18/06/2024
22.6 C
Serres

Δήμος Σιντικής: Πρόγραμμα 18 εκδηλώσεων για την 83η επέτειο από την «Μάχη των Οχυρών»

Tο ερχόμενο Σάββατο 6 Απριλίου η εναρκτήρια τελετή στο Δήμο Σιντικής για την 83η επέτειο από την «Μάχη των Οχυρών».

«1941 – Η Μάχη των Οχυρών» είναι η φετινή επωνυμία για τις επετειακές εκδηλώσεις για την «Μάχη των Οχυρών» στα 21 οχυρά της Γραμμής Μεταξά, από το Δήμο Σιντικής.

ekdiloseis 2024 dimos sintikis roupel anaviosi

Η νέα δημοτική αρχή θα πραγματοποιήσει συνολικά δεκαοκτώ εκδηλώσεις, μιας και έχει στόχο να αναδείξει το πολεμικό γεγονός, έτσι ώστε να μάθουν τα παιδιά την ιστορία μας από την μία, και από την άλλη να τονώσει την τοπική οικονομία κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Tο ερχόμενο Σάββατο 6 Απριλίου και Κυριακή 7 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια επίσημη τελετή που κάνει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε Ιστίμπεη και Ρούπελ, όπου και θα επανδρωθούν οι στοές των οχυρών, ενώ η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στην πρώην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Σιδηροκάστρου, όπου θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα και η ενημέρωση από την ιστορική Ομάδα Αναβίωσης «Ελληνικός Στρατός 1941», ενώ παρών θα είναι και ο Σύλλογος Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς.

GOTSIKA


Στο Δήμο Σιντικής ευελπιστούν οι φετινές εκδηλώσεις να εμπλουτιστούν στο μέλλον και να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα αξιοζήλευτο ακόμη και για χώρες τους εξωτερικού.

Με διοργανωτή τον Δήμο Σιντικής 45 ημέρες εκδηλώσεις για την «Μάχη των Οχυρών»

ekdiloseis dimos sintikis roupel 2024

Ξεκίνημα για τις εκδηλώσεις το ερχόμενο Σάββατο 6 Απριλίου και στην συνέχεια το Σάββατο 13 Απριλίου με την πραγματοποίηση αγώνα δρόμου.

Ακολουθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο μια πολύ όμορφη βραδιά με την επωνυμία «Η Ωραία Ελλάς» με τραγούδια του μεσοπολέμου και την Κυριακή 21η Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η ποδηλατική βόλτα συντροφιά με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βύρωνειας.


Γιώργος Τάτσιος Φώτης Κοκολιός

Την Κυριακή 21η Απριλίου ο Δήμος Σιντικής διοργανώνει διαγωνισμό «Κομμώσεις εποχής του 1940» και το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Απριλίου θα γίνει ο ιστορικός αγώνας δρόμου πάνω από το Νέο Πετρίτσι, σε διαδρομές τις οποίες ακολούθησαν οι υπερασπιστές των οχυρών με την επωνυμία «BELLES HISTORIC TRAIL» και διοργανωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Νέου Πετριτσίου.

Μια βδομάδα μετά το Πάσχα, οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο 10, 11 & 12 Μαΐου με την ρεμπέτικη βραδιά , τη ρετρό παρέλαση με τις ιδιωτικές ομάδες και οι εκδηλώσεις θα κλείσουν την Κυριακή 12 Μαΐου με την τελευταία εκδήλωση.

ekdiloseis 2024 dimos sintikis roupel anaviosi4

ΡΟΥΠΕΛ 1941.

Η αναβίωση θα γίνει φέτος με την συμμετοχή ιδιωτικών ομάδων από το εξωτερικό και τη μεγάλη της ομάδα από το Σιδηρόκαστρο.


Φέτος θα τιμηθεί ο Ανθυπολοχαγός Πεζικού Αναστάσιος Πορφύρης, ο οποίος διετέλεσε διοικητής λόχου στο Ρούπελ και διοικητής τμήματος Εκκαθάρισης.

Κατάφερε μάλιστα το αξιοθαύμαστο και αιχμαλώτισε 30 και πλέον Γερμανούς στη μάχη που έγινε.

ekdiloseis 2024 dimos sintikis roupel anaviosi2

Όσο για το πρόγραμμα των 32 σελίδων αφορά ουσιαστικά σε μια ιδέα την οποία πήραμε από τη Γαλλία, από τις εκδηλώσεις οι οποίες γίνονται για τη μεγάλη απόφαση της Νορμανδίας, όπως ομολόγησε ο δήμαρχος κ. Γιώργος Τάτσιος, καθώς 30 χρόνια τώρα την κάνουν οι Γάλλοι τις εκδηλώσεις τους.

ekdiloseis 2024 dimos sintikis roupel anaviosi14

«Προσπαθούμε να μιμηθούμε και να κάνουμε καλή αντιγραφή σε πετυχημένες καλές πρακτικές και να τις φέρουμε στον τόπο μας» είπε ο κ Τάτσιος, καθώς εκεί για να μπορέσουμε να βρούμε δωμάτια κάθε Ιούνιο στη Νορμανδία θα πρέπει να κλείσουμε από τον περασμένο Οκτώβριο.

Ευελπιστούμε να γίνετε το ίδιο και στην περιοχή μας και έξι μήνες πριν να γεμίζουν όλα τα δωμάτια της περιοχής για έναν ολόκληρο μήνα!

Συνεπώς η νέα Δημοτική αρχή έχει ως σκοπό να αναδείξει αυτό το πολεμικό γεγονός, να μάθει την ιστορία στα παιδιά μας, έτσι ώστε να υπάρχει συνέχεια και να τονώσει την τοπική οικονομία κατά τα πρότυπα τα ευρωπαϊκά και να έρθουν επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.

Ξεκίνημα το Σάββατο 6 Απριλίου που είναι και η φυσική επέτειος.

ekdiloseis 2024 dimos sintikis roupel anaviosi5

Είναι η ημέρα 6η Απριλίου που έγινε η πρώτη επίθεση των Γερμανών το 1941 στην πατρίδα μας και η επίσημη τελετή θα γίνει από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε Ιστίμπεη και Ρούπελ, όπου εκεί θα επανδρωθούν οι στοές των οχυρών.

Θα ακολουθήσει το απόγευμα της Κυριακής δενδροφύτευση στην ανατολική είσοδο του Πετριτσίου, όπου εκεί θα φυτέψουν μαθητές του Γυμνασίου Νέου Πετριτσίου έντεκα δέντρα, ένα για κάθε έναν από τους πεσόντες, τους στρατιώτες πεσόντες στο οχυρό Ιστίμπεη.

ekdiloseis 2024 dimos sintikis roupel anaviosi7

Κι επειδή θα είναι απόγευμα, στη συνέχεια θα απελευθερώσουν δεκάδες φαναράκια στον ουρανό, τα οποία θα αποτυπώνουν ουσιαστικά τις ψυχές των ηρώων.

Τις επετειακές εκδηλώσεις θα τις τιμήσουν και αρκετοί πολιτιστικοί σύλλογοι , ενώ ένας από αυτούς είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Προμαχώνα που βρίσκεται σε χώρους όπου πραγματοποιήθηκαν μάχες, οι οποίοι θα κάνουν αμέσως μετά την πραγματοποίηση της τελετής στο Ρούπελ στις 12 το μεσημέρι, δηλαδή της Κυριακής 7 Απριλίου.

Εκεί θα γίνουν δραστηριότητες ράφτινγκ, πεζοπορία, τοξοβολία, οι οποίες όλες θα έχουν ως επίκεντρο τη Μάχη των Οχυρών.

Το επόμενο Σαββατοκύριακο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του ήρωα Δημητρίου Ίτσιου από το Άνω Πορόια και το Σάββατο 13 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί ένας αγώνας δρόμου και θα συνδέσει τα σπίτια των υπερασπιστών των πολυβόλων που καταγόταν από τα Άνω Πορόια.

ekdiloseis 2024 dimos sintikis roupel anaviosi8

Με αυτό τον τρόπο θα προσελκύσουμε, εκατοντάδες επισκέπτες, οι οποίοι θα έρθουν βέβαια για την παρέλαση, ωστόσο στη συνέχεια θα πλημμυρίσουν τον τόπο, τις ταβέρνες στις καφετέριες, θα κάνουν ιππασία με τα άλογα εκεί πέρα και γενικά η τοπική οικονομία θα τονωθεί πάραυτα.

Ακολουθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο μια πολύ όμορφη βραδιά με την επωνυμία «Η Ωραία Ελλάς» με τραγούδια του μεσοπολέμου μου.

Την Κυριακή 21η Απριλίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βύρωνας θα πραγματοποιήσει ποδηλατική βόλτα στις όχθες του Στρυμόνα, στο ανάχωμα, όπου εκεί θα γίνονται αρκετές στάσεις στις οποίες θα υπάρχουν αφηγητές και βλέποντας το Μπέλες θα εξηγούν τι έγινε σε εκείνα τα σημεία.

Την Κυριακή 21η Απριλίου το βράδυ ο Δήμος Σιντικής διοργανώνει διαγωνισμό Κομμώσεις εποχής του 1940.

ekdiloseis 2024 dimos sintikis roupel anaviosi78

Ήδη έχουν αποσταλεί προσκλήσεις στα ΙΕΚ του Νομού Σερρών και του Νομού Θεσσαλονίκης, όπου ζητούμε να έρθουν 30 ζευγάρια, 30 κομμωτές κομμώτριες με τα μοντέλα τους που θα φορούν ρούχα εποχής του 40 και εκεί χωρισμένοι σε τρεις ομάδες των 10 συμμετεχόντων θα γίνει ο διαγωνισμός.

Την Τετάρτη 24 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί και πάλι στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Σιδηροκάστρου η τελετή βράβευσης και η παρουσίαση των βραβευμένων έργων από τον 8ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα «Η Μάχη των Οχυρών».

Την Παρασκευή 26 Απριλίου είναι η Παρασκευή πριν από τη Μεγάλη Παρασκευή, η λεγόμενη Κουφή Εβδομάδα.

Εκεί αποφασίσαμε κάθε χρόνο, να πραγματοποιείται μία συναυλία η οποία θα έχει την ποιότητα που ταιριάζει σε αυτό το πολεμικό γεγονός, τη Μάχη των Οχυρών, αλλά θα ταιριάζει και στην περίοδο, καθώς πρόκειται για τη Σαρακοστή.

Μιλάμε για τη συναυλία του Πέτρου Γαϊτάνου με τίτλο Πορεία στο πάθος και η σύνδεσή της με τη Μάχη των Οχυρών.

ekdiloseis 2024 dimos sintikis roupel anaviosi9

Έχει να κάνει με το ότι το 1941, το Πάσχα του 1941, ήταν αυτό που δεν γιορτάστηκε ποτέ, λόγω της κατοχής της πρόσφατης Κατοχής από τους Γερμανούς.

Έτσι λοιπόν εμείς ερχόμαστε τις ψυχές των ηρώων να τις τιμήσουμε κάνοντας μια ποιοτική εκδήλωση που θα γίνει στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, εδώ στο Σιδηρόκαστρο, φυσικά με δωρεάν είσοδο και ανοιχτή είσοδο για όλους.

Συνεχίζουμε το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Απριλίου όπου θα γίνει ένας δρόμος ιστορικός πάνω από το Νέο Πετρίτσι, σε διαδρομές τις οποίες ακολούθησαν οι υπερασπιστές των οχυρών.

ekdiloseis 2024 dimos sintikis roupel anaviosi10

Διοργανωτής είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέου Πετριτσίου. Και φτάνουμε μια βδομάδα μετά το Πάσχα, στο Σαββατοκύριακο 10, 11 & 12 Μαΐου, όπου εκεί ο σύλλογος σε συνεργασία με το Δήμο, όπως και όλοι οι σύλλογοι, πραγματοποιούν την Παρασκευή τη ρεμπέτικη βραδιά στην πλατεία που βρίσκεται έξω από την εκκλησία του Χαροκόπου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χαροκόπου.

ekdiloseis 2024 dimos sintikis roupel anaviosi11

Την επόμενη μέρα, Σάββατο 11 Μαΐου το απόγευμα, θα γίνει ρετρό παρέλαση με τις ιδιωτικές ομάδες που ακολούθησε στην πλατεία του Σιδηροκάστρου η χοροεσπερίδα με τραγούδια της εποχής του 1940 και στην οποία θα συμμετέχουν και χορευτικά από σύλλογο ο οποίος θα χορέψει χορούς από το 1940 και φτάνουν στην κορύφωση την Κυριακή 12 Μαΐου που θα πραγματοποιηθεί η τελική εκδήλωση.

Τα μετά την επιστροφή του Μάρκο Πόλο από την Κίνα …

Ο βουλευτής Χατζηβασιλείου «απαντά» με υπεκφυγές και ειρωνείες …σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ Σερρών

Συντήρηση οδικού άξονα Γέφυρας Ν. Πετριτσίου προς Καστανούσσα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Παναγιώτης Σπυρόπουλος: Εντός χρονοδιαγράμματος οι εργασίες στη Γέφυρα της Μαυροθάλασσας!

Επιστολή Διαμαρτυρίας του Επιμελητήριου Σερρών για την υπέρογκη αύξηση των διοδίων στο Στρυμονικό 

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις