28/05/2024
16.5 C
Serres

Τριήμερο οδοιπορικό στα Ηπειρώτικα χωριά από μέλη και φίλους του ΣΥΠΕΚΑΑΣ

Οι Σερραίοι περιπατητές της κοιλάδας Αγ. Αναργύρων, μέλη και φίλοι του ΣΥΠΕΚΑΑΣ, πραγματοποίησαν τριήμερο οδοιπορικό στα Ηπειρώτικα χωριά των μαστόρων της πέτρας στις 20, 21 & 22 Οκτωβρίου 2023.

Με έδρα διανυκτερεύσεων την πανέμορφη πόλη, Γιάννενα, ο πρώτος σταθμός της διαδρομής ήταν στο μαρτυρικό Καλπάκι.

Η προφορική ενημέρωση και ξενάγηση των μελλών του συλλόγου στο πολεμικού μουσείο, από τους υπηρετούντες σήμερα εκεί φρουρούς του μνημείου ήταν άψογη. Συνοδεύτηκε δε, και από σχετική βιντεοπροβολή των μαχών στις αρχές του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, άνισες στρατιωτικές δυνάμεις και υπεροχή σε οπλισμό και άλλες δυνάμεις των Ιταλών εισβολέων.

Η μαρτυρική θυσία των Ελλήνων προμαχούντων, ο ηρωισμός και ο υψηλός πατριωτισμός τους, έγραψε μια ακόμη λαμπρά σελίδα στη νεότερη Ηπειρώτικη ελληνική ιστορία.

GOTSIKA


Σύμφωνα με το πρόγραμμα, διασχίζοντας τα γραφικά πετροχώρια ανάμεσα στον Γράμμο και στον Σμόλικα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο μεγαλύτερο μαστοροχώρι, την Πυρσόγιαννη. Γραφικό ορεινό κεφαλοχώρι, του οποίου τα επιβλητικά πέτρινα οικήματα και ο Ναός του Αγίου Γεωργίου, εντυπωσιάζουν και σήμερα για τη διαχρονική αντοχή και την ανέπαφη απ’ τον καιρό όψη τους, που τους χάρισε η μαστοριά της πέτρας και της ξυλογλυπτικής. Σήμερα κατοικούν 70 περίπου μόνιμοι κάτοικοι.

Οι αλλοτινοί Ηπειρώτες τεχνίτες ξακουστή στα Βαλκάνια, έχουν ξενιτευθεί σε όλο τον κόσμο, προκόβοντας χάρη στην εργατικότητα και την ιδιαίτερη αυτή δεξιοτεχνία τους.


Ο επόμενος σταθμός του ΣΥΠΕΚΑΑΣ ήταν η Κόνιτσα.

Έδρα Δήμου σήμερα, αποτελείται από ένα σύμπλεγμα μαστοροχωριών. Καστάγιαννη, Βούρμπιανη, Δροσοπηγή, Χιονάδες με τους μεγάλους ζωγράφους και αγιογράφους, το Μοναστήρι, η Μόλιτσα κ.ά.


Οι ξακουστοί σε όλον τον κόσμο πελεκητές και λιθοξόοι τεχνίτες, έχτιζαν με πέτρα σπίτια και αρχοντικά, εκκλησίες και ξωκκλήσια, γεφύρια, βρύσες, ελαιοτριβεία, σχολεία, μύλους, μουσεία, κ.ά.

Στην Κόνιτσα, δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθούν τα μέλη του συλλόγου την κατοικία του Αγίου Παϊσίου, με τον πρέποντα σεβασμό και θρησκευτικό συναίσθημα, καθώς και το εμβληματικό σύμβολο της Κόνιτσας, το εντυπωσιακό μονωτοξοτό γεφύρι στον ποταμό Αώο.


Στο οδοιπορικό του συλλόγου περιλαμβανόταν επίσης η ξενάγηση στη πόλη των Ιωαννίνων, γνωριμία με την αγορά και τα μουσεία, πέρασμα στο νησάκι, περπάτημα στην γραφική όχθη της λίμνης Παμβώτιδας. Στην συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη το σπήλαιο Πανοράματος και μεσημεριανή αναψυχή στο βλαχοχώρι, το Μέτσοβο.

Στην επιστροφή, έγινε μια σύντομη στάση για καφέ στην περιοχή «Ελλιά», τον ‘’εξώστη’’ της Βέροιας.Ο απολογισμός του οδοιπορικού, πλούσιος. Γεμάτος σε ιστορικές αναφορές, παραδοσιακές αναδρομές, επιτόπια γνωριμία με την τέχνη των μαστόρων της πέτρας, δυνατά αισθήματα και πρόκληση των αισθήσεων, ανάσες καθάριες, εικόνες και ψίθυρους της Ηπειρώτικης ορεινής φύσης των μαστοροχωριών.

Αγγελίες εργασίας από την εταιρία POLIECO στη ΒΙΠΕ Σερρών!

Στα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας Σατιρικά Γυμνάσματα!

Τον Απόστολο Τζιτζικώστα επισκέφτηκε ο πρ. πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις