22/07/2024
31.9 C
Serres

ΟΠΕΚΕΠΕ και νέα ΚΑΠ άφησαν Απλήρωτους χιλιάδες αγρότες!

Απλήρωτοι έμειναν χιλιάδες αγρότες που δεν πήραν τα χρήματα για την «βασική ενίσχυση», αλλά ούτε για την «Αναδιενεμητική» και φυσικά την εξισωτική αποζημίωση αλλά και την πληρωμή για τους νέους γεωργούς.

ΟΠΕΚΕΠΕ και νέα ΚΑΠ άφησαν Απλήρωτους χιλιάδες αγρότες 2

Οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των κοινοτικών ενισχύσεων και οι διαφοροποιήσεις στο πρασίνισμα,  οδήγησαν τους αγρότες αλλά και τους κτηνοτρόφους σε κατά 25% λιγότερη Βασική Ενίσχυση, ενώ η πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι κατά 110 εκατ. ευρώ λιγότερα από την προγραμματισμένη. 

Φυσικά δεν έγιναν οι πληρωμές των «Οικολογικών Σχημάτων» οι οποίες πάνε για τον Μάρτιο, παρά τις προσπάθειες του Υπουργείου να αμβλύνει τις εντυπώσεις, προσθέτοντας στο πακέτο των ενισχύσεων και τις εξισωτικές αποζημιώσεις.

Απογοήτευση δίχως τέλος για αγρότες και κτηνοτρόφους

Τόσο οι γεωργοί όσο και οι κτηνοτρόφοι είδαν για πρώτη φορά φέτος τον λογαριασμό των επιδοτήσεων να «κοκκινίζει» και τις υποχρεώσεις τους να παραμένουν ακάλυπτες, μιας και δεν έλαβαν τα χρήματα των επιδοτήσεων που αφορούσαν τη Βασική Ενίσχυση, την Αναδιενεμητική Ενίσχυση, την εξισωτική αποζημίωση και την πληρωμή για τους Γεωργούς Νεαρής Ηλικίας (young). 

GOTSIKA

Σφελινιώτης Λίτος

Μάλιστα όσοι δεν είχαν λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς, αντί να πληρωθούν την περασμένη Παρασκευή μαζί με όλους όσους είχαν λογαριασμό δεν κατάφεραν να πάρουν τα χρήματα τα τους ούτε χθες

Ο λόγος είναι πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ πίστωσε τα χρήματα των στην Τράπεζα Πειραιώς την Παρασκευή και όπως είναι γνωστό, για να φανούν σε λογαριασμούς άλλων τραπεζών χρειάζεται -τουλάχιστον- μια εργάσιμη ημέρα. 

Μόνο που φέτος τα πράγματα ήταν λίγο πιο «σύνθετα» μιας και από την Παρασκευή μεσολαβούσε σαββατοκύριακο, ενώ η Δευτέρα και η Τρίτη ήταν αργία λόγω Χριστουγέννων.


Η εικόνα που μεταφέρεται από όλη την Ελλάδα ερμηνεύεται ως το τελειωτικό χτύπημα που οδηγεί σε εγκατάλειψη των εκμεταλλεύσεων και βίαια έξοδο χιλιάδων αγροτών από το επάγγελμα.

Οι κακοτεχνίες της νέας ΚΑΠ σε συνδυασμό με την τραγική διαχείριση της υπόθεσης των πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οδηγούν σε ζοφερές καταστάσεις, επιταχύνοντας την παρακμή στις αγροτικές περιοχές και εντείνοντας το κλίμα κατήφειας σε όλα τα χωριά.

Με αφετηρία τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των κοινοτικών ενισχύσεων και τη διαφοροποιήσεις στο πρασίνισμα,  γεωργοί και κτηνοτρόφοι βλέπουν για πρώτη φορά φέτος τον λογαριασμό των επιδοτήσεων να «κοκκινίζει» και τις υποχρεώσεις τους να παραμένουν ακάλυπτες.

Οι περισσότεροι αγρότες βλέπουν φέτος τα χρήματα που πιστώνονται από τις άμεσες ενισχύσεις να μην είναι ούτε τα μισά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.


Ταυτόχρονα, δεν είναι λίγες και οι μεμονωμένες περιπτώσεις που με ευθύνη των μηχανισμών ελέγχου και διαχείρισης των άμεσων ενισχύσεων, τα χρήματα είναι τραγικά λίγα και δεν έχουν καμιά σχέση μ’ αυτά που δικαιούνται οι αγρότες με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.

Οι μεγαλύτερες αστοχίες εντοπίζονται στον κτηνοτροφικό κλάδο και έχουν να κάνουν βέβαια με τις συνεχείς παλινωδίες στην υπόθεση των βοσκοτόπων, μιας και ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσει τις πραγματικές αιτήσεις κατανομής δικαιωμάτων από τις αληθοφανείς, προσώπων και φορέων που καπηλεύονται τους κοινοτικούς κανόνες και διεκδικούν  μερίδιο από τα κοινοτικά ταμεία, σε βάρος των κτηνοτρόφων

Αποτέλεσμα όλων αυτών, αγρότες και κτηνοτρόφοι να μένουν οικονομικά εκτεθειμένοι στο κατώφλι της νέας χρονιάς και να αδυνατούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, από τη στιγμή μάλιστα που δεν έχουν να περιμένουν τίποτε άλλο, ενώ τα πιστωτικά τους όρια στις τράπεζες παραμένουν στο κόκκινο.

Η ΠΕΔΚΜ αποχαιρετά το Βασίλη Καρρά

Σερρών Θεολόγος: Η βασιλεία του Θεού έχει πόρτα χαμηλή

Την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024 στα ΑΣΤΕΡΙΑ. Καλή Χρονιά … με καλή Μουσική. Συναυλία με το Trio Duende

Ρούπελ και Προμαχώνα επισκέφθηκε Ο Παναγιώτης Σπυρόπουλος εν όψει της έλευσης του νέου έτους

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις