18/04/2024
18 C
Serres

Ανακοίνωση από τον Ιατρικό Σύλλογο Σερρών για τον Στρεπτόκοκκο, τους κινδύνους και τον πανικό που προκαλεί

Με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων, μερικά από τα οποία είχαν κακή κατάληξη, σας κοινοποιούμε κείμενο το οποίο βασίζεται σε ανάλογη ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθέρων Επαγγελματιών Παιδιάτρων και το επιμελήθηκε μετά από αίτημά μας, ο Ιατρός κ. Αναστάσιος Αναστασιάδης, Παιδίατρος, μέλος του Συλλόγου μας και προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Π.Ε. Σερρών.

Δημόσια επιστολή προς τους γονείς

Με αφορμή τον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων και τους θανάτους 11 παιδιών από διεισδυτική στρεπτοκοκκική νόσο το φαινόμενο αρχίζει και παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις στην κοινωνία.

Δυστυχώς, όλο και περισσότερο>, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούμε να πυκνώνει το φαινόμενο> πολλοί γονείς να αγοράζουν και να κάνουν μόνοι τους ή στο φαρμακείο, ειδικό γρήγορο τεστ για τον στρεπτόκοκκο (strep-test) στο άρρωστο, με πυρετό ή πονόλαιμο, παιδί τους. Στην συνέχεια αν το τεστ είναι αρνητικό να υπάρχει εφησυχασμός, ϋεωρώντας προφανώς ότι το παιδί τους δεν πάσχει από στρεπτοκοκκική νόσο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει στο Covid-19 και στη Γρίπη. Στην περίπτωση που βγει ϋετικό το test μας τηλεφωνούν και ζητούν να τους συνταγογραφήσουμε αντιβίωση με άυλη συνταγογράφηση, γιατί το παιδί τους, σύμφωνα με το αποτέλεσμα του strep-test πάσχει από στρεπτόκοκκο.

ϋέλουμε να ενημερώσουμε τους γονείς για τα εξής:


 • Το Ιστορικό και η Κλινική εξέταση από τον Παιδίατρο είναι αναντικατάστατα.
 • Να μη κάνουν μόνοι τους τεστ για στρεπτόκοκκο στα παιδιά τους. Ποτέ δεν κάνουμε τεστ και δεν βάζουμε διάγνωση με το αποτέλεσμα ενός τεστ, χωρίς να έχουμε εξετάσει το παιδί.
 • Να μη ζητούν από τον Παιδίατρο να τους συνταγογραφήσει με άυλη συνταγογράφηση αντιβίωση. Ο Παιδίατρος δεν μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιώσεις και φάρμακα χωρίς να εξετάσει Κλινικά το παιδί, στηριζόμενος μόνο στο αποτέλεσμα ενός τεστ, που ο γονιός έκανε.
 • Η λήψη υλικού για την διενέργεια του strep-test απαιτεί εμπειρία που ο γονιός δεν μπορεί να έχει.
 • Τα γρήγορα τεστ δεν είναι 100% αξιόπιστα. Υπάρχει πιθανότητα λανθασμένου αποτελέσματος. Μπορεί το τεστ να βγει αρνητικό αλλά το παιδί να πάσχει από στρεπτοκοκκική νόσο.
 • Δεν υπάρχει κανένας λόγος οι γονείς να υποκαταστήσουν τον γιατρό και να βάζουν διαγνώσεις στηριζόμενοι μόνο στο strep-test.
 • τον γενικό πληθυσμό υπάρχει ένα ποσοστό υγιών φορέων του στρεπτόκοκκου. Έχουν δηλαδή στον λαιμό τους τον στρεπτόκοκκο, χωρίς να πάσχουν από την νόσο. Αν στα άτομα αυτά (και παιδιά) γίνει strep-test, το πιθανότερο είναι να βγει θετικό.

Αν και είναι αυτονόητο, θέλοντας να διαφυλάξουμε την υγεία των παιδιών, είμαστε αναγκασμένοι να τονίσουμε στους γονείς τι πρέπει να κάνουν όταν το παιδί τους εμφανίσει κάποιο

1σύμπτωμα, όπως πυρετό, κεφαλαλγία, πονόλαιμο, εμετούς, διάρροιες, βήχα, εξάνθημα, δεν αισθάνεται καλά ή οι γονείς δεν το βλέπουν να είναι καλά κλπ.

 1. Ανεξάρτητα αν αυτό είναι σύμπτωμα στρεπτό κοκ κι κής νόσου ή όχι, τηλεφωνούμε στον παιδίατρο, του αναφέρουμε το πρόβλημα και ζητούμε να το εξετάσει.
 2. Ο Παιδίατρος λαμβάνει ιστορικό, εξετάζει το παιδί και ΑΝ χρειάζεται, συνταγογραφεί εργαστηριακό έλεγχο.
 3. Ο Παιδίατρος βάζει διάγνωση στηριζόμενος σε όλα τα ανωτέρω και όχι στο τεστ που έγινε από τους γονείς ή στο φαρμακείο, χωρίς το παιδί να εξεταστεί και στην συνέχεια θα δώσει θεραπεία.
 4. Ως γονείς και προς αποφυγή λάθους, πρέπει να έχετε κατά νου ότι, πολλές φορές διαφορετικά νοσήματα εμφανίζουν τα ίδια συμπτώματα και δεν είναι εύκολο χωρίς να εξεταστεί κλινικά το παιδί να γίνει διάγνωση.

Θέλουμε επίσης να παρακαλέσουμε τους γονείς, να ενημερώνουν και να ζητούν από τον παιδίατρό τους να εξετάσει το παιδί τους άμεσα, αν τα συμπτώματα είναι πυρετός και συνυπάρχει πονόλαιμος, εξάνθημα, κακή διάθεση του παιδιού, πονοκέφαλος, εμετοί, κοιλιακό άλγος κλπ.


Ο Παιδίατρος είναι ο μόνος κατάλληλος και πιστοποιημένος Λειτουργός Υγείας για να εμπιστευτούν την υγεία του παιδιού τους.

Στο πλαίσιο όλων των ανωτέρω, πιστεύουμε ότι τα γρήγορα τεστ πρέπει να σταματήσουν να πωλούνται από τα φαρμακεία προς τους πολίτες και θα παρακαλούσαμε το Υπουργείο Υγείας να μεριμνήσει για αυτό.

Όχι γιατί αυτό μας θίγει συντεχνιακά, αλλά επειδή η διάγνωση μιας νόσου, έτσι όπως περιγράφεται στα επιστημονικά ιατρικά συγγράμματα και όπως την έχουμε διδαχτεί από τους δασκάλους μας, στηρίζεται στο μεγαλύτερο ποσοστό στο Ιστορικό και την καλή Κλινική Εξέταση. Ο όποιος εργαστηριακός έλεγχος έρχεται στο τέλος και λειτουργεί συμπληρωματικά.

Εξ’ άλλου, όσον αφορά την συνταγογράφηση αντιβιοτικού για την στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, εφαρμόζεται σχετικό πρωτόκολλο από την επιτροπή λοιμώξεων του Υπουργείου Υγείας που δεν προβλέπει την διαδικασία διάγνωσης και θεραπείας με strep-test και το οποίο περιγράφει σαφώς πότε πρέπει να γίνεται το strep-test μετά από Κλινική Εξέταση*.


Κάθε άλλη τακτική μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών.

Ευχαριστούμε τον κ. Αναστασιάδη, ο οποίος μας υποσχέθηκε ότι θα βρίσκεται στη διάθεση των ενδιαφερομένων ΜΜΕ για περισσότερες πληροφορίες.

Ημερίδα για την τεχνητή νοημοσύνη τη Πέμπτη στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών

Τ.ΟΜ.Υ. Σερρών: Ερωτευτείτε, αλλά… προφυλαχθείτε

Πρόεδρος στο ΦΟΣΔΑ επανεξελέγη ο Μιχάλης Γεράνης

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις