24/04/2024
15.4 C
Serres

Ένα Συνέδριο, τέσσερις Ευρωπαϊκές πόλεις, μία μοναδική εμπειρία για τις μαθήτριες και τους μαθητές του 4 ου Γυμνασίου Σερρών

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε, κατά κοινή ομολογία, η παρουσία του 4ου Γυμνασίου Σερρών στο 3ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο της Elemasyn στην Πράγα,  το οποίο ολοκληρώθηκε στις 5 Μαρτίου 2024. 

Το θέμα του συνεδρίου ήταν «Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Η νέα γενιά θεμελιώνει το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Προστατεύει την Πολιτιστική Κληρονομιά, αντιμετωπίζει την Κλιματική Κρίση, εμπιστεύεται την Επιστημονική Γνώση».

Κεντρικός άξονας του Συνεδρίου ήταν η ανάδειξη του πλούσιου πολιτισμού, της φυσικής ομορφιάς, αλλά και της μεγάλης συνεισφοράς στην πρόοδο της επιστήμης της Πράγας, της «χρυσής πόλης», που υπήρξε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2000. 

Οι 14 μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας,  με συνοδούς τη Διευθύντρια του σχολείου κ. Ευαγγελία Β. Σκέμπερη και τον εκπαιδευτικό κ. Λιούσα Βασίλειο, συμμετείχαν στην απογευματινή συνεδρία του Σαββάτου 2 Μαρτίου στον εκθεσιακό χώρο με ειδική κατασκευή-μακέτα με θέμα «Πολιτισμός και Έξυπνη Πόλη:  Λύσεις βελτίωσης της αστικής διαβίωσης». Πρόκειται για την πρακτική εφαρμογή θεωρητικών προτάσεων-λύσεων για την μετατροπή της πόλης των Σερρών σε έξυπνη πόλη ‘smart city’.  Οι προτάσεις μας εφαρμόστηκαν σε μία μακέτα που αναπαριστούσε σε κλίμακα μεγέθους την πλατεία Ελευθερίας. Η κατασκευή μας εντυπωσίασε το κοινό τόσο με την αρτιότητά της όσο και με τα τεχνικά ρομποτικά στοιχεία, τις ‘νέες τεχνολογίες’ που ενσωμάτωσε και τις καινοτόμες λύσεις που πρότεινε (βλ. επισυναπτόμενο βίντεο).

Ήταν μία σπουδαία εκπαιδευτική δράση, που έδωσε στα παιδιά την ευκαιρία της βιωματικής μάθησης. Επιπλέον, μέσα από την προετοιμασία της εργασίας τους, τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να κατανοήσουν την έννοια της έρευνας, αλλά και της ομαδικότητας και να καλλιεργήσουν τη δημιουργικότητα και τη συνεργατικότητά τους. 

Barat

Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας είχαν, επιπλέον, την ευκαιρία στο πλαίσιο του ταξιδιού να γνωρίσουν και να ξεναγηθούν την πρώτη ημέρα στο Μόναχο, την αρχοντική πρωτεύουσα της Βαυαρίας, στην κουκλίστικη παλιά πόλη, με τη παμπάλαια και εντυπωσιακή πλατεία Marienplatz, με το πιο γνωστό αξιοθέατο της περιοχής, το ρολόι Glockenspiel, την εκκλησία του Αγίου Πέτρου και τον  μεγάλο Καθεδρικό Ναό Frauenkirche.

Τη δεύτερη μέρα, καθοδόν για την Πράγα περιηγήθηκαν στην πόλη της ιστορικής Νυρεμβέργης με την κουκλίστικη αγορά και το κάστρο της. Τις επόμενες τρεις μέρες ξεναγήθηκαν στην πανέμορφη Πράγα, στην Κ. Βοημία, «τη χρυσή πόλη» και «μητέρα των πόλεων».

Είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το κάστρο Χράντσανι, τον δρόμο των αλχημιστών, την συνοικία Mala Strana, το νησί Κάμπα, το Παλιό Δημαρχείο, το αστρονομικό ρολόι, το σπίτι του Κάφκα, την περίφημη γέφυρα του Καρόλου με τα αγάλματα και τον Μολδάβα, την Εβραϊκή συνοικία, το Εθνικό Μουσείο.


Το βραδάκι παρακολούθησαν παράσταση του περίφημου  ‘Μαύρου θεάτρου’ της Πράγας. Την τελευταία μέρα καθοδόν για το αεροδρόμιο του Βερολίνου επισκέφθηκαν την αριστοκρατική Δρέσδη στον Έλβα,

μια πόλη- μπαρόκ με την υπέροχη όπερα, την Frauenkirche, The Dresden Zwinger, το γιγαντιαίο παλατιανό συγκρότημα εκπληκτικής ομορφιάς, ρυθμού μπαρόκ, με εντυπωσιακή εσωτερική αυλή, το Bruehlsche Terrasse, το Albertinum.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ αξίζουν οι μαθήτριες  και οι μαθητές μας της Γ΄ και Β΄ Γυμνασίου που εργάστηκαν ακούραστα για την κατασκευή και την παρουσίαση της εργασίας μας στο Συνέδριο, για την εξαιρετική τους συμπεριφορά και την επάξια εκπροσώπηση του σχολείου μας και στους γονείς τους που με το υστέρημά τους προσέφεραν αυτήν την εμπειρία στα παιδιά τους.

  Ευχαριστούμε πολύ τους εκπαιδευτικούς κ. Λιούσα Βασίλη και την κ. Γκιουγκή Ιωάννα για την άψογη συνεργασία τους και για την καθοριστική της συμβολή στην επιτυχία του εγχειρήματος.


Τέλος, δεν μπορούμε να παραλείψουμε να ευχαριστήσουμε την άξια  διευθύντρια  του 5ου Γυμνασίου Σερρών κ.  Κερασία Ντίκογλου και τις συναδέλφισσες Γεωργία Καραμαριγώ και Νίκη Στανίση με τις οποίες μοιραστήκαμε την αγωνία της προετοιμασίας και του σχεδιασμού της εκπαιδευτικής εκδρομής  και υπέροχες στιγμές, για την άψογη συμπόρευση

Ευελπιστούμε  σε πολλές άλλες ανάλογες εμπειρίες!

Η Διοικούσα Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης τίμησε σκύλους διάσωσης και τους συνοδούς τους

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή την Tρίτη 26 Μαρτίου

Πάτι & Ρόμπερτ: Την Κυριακή στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις