13/07/2024
36.5 C
Serres

Τζιτζικώστας: Πάρκο Μνήμης & Μουσείο Ολοκαυτώματος ζωντανό μάθημα Ιστορίας

«Το Πάρκο Μνήμης και το Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη θα αποτελούν ζωντανό μάθημα της Ιστορίας του τόπου μας και σταθερή υπενθύμιση του καθήκοντος όλων μας» τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Τζιτζικώστας Πάρκο Μνήμης Μουσείο Ολοκαυτώματος ζωντανό μάθημα Ιστορίας


Στις εκδηλώσεις για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση (ασκαβά) στην Πλατεία Ελευθερίας και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Εβραίων Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενος από την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, την Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλου και τον Πρόεδρο του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας, Περιφερειακό Σύμβουλο, Θάνο Μπέγκα.

Ο Περιφερειάρχης στην κεντρική παρέμβασή του επισήμανε:

Barat

«Η καθιέρωση της Ημέρας Μνήμης για τους Έλληνες Εβραίους Μάρτυρες και Ήρωες του Ολοκαυτώματος, είναι μια ιδιαίτερα σημαντική, εθνική απόφαση αυτογνωσίας.

Τζιτζικώστας Πάρκο Μνήμης Μουσείο Ολοκαυτώματος ζωντανό μάθημα Ιστορίας 2

Ειδικά εδώ στη Θεσσαλονίκη, είναι μια Ημέρα που μας κάνει να σκεφτόμαστε ένα από τα σκοτεινότερα κεφάλαια της νεότερης Ιστορίας μας. Μνήμες πόνου και απώλειας που δεν χωρούν στον ανθρώπινο νου. Γιατί καμία άλλη εβραϊκή κοινότητα στην Ευρώπη δεν εξοντώθηκε τόσο μαζικά τόσο γρήγορα, όσο η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης.

Μια κοινότητα, από τις μεγαλύτερες και αρχαιότερες στην Ευρώπη και επίκεντρο του Σεφαραδίτικου Εβραϊσμού, που ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία και την πορεία της πόλης. Λίγα μέτρα από αυτήν εδώ την Πλατεία, ξεκίνησε το πρώτο ‘τρένο του θανάτου’ για το Άουσβιτς – Μπίρκεναου, στοιβαγμένο με παιδιά, γυναίκες, άνδρες και ηλικιωμένους, που έβλεπαν για τελευταία φορά την αγαπημένη τους πατρίδα.


Το Μνημείο του Ολοκαυτώματος μάς προτρέπει να κοιτάξουμε κατάματα αυτό το παρελθόν.

Και ταυτόχρονα αποτελεί τη διαρκή υπενθύμιση του καθήκοντος που έχουμε:

Να μην αφήσουμε ποτέ, ούτε χαραμάδα στο τυφλό μίσος, το ρατσισμό και τον αντισημιτισμό.

Να μεταδώσουμε στις νέες γενιές το μήνυμα, ότι το μίσος, ο ρατσισμός και η βία δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνουν ούτε ανεκτά, ούτε αποδεκτά στις δημοκρατικές κοινωνίες. Να αποκρούσουμε κάθε φωνή μίσους.


Να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά το νεοναζισμό και τη μισαλλοδοξία, που εμφανίζονται και πάλι στην Ευρώπη σήμερα. Να ξεριζώσουμε τις ασυνάρτητες θεωρίες συνωμοσίας.

Γιατί τα ιστορικά γεγονότα δεν μπορούν να διαγραφούν. Και η ιστορική πραγματικότητα δεν μπορεί να αλλοιωθεί».

Ο κ. Τζιτζικώστας επανέλαβε τη σταθερή δέσμευσή του ως Περιφερειάρχης ότι, «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της, τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που κρατούν ζωντανή τη μνήμη, που διαφυλάσσουν και αναδεικνύουν την Ιστορία και την παράδοση του τόπου μας.

Το Πάρκο Μνήμης που θα δημιουργηθεί στην Πλατεία Ελευθερίας, και για το οποίο χαιρετίζω την απόφαση του Δήμου Θεσσαλονίκης να επισπεύσει επιτέλους τις διαδικασίες εργασιών για την ολοκλήρωσή του, αλλά και το Μουσείο Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης, για το οποίο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ήδη εξασφαλίσει πόρους για τη χρηματοδότηση σημαντικών παρεμβάσεων, θα αποτελούν ζωντανό μάθημα της Ιστορίας του τόπου μας και του Εβραϊκού Ελληνισμού, αλλά και καθημερινή υπενθύμιση του καθήκοντος όλων μας να μην ξεχνάμε. Να μην αδιαφορούμε.

Να μην κλείνουμε τα μάτια.

Να μην σιωπούμε. Αυτό οφείλουμε στους αδικοχαμένους μάρτυρες και ήρωες της πόλης μας:

Να στεκόμαστε με θάρρος απέναντι στο ‘τέρας’ του ναζισμού και της μισαλλοδοξίας, λέγοντας καθαρά και δυνατά:

‘Ποτέ ξανά’».

Ψήφισμα συμπαράστασης στους Σερραίους αγρότες από τον Δήμο Ηράκλειας

Σερρών Θεολόγος: Στις προκλήσεις των καιρών η Εκκλησία απαντά με οδηγό το Ευαγγέλιο

Χρήστος Παπαστεργίου: Για τις Σέρρες ανοίγεται μια ελπιδοφόρα προοπτική

“Πράσινο φως” από τη διαχειριστική αρχή για την σύμβαση στο Επιχειρηματικό Κέντρο της SEREXPO

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις