23/04/2024
15.4 C
Serres

Ακυρώνεται η Πανεπιστημιάδα Φοιτητικού θεάτρου σύμφωνα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρώνυ

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών ανακοινώνει πως δεν θα προχωρήσει στην διοργάνωση και παρουσίαση της Πανεπιστημιάδας Φοιτητικού θεάτρου που είχε προγραμματίσει για τον Απρίλιο του 2024. Κεντρική και αποφασιστική προϋπόθεση της
Πανεπιστημιάδας είναι η συμμετοχή φοιτητικών θιάσων από τα πανεπιστημιακά
ιδρύματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Συγκυρίες και συνθήκες που αφορούν την
φοιτητική και πανεπιστημιακή κοινότητα, παρεμπόδισαν την δομή και την ομαλή
διοργάνωση του φετινού Φεστιβάλ.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΣΕΡΡΩΝ ανανεώνει για το 2025 την πρόσκληση προς τα
πανεπιστημιακά ιδρύματα ως προς την διοργάνωση του εξαιρετικά σημαντικού πολιτιστικού θεσμού της Πανεπιστημιάδας Φοιτητικού θεάτρου, ενός θεσμού που
αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά και καλλιτεχνικά γεγονότα της πόλης
και του Νομού μας, προσφέροντας μια πλούσια και ποιοτική γκάμα παραστάσεων,
εκδηλώσεων και εργαστηρίων.

Ένα μικρό ιστορικό ως προς την Πανεπιστημιάδα 2024 που δεν πραγματοποιείτε.

  1. Από πέρυσι (2023) η διοίκηση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών αποφάσισε σε κάθε Πανεπιστημιάδα να προσκαλείται στα πλαίσια μιας τιμώμενης χώρας από την Ευρώπη, αντίστοιχο Πανεπιστήμιο στο οποίο περιλαμβάνονται σπουδές της ελληνικής γλώσσας, νεοελληνικές ή για τη αρχαία γραμματεία. Έτσι πέρυσι η Πανεπιστημιάδα ήταν αφιερωμένη στην Γαλλία, με φιλοξενούμενα Πανεπιστήμια εκείνα της Σορβόννης και της Ρουέν. Η Πανεπιστημιακή θεατρική ομάδα τους, μια από τις πιο σημαντικές στην Ευρώπη με το όνομα «ΔΗΜΟΔΟΚΟΣ», παρουσίασε στην πόλη μας την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, με ένα συνδυασμό αρχαιοελληνικής και Γαλλικής γλώσσας. Οι Γάλλοι φοιτητές και Πανεπιστημιακοί ξεναγήθηκαν σε σημαντικά μνημεία πολιτισμού και μέρη φυσικού κάλλους του Νομού μας και ήρθαν σε ουσιαστική επικοινωνία με το τοπικό πολιτιστικό δυναμικό. 
  1. Ήδη από τον Οκτώβριο του 2023 το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΣΕΡΡΩΝ αποφάσισε η Πανεπιστημιάδα του 2024 να είναι αφιερωμένη στην Ισπανία, στην Ισπανική γλώσσα και στην Ισπανόφωνη λογοτεχνία. Οι συζητήσεις κατέληξαν στην πρόσκληση του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες, τόσο το Ελληνικό όσο και εκείνο της Μαδρίτης. Οι Ισπανοί φοιτητές και οι καθηγητές τους θα ανέβαζαν το έργο «Όρνιθες» του Αριστοφάνη και θα συμμετείχαν σε σειρά παράλληλων σεμιναριακών δράσεων  με θέματα που αφορούν την σύνδεση δύο σημαντικών ηρώων της όψιμης μεσαιωνικής λογοτεχνίας, τον Ισπανό «Ελ Σιντ» και τον Έλληνα Διγενή Ακρίτα, καθώς και με σεμιναριακές αναφορές στη λαϊκή Ισπανική μουσική, την σχέση του Πικάσο με τον κινηματογράφο κ.α. 
  2. Επειδή η φετινή χρονιά υπήρξε για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια πεδίο αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων  ως προς την καθιέρωση ή όχι σπουδών ιδιωτικών Πανεπιστημίων, πέρασε άπρακτη η κρίσιμη προθεσμία όχι απλά κατάθεσης νέων έργων αλλά και της ουσιαστικής αξιολόγησης και επιλογής τους από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών. Για να μην υπάρξει μια μικρή, βιαστική και ενδεχόμενος κατώτερη των προσδοκιών μας συμμετοχή των ελληνικών πανεπιστημίων στην Πανεπιστημιάδα μας, πράξαμε το αυτονόητο που προστατεύει τόσο τον θεσμό όσο και τους συμμετέχοντες σ’ αυτόν. 
  3. Στα πλαίσια της μεγάλης γιορτής που είναι για μας η Πανεπιστημιάδα, είχαμε φροντίσει να υπάρξει και συμμετοχή των δικών μας θεατρικών σχημάτων με τιμητικά αφιερώματα στην Ισπανική λογοτεχνία: το Στούντιο Εφήβων μας θα παρουσίαζε τους  «Φασουλήδες του Κατσιπόρα» του Λόρκα και η Πειραματική μας Σκηνή το «Σκυλί του Περιβολάρη» του Λόπε ντε Βέγκα. 

Πρόγραμμα υποτροφιών: Το Αριστοτέλειο επιβραβεύει τους άριστους

Αντιμετώπιση του εντόμου «Μαύρου ακανθώδους αλευρώδους» με πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης

Lavera

Κώστας Μπούμπας: Οι νησιώτες αισθάνονται αποξενωμένοι

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις