17/06/2024
29.7 C
Serres

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ηράκλειας επισκέφτηκε τη Πορτογαλία

Από την Τρίτη 9 έως την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 η παιδαγωγική ομάδα ERASMUS+ του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ηράκλειας, που εκπροσωπήθηκε από την Dr. Καλλιόπη Κωνσταντίνου, διευθύντρια του σχολείου και την Ευαγγελία Λατρόβαλη, εκπαιδευτικό ΠΕ 70,

συνόδεψε ομάδα μαθητών Ε και Στ τάξης κατά την κινητικότητά τους στην πόλη Reguengos de Monsaraz της Πορτογαλίας με σκοπό να συναντήσουν τους ξένους εταίρους με τους οποίους συνεργάζονται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ (2021 – 2024) με θέμα “H2O, Think and act for water!”H2Ο, Σκέψου και δράσε για το νερό! με κωδικό αριθμό 2021-1-FR01-KA220-SCH-000034470.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα στο οποίο προβάλλεται η ανάγκη για προστασία της βιοποικιλότητας των λιμνών, η διατήρηση οικοσυστημάτων και άλλων παρυδάτιων συστημάτων των περιοχών, η τουριστική προβολή των λιμνών και η αειφόρος ανάπτυξη των εν λόγω περιοχών ώστε να είναι πόλοι βιώσιμης ανάπτυξης. 

Συγκεκριμένα οι 9 Έλληνες μαθητές/τριες του 2ου Δ.Σ. Ηράκλειας με τις 2 συνοδούς τους συναντήθηκαν με τους Γάλλους μαθητές  από το Collège Jeanned’Arc στην πόλη Pont de Beauvoisin της Γαλλίας καθώς και με τους Πορτογάλους συνεργάτες τους από το  Partner hotel Formaçᾶo στην πόλη Reguengos de Monsaraz της Πορτογαλίας στο πλαίσιο συμπράξεων ανταλλαγών μεταξύ σχολείων ΚΑ220 με σκοπό να γνωρίσουν από κοντά τους εταίρους τους και τη λίμνη ALQUEVA.

Κατά την επιμορφωτική συνάντηση γνωριμίας στις 10 Απριλίου 2024 οι Έλληνες μαθητές του 2ου Δ.Σ. Ηράκλειας παρουσίασαν εργασίες οι οποίες πρόβαλαν την λίμνη Κερκίνη. Συγκεκριμένα προβλήθηκε  οπτικο-ακουστικό υλικό (βίντεο)  που παρουσίαζε την λίμνη Κερκίνη στην αγγλική και γαλλική γλώσσα με θέμα: «Τι μας προσφέρει η Λίμνη Κερκίνη και ποια τα οφέλη της», το  οποίο εντυπωσίασε τους εταίρους.

GOTSIKA

Έγινε προβολή πινακίδων με χαρακτηριστικά είδη βιοποικιλότητας που απαντώνται στην περιοχή και οι οποίες περιέχουν καλλιτεχνικές δημιουργίες ώστε να στολίζουν δημιουργικά τις βάρκες που θα κάνουν τον γύρο της λίμνης Κερκίνης. 

 Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Πορτογαλία είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τη λίμνη Alqueva, να περιηγηθούν στο Monsaraz με αξιοθαύμαστο το Κάστρο του Monsaraz,  τα παλαιολιθικά μνημεία του Monsaraz  που ανήκουν σε μια πολύ σημαντική αρχαιολογική περιοχή, στην περιοχή Alentejo της Πορτογαλίας.

Το Monsaraz είναι ένα μικρό χωριό στην κορυφή ενός λόφου, με εκπληκτική θέα στη λίμνη Alqueva και στη γύρω περιοχή. Αυτή η περιοχή έχει πολύ μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον λόγω των ευρημάτων που χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή.


 Συμμετείχαν σε διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα  το νερό και τα αξιοθέατα της Πορτογαλίας,  επισκέφτηκαν το Dark Sky Alqueva-Αστεροσκοπείο και είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν και να δουν με το τηλεσκόπιο τα αστέρια.

Επίσης είδαν από κοντά το Sao Pedrodo Corval, το μεγαλύτερο κέντρο κεραμικής στην Πορτογαλία καθώς επίσης και την πόλη Evora όπου θαύμασαν την καλά διατηρημένη αρχιτεκτονική και ιστορική της περιοχή η οποία περιλαμβάνει την ομώνυμη  καθεδρική εκκλησία ,τον ρωμαϊκό ναό  Templo de Diana, το Πανεπιστήμιο της Έβόρας- ένα από τα παλαιότερα και πιο γνωστά Πανεπιστήμια της Πορτογαλίας .

Το σύνολο της πόλης  είναι μέρος του παγκόσμιου κληρονομήματος της UNESCO. Στην Λισαβόνα εντυπωσιάστηκαν από το ενυδρείο Oceanario de Lisboa στο οποίο ένιωθαν ότι βουτούν στο μαγικό βυθό της θάλασσας.

Η κινητικότητα της ελληνικής αποστολής ERASMUS+, του 2ου Δ.Σ. Ηράκλειας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και μαθητές και εκπαιδευτικοί επέστρεψαν με εικόνες και εμπειρίες που θα μεταφέρουν στην ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα.


Ευχόμαστε να έχουμε την δυνατότητα να συμμετέχουμε και σε επόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα ERASMUS+ γιατί διευρύνουν τους πνευματικούς ορίζοντες μαθητών και εκπαιδευτικών!

Κυνήγι πασχαλινού αυγού το Σάββατο στην πλατεία Ελευθερίας

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 19 ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών-Μη ασφαλή λειτουργία στην αίθουσα πληροφορικής

Δίωρο αποκλεισμό του Δικαστικού Μεγάρου πραγματοποίησε ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Σερρών

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις