβες είχαμε πολλές εκπλήξεις, το να πηγαίνεις από το σημερινό κείμενο στο αρχαίο & πάλι πίσω ήταν ένα ταξίδι πολύ γοητευτικό για μας, το απολαύσαμε και το ευχαριστηθήκαμε όλοι. Ελπίζουμε αυτό που απολαύσαμε εμείς να το περάσουμε και στον κόσμο.»

Τέλος ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής κ. Γιώργος Ανδρέου ανέφερε:

Ανδρέου Ευαγγελίδου


«Είμαι πολύ χαρούμενος που ανεβαίνει αυτό το έργο, ένα έργο που αφορά τον Παγκόσμιο πολιτισμό & αλληλοεπιδρά όχι μόνο με το ενήλικο κοινό αλλά και με τους έφηβους.  
 


Στο πλαίσιο του θεσμού του εφηβικού θεάτρου, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να δουν να ενσαρκώνεται ένα έργο που το διδάσκονται ως θεωρία στο σχολείο τους και να συγκινηθούν από το αληθινό βάθος του θεάτρου διότι το θέατρο δεν είναι απλά ένα εργαλείο μάθησης αλλά είναι μια μοναδική εμπειρία…»

Πολλά τα ερωτήματα που βάζει η Ευαγγελίδου για την ακύρωση της Πανεπιστημιάδας Θεάτρου

andreou pantazi dipethe serron evaggelidou antigoni sofokli

Ανοιχτή επιστολή όμως έστειλε για το θέμα της 18ης Πανεπιστημιάδας, έστειλε η κ. Καλλιόπη Ευαγγελίδου πρώην Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και πρωην Πρόεδρος) του ΔΗΠΕΘΕ μας.

Επανέρχομαι λέει στην επιστολή της στο θέμα της ακύρωσης της 18ης Πανεπιστημιάδας, που διοργανώνει επί 20 χρόνια το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών και την οποία είχα την χαρά να έχω διοργανώσει για πολλά χρόνια, τόσο από την θέση της Προέδρου όσο και από την θέση της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών, ακόμη και μέσα στη πανδημία του κορονοϊού.

Παπαμιχάλης Νότας

Έλαβα στις 19/3/24, απαντητικό mail από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του θεάτρου σε ένα e-mail που απέστειλα προς εσάς και το Δ.Σ του θεάτρου, το οποίο με ενημέρωνε ότι :
Αγαπητή κ. Ευαγγελίδου, όπως έχω δηλώσει ήδη στην πρώτη Συνέντευξη Τύπου αλλά και σε πολλές επόμενες του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, σέβομαι και εκτιμώ το έργο όλων των Καλλιτεχνικών Διευθυντών που πέρασαν από το θέατρο.

Ως προς την ακύρωση της φετινής Πανεπιστημιάδας, θα ακολουθήσει επίσημη ανακοίνωσή από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών στην οποία εξηγούνται όλοι οι λόγοι αυτής της επιλογής και είμαι βέβαιος ότι θα καλυφθούν όλες σας οι ερωτήσεις.

Καθώς δυστυχώς ούτε μετά την ανακοίνωση που έβγαλε το θέατρο απαντήθηκαν όλες μου οι ερωτήσεις, που σας διαβεβαιώ δεν είναι προσωπικές, αλλά απηχούν τις ερωτήσεις μεγάλης μερίδας της Σερραϊκής κοινωνίας που αγαπάει και περιμένει κάθε χρόνο την Πανεπιστημιάδα αλλά και της Πανεπιστημιακής κοινότητας που κάθε χρόνο εισπράττει χαρά, γνώσεις και εμπειρίες από τον θεσμό σας παρακαλώ να μου διευκρινίσετε τα εξής:

Για πρώτη φορά στα 20 χρόνια η Πανεπιστημιάδα ορίστηκε να πραγματοποιηθεί αντί για Μάιο, τον Απρίλιο και συγκεκριμένα από Παρασκευή 12 μέχρι 21 Απριλίου 2024, όπως αναφέρεται στην Προκήρυξη – Πρόσκληση που έστειλε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών στις 15/1/24 στα Πανεπιστήμια με καταληκτική ημερομηνία δηλώσεων συμμετοχής την Παρασκευή 1η Μαρτίου 2024.

Αντίστοιχα στο Πρόγραμμα Δράσης έτους 2024 167/2023, ΑΔΑ 63ΔΤΟΛ28-ΔΨΨ διαπιστώνουμε πως το θέατρο των Σερρών είχε προγραμματίσει την υλοποίηση της Πανεπιστημιάδας τον Απρίλιο του 2024 και την παράσταση “Αντιγόνη” της Εφηβικής Σκηνής, τον Μάρτιο του 2024.

Εντούτοις, η παράσταση Αντιγόνη τελικά με την υπ. Αριθμ 8/2024 απόφαση Δ.Σ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών προτείνεται από την Πρόεδρο στην εισήγηση να ξεκινήσει την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024 για εφήβους, με πρεμιέρα για το κοινό το Σάββατο 30/3/24.

Από την ιστοσελίδα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ δε ενημερωνόμαστε ότι οι επόμενες παραστάσεις ορίζονται για το κοινό στις 6, 7, 19, 20 Απριλίου και 28 Μαΐου και Πρωινές Μαθητικές Παραστάσεις από 26 Μαρτίου έως 11 Απριλίου.

Δηλαδή η παραγωγή δεν υλοποιείται τον Μάρτιο τελικά όπως είχε υπολογιστεί από το θέατρο αλλά τον Απρίλιο και μάλιστα με κάποιες μέρες μέσα στο διάστημα που είχε οριστεί για την Πανεπιστημιάδα.

Σας ρωτώ λοιπόν:

  1. Γιατί δεν μεταφέρατε την Πανεπιστημιάδα έναν μήνα μετά όπως αντίστοιχα μεταφέρατε, για όποιους λόγους προγραμματισμού, την παράσταση της εφηβικής σκηνής; Πολύ πιθανό μια τέτοια μετάθεση να εξυπηρετούσε και κάποιους φοιτητικούς θιάσους.

2. Πως, ενώ η καταληκτική ημερομηνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος των φοιτητικών θιάσων ήταν η 1η Μαρτίου 2024, εσείς από τις 26/2/24 είχατε λάβει απόφαση Δ.Σ (άρα οι εισηγήσεις είχαν ετοιμαστεί αρκετά νωρίτερα) ότι τις μέρες που είχε προγραμματιστεί η Πανεπιστημιάδα, θα πραγματοποιείτο μια άλλη παραγωγή;

3. Αναφορικά με το επιχείρημα της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, η οποία συνεργασία ήταν και ο λόγος πραγματοποίησης της Πανεπιστημιάδας τον Απρίλιο, εξαιτίας του Πάσχα των Καθολικών, θα ήταν χρήσιμο να μας ενημερώσετε σε ποιο σημείο είχαν φτάσει οι προετοιμασίες με το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης γιατί από τον Οκτώβριο του 2023, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του θεάτρου, μέχρι τις 19/3/24 που ανακοινώθηκε τελικά η ματαίωση για το 2024, οι εργασίες από πλευράς της Ισπανίας θα είχαν προχωρήσει πολύ. Ειδοποιήθηκε το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης νωρίτερα ή στις 19/3/24 για την ματαίωση;

4. Ποια ήταν η αντίδραση του Πανεπιστήμιου της Βαρκελώνης;

5. Υπάρχουν συνεννοήσεις να μεταφερθεί η παρουσία της Ισπανίας το 2025;

Υπάρχουν mail ανάμεσα στο θέατρο των Σερρών και το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης που επιβεβαιώνουν τη συνεργασία που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί και εξαιτίας της οποίας ο Απρίλιος ήταν η μόνη δεσμευτική επιλογή πραγματοποίησης του φεστιβάλ;

Γνωρίζω ότι ήδη στις 21/2/24 το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών απέστειλε mail στην κ. Μαρία Χατζηεμμανουήλ η οποία επρόκειτο να παρουσιάσει το βιβλίο της μέσα στα πλαίσια της 18ης Πανεπιστημιάδας ότι τελικά η Πανεπιστημιάδα επρόκειτο να ματαιωθεί. 

21/2/24 είναι σχεδόν ένας μήνας πριν την ανακοίνωση στις 19/3/24 που εξέδωσε το θέατρο και πάνω από μια εβδομάδα πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής συμμετοχών που είχαν οι φοιτητικοί σύλλογοι που είχε οριστεί 1η Μαρτίου 2024.

Το mail αυτό φέρεται να υπογράφει εκ μέρους του θεάτρου ο κ. Αστέριος Πολυχρονίδης. 

Ισχύει κάτι τέτοιο;

Πρόκειται για κάποια παρεξήγηση;

Υπάρχει κάποια σχετική εξουσιοδότηση στον κ. Πολυχρονίδη

Αναφορικά με την εμπλοκή του Ινστιτούτου Θερβάντες, σας επισυνάπτω το mail που έλαβα από την υπεύθυνη πολιτιστικών του ινστιτούτου, ότι καμία συνεννόηση δεν έγινε από πλευράς του ινστιτούτου Θερβάντες με το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης αλλά και καμία επαφή αρμοδίως του θεάτρου με το ινστιτούτο.

Τέλος θέλω να γνωρίζετε ότι η Πανεπιστημιάδα, όσο γνωρίζω, κοστίζει στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών 30.000 με 35.000 ευρώ.

Τα χρήματα αυτά πηγαίνουν αποκλειστικά στους επαγγελματίες των Σερρών.

Σε τόσο δύσκολες εποχές κι ενώ τα έσοδα του θεάτρου βάση της Προγραμματικής που υπογράφεται έχουν αυξηθεί κατά 90.000 ευρώ σε σχέση με τα χρήματα που εισέπραττε το θέατρο στο παρελθόν, είναι πραγματικά κρίμα να στερηθεί η πόλη αυτό το ποσό, ενώ αυτό δεν είχε συμβεί σε εποχές με πολύ περισσότερα προβλήματα, υγειονομικά, οικονομικά.

Πιστεύοντας, ότι η Δημοτική αρχή της κ. Μητλιάγκα την οποία και αφορά η ακύρωση της Πανεπιστημιάδας, η Δήμαρχος η ίδια, εσείς με την ιδιότητα της Προέδρου αλλά και το Διοικητικό Συμβούλιο του θεάτρου που ως σήμερα δεν φαίνεται να έχει τοποθετηθεί θεσμικά, θα επανεξετάσετε την απόφαση της ακύρωσης, σας ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο σας.

Ευαγγελίδου Καλλιόπη Ηθοποιός Πρώην Πρόεδρος και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών Υποψήφια Βουλευτής Σερρών με την Πλεύση Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου

Απάντηση Ινστιτούτο Θερβάντες:
Κυρία Ευαγγελίδου,

Όπως σας εξήγησα και τηλεφωνικά, εγώ, ως υπεύθυνη πολιτιστικών εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα, είχα μια πρώτη ενημέρωση το φθινώπορο του 2023 από τον καθηγητή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Ιωάννη Κιορίδη, παλαιό και πολύ καλό συνεργάτη του Ινστιτούτου σε διάφορα εγχειρήματα, ο οποίος μου είπε ότι προσπαθούσε να βοηθήσει στην διοργάνωση της Πανεπιστημιάδας του 2024.

Ανατρέχοντας στο αρχείο της αλληλογραφίας μας, η πρόταση του κ. Κιορίδη, ήταν να μιλήσει κάποιος για τις μεταφράσεις ισπανικών θεατρικών έργων στην Ελλάδα.

Του εξέφρασα την πρόθεση του ινστιτούτου να βοηθήσει όπως μπορεί, του πρότεινα να φέρω τους διοργανωτές (μου εξήγησε πως δεν ήταν ο ίδιος διοργανωτής) σε επαφή με την κυρία Μαρία Χατζηεμμανουήλ, θεατρολόγο και μεταφράστρια ισπανόφωνου και καταλανόφωνου θεάτρου και συγγραφέα του βιβλίου «100 έργα του 21ου αι. από την Ισπανία».

Ενημερώθηκα από την κυρία Χατζηεμμανουήλ ότι όντως ήρθαν σε επαφή μαζί της και κανόνισαν να παρουσιαστεί το βιβλίο της. Εγώ δεν είχα καμμία άλλη επαφή με κανέναν άλλον. Έμαθα από σας ότι η πανεπιστημιάδα ακυρώθηκε για φέτος.

Επικοινώνησα, μετά το τηλεφώνημά σας, με την κυρία Χατζηεμμανουήλ και με πληροφόρησε ότι οι διοργανωτές την είχαν ενημερώσει με μέιλ.

Οι επαφές με το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης δεν έγιναν μέσω του Ινστιούτου Θερβάντες της Αθήνας ή της Μαδρίτης (θα μας είχαν ενημερώσει). Μπορεί όμως να έγιναν απ’ ευθείας. Δεν το γνωρίζω. Πιστεύω ότι μπορεί να σας διαφωτίσει τόσο η διοργάνωση, όσο και ο κ. Κιορίδης, διότι λόγω του επιστημονικού του αντικειμένου, διατηρεί σχέσεις με πανεπιστημιακούς και πανεπιστήμια στην Ισπανία.

Εξ άλλου, ο κ. Κιορίδης, σε συνεργασία με Ισπανούς συναδέλφους του έχει μελετήσει ενδελεχώς το έπος του Ελ Σιδ και την σχέση του με το έπος του Διεγνή Ακρίτα, που αναφέρονται στην ανακοίνωση.

Σας διευκρινίζω ότι η θεσμική ή όχι επικοινωνία ελληνικών φορέων με ισπανικούς δεν είναι απαραίτητο να περνά από το Ινστιτούτο Θερβάντες. Εμείς στηρίζουμε τα εγχειρήματα για τα οποία μας ζητάται αρωγή, ή φέρνουμε σε επαφή θεσμούς και άτομα, αλλά στην Ελλάδα υπάρχουν σε εξέλιξη πολλές συνεργασίες τις οποίες αγνοούμε.

Δημήτριος Βαρτζόπουλος: Οι γιατροί θα έχουν και ιατρεία και θα μπορούν να εργάζονται στο ΕΣΥ

Χωρίς μπάντα ο Δήμος Σερρών για ακόμα μια επέτειο..

Πρόταση δυσπιστίας από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας

Τάσος Χατζηβασιλείου: Οι Έλληνες στέκονται όρθιοι και κοιτούν υπερήφανα το μέλλον

Δήμος Σερρών: Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας γιόρτασε την 25η Μαρτίου στο Αχλαδοχώρι Σερρών

Το 19 ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών στη Κύπρο με πρόγραμμα Erasmus+

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις