18/06/2024
34.7 C
Serres

Ο Σερρών Θεολόγος στις επετειακές εκδηλώσεις στα Μαρτυρικά Κερδύλλια

Πραγματοποιήθηκαν τη Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023, οι επετειακές εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης, επ’ ευκαιρία συμπληρώσεως 82 ετών από την ημέρα της αδίκου και μαρτυρικής εκτελέσεως 250 Κερδυλιωτών από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής κατά το έτος 1941.

Σερρών Θεολόγος Μαρτυρικά Κερδύλλια 2

Επίκεντρο των λατρευτικών και επετειακών εκδηλώσεων υπήρξε η μαρτυρική κωμόπολις της Σερραϊκής Εκκλησίας, Ν. Κερδύλια


Συγκεκριμένως, σήμερα το πρωΐ, στον ιερό Ναό Αγ. Αναργύρων Ν. Κερδυλίων, τελέσθηκε η θ. Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.
Προ της απολύσεως της θ. Ιερουργίας, τελέσθηκε Αρχιερατικό μνημόσυνο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως των ψυχών των 250 συνολικώς Κερδυλιωτών από τον άνω των 16 ετών άρρενα πληθυσμό, που εκτελέσθηκαν με βάρβαρο τρόπο από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής της Πατρίδος μας κατά το φρικτό ολοκαύτωμα του έτους 1941.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε με δυνατό και συγκινητικό τρόπο ο νεοκερδυλιώτης Υποστράτηγος ε.α. κ. Κ. Χούπης. νεοκερδυλιώτης Υποστράτηγος ε.α. κ. Κ. Χούπης.

Σερρών Θεολόγος Μαρτυρικά Κερδύλλια 4


Μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος παρευρέθησαν οι Βουλευτές του Νομού Σερρών κ. κ. Αν. Χατζηβασιλείου, Φ. Αραμπατζή και Θ. Λεονταρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλος, οι Δήμαρχοι Βισαλτίας, Αμφιπόλεως και Ν. Ζίχνης κ. κ. Αθ. Μασλαρινός, Στ. Φραστανλής και Π. Μπόζης, οι τοπικοί Άρχοντες, ο Συνταγματάρχης ΠΖ κ. Γ. Αλατζάς, ο Διοικητής του Τ.ΕΘ. Σιδηροκάστρου, Αντισυνταγματάρχης κ. Αν. Θεολογίδης, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των Σωμάτων Ασφαλείας, αντιπροσωπείες σχολικών τμημάτων με τις γαλανόλευκες σημαίες, καθώς και Πολιτιστικοί Σύλλογοι με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα λάβαρά τους. 

Barat


Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος, ο ιερός κλήρος, οι Άρχοντες και ο πιστός λαός του Θεού, μετέβησαν εν πομπή στον χώρο της κεντρικής πλατείας της κωμοπόλεως Ν. Κερδυλίων.

Εκεί, ενώπιον του μνημείου του ολοκαυτώματος εψάλη ιερό τρισάγιο, κατετέθησαν στέφανοι, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανεκρούσθη ο Εθνικός μας Ύμνος.


Τέλος, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ιστορικού Μουσείου της περιοχής, αφιερωμένου στο ολοκαύτωμα των Κερδυλίων και επίσκεψη στον αιματοβαμμένο τόπο εκτελέσεως των ηρώων των Κερδυλίων.


Σερρών Θεολόγος Μαρτυρικά Κερδύλλια 2023


Ο σεπτός Ποιμενάρχης της των Σερρών και Νιγρίτης Εκκλησίας κ. Θεολόγος ετόνισε χαρακτηριστικώς ότι:

«Η επέτειος του ολοκαυτώματος των Κερδυλίων υπομιμνήσκει σε όλους μας με έναν δυνατό και οδυνηρό τρόπο την φρικαλεότητα του πολέμου όπως επίσης και το χρέος το οποίο έχουμε να μην επιτρέψουμε, σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που κυοφορούν και συντηρούν τους πολέμους.

Η σημερινή θλιβερή επέτειος μας υπενθυμίζει ότι αυτός ο τόπος επλήρωσε βαρύ φόρο αίματος αναιτίως, αλλά και υπέστη φοβερές καταστροφές, οι συνέπειες των οποίων φθάνουν έως σήμερα.

Σερρών Θεολόγος Μαρτυρικά Κερδύλλια

Οι κάτοικοι αυτού του μαρτυρικού τόπου, αλλά και σύνολης της Πατρίδος μας έχουν τον πλατυσμό της ψυχής και την δύναμη του πνεύματος, χάρις στην ορθόδοξη πίστη τους και την ποιότητα του ήθους τους να μην μνησικακούν, αλλά συγχωρώντας να θυμούνται και ενθυμούμενοι να διδάσκονται από την ένδοξη και μαρτυρική ιστορία μας και να πλουτίζουν τον κόσμο με φως, ανθρώπινη ποιότητα και πολιτισμό.

Και επειδή ζούμε σε εποχές όπου το σκοτάδι επιπολάζει στην ανθρώπινη ζωή, το φως της χριστιανικής πίστεως, της δικαιοσύνης και της ανθρωπιάς είναι απολύτως αναγκαίο».


Κώστας Σαραφίδης: Στόχοι ….και επιθυμίες για το Δήμο Σερρών

22 οι γυναίκες δήμαρχοι στους 332 δήμους της Ελλάδας!

Εμφανίστηκε κεφάτος στις δημοτικές εκλογές ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής!

Οι εκλογές έφεραν αλλαγές σε 7 Δήμους της Θεσσαλονίκης!

Έστειλε μήνυμα στο Μητσοτάκη η 2η Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών

Σε απεργία οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές!

Σπύρος Πρωτοψάλτης: Απαιτούνται νέα εργαλεία, μέθοδοι και δράσεις στην εκπαιδευτική εργασία!

Στα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας η παρακμή της Κλασσικής Ελλάδος και η κληρονομιά στην Ανθρωπότητα!

Αντιπεριφερειάρχης Σερρών ο Παναγιώτης Σπυρόπουλος!

Έγινε η επανακαταμέρτηση για τους Χρυσάφη, Μητλιάγκα, Κοτσακιαχίδη, Κουτσάκη και Φραστανλή

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις