22/07/2024
32.5 C
Serres

Ζητά παράταση για τις νέες δράσεις του ΕΣΠΑ η Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Δ.Σ.Ο. – ΠΑΣΚΟ & Σ.

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 στις 15:00 είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων από τους δικαιούχους για τις δύο νέες δράσεις «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων» και «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027. 

Αρχικά, με την δημοσίευση των Προσκλήσεων των 2 νέων δράσεων στις 18 Δεκεμβρίου 2023, οι δικαιούχοι είχαν χρονικό περιθώριο περίπου 2,5 μήνες έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, για να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στις 2 συγκεκριμένες δράσεις.

Μετά από επιστολές και παρεμβάσεις φορέων και επενδυτών, δόθηκε τελικά παράταση λίγων μόνο ημερών, με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής να ολοκληρώνεται σε δύο ημέρες από σήμερα. 

Οι λόγοι για τους οποίους το Υπουργείο έδωσε την παράταση των 22 ημερών δεν έχουν αρθεί, τα προβλήματα παραμένουν όπως και η σύγχυση σε πολλά θέματα που ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί. Συγκεκριμένα, αναφέρουμε τα εξής:

1) Οι Δημοτικές υπηρεσίες Δόμησης, λόγω έλλειψης προσωπικού, αδυνατούν να ανταποκριθούν και σε πολλές περιπτώσεις έχουν σταματήσει να δίνουν “Βεβαιώσεις χρήσης γης” που είναι προαπαιτούμενο δικαιολογητικό για την υποβολή αίτησης. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο στις τουριστικές περιοχές που το ενδιαφέρον των επενδυτών μεγάλο και οι υπηρεσίες υποστελεχωμένες.

Barat

2) Αδυναμία ανταπόκρισης των Τραπεζών στα αιτήματα για έλεγχο των επενδυτικών σχεδίων ώστε να προχωρήσουν στη συνέχεια στην έγκριση δανείων προς τους επενδυτές.

3) Αδυναμία ανταπόκρισης των Δ.Ο.Υ. στα αιτήματα για έκδοση βεβαιώσεων έναρξης επιτηδεύματος και μεταβολές αυτών.

4) Δυσλειτουργία του Πληροφοριακού συστήματος, καθώς το σύστημα δεν ανταποκρίνεται  λόγω του μεγάλου αριθμού των αιτήσεων που υποβάλλονται ταυτόχρονα από χιλιάδες υποψηφίους.  


5) Αδυναμία ανταπόκρισης των συμβούλων επιχειρήσεων για να προλάβουν από τη μία τη συγκέντρωση όλων των απαιτούμενων εγγράφων και από την άλλη στη σύνταξη ενός πλήρους και καλού επιχειρηματικού σχεδίου, το οποίο βαθμολογείται κατά το στάδιο της αξιολόγησης της αίτησης.

Πέρα όμως από τα ανωτέρω προβλήματα που παραμένουν, ήρθε να προστεθεί και ο ορισμός καταληκτικής προθεσμίας των 2 δράσεων του ψηφιακού μετασχηματισμού όπου σύμφωνα με τις τελευταίες τροποποιήσεις, οι Δράσεις θα παραμείνουν  ανοιχτές για υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης ανά Κατηγορία Περιφέρειας και σε κάθε περίπτωση μέχρι την Παρασκευή 22.03.2024 και ώρα 15:00 δηλ την ημερομηνία που λήγουν οι υποβολές για την «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων» και «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».

Με δεδομένο ότι ο καθαρός χρόνος των υποβολών αν συνυπολογίσουμε προβλήματα και δυσλειτουργίες δεν είναι ούτε δύο  μήνες αλλά και τα παραπάνω προβλήματα που παραμένουν,

δημιουργείται μία προβληματική κατάσταση που επιβαρύνει τους επενδυτές, τις δημόσιες υπηρεσίες, τους συμβούλους και θα οδηγήσει νομοτελειακά σε λάθη παραλήψεις και αποτυχίες επιχειρηματικών σχεδίων που είναι ώριμα και μπορούν ουσιαστικά να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων των 2 δράσεων.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέθοδος αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων είναι συγκριτική που ουσιώδης χαρακτηριστικό της είναι η δίκαιη απορρόφηση των κονδυλίων.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιδοτηθούν τα καλύτερα επιχειρηματικά σχέδια με υγιείς επενδυτές, τα οποία θα είναι βιώσιμα και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας μας και όχι αυτά που απλά θα καταφέρουν να ξεφύγουν από τα εμπόδια των υπηρεσιών και της γραφειοκρατίας, εντός της ασφυκτικής προθεσμίας των υποβολών. 

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητούμε την παράταση έως το τέλος του επόμενου μήνα (30/04/2024), προκειμένου να υποβληθούν ομαλά όλες οι επενδυτικές προτάσεις από τους ενδιαφερόμενους.

Πάτι & Ρόμπερτ: Την Κυριακή στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών

Επιμελητήριο και Περιφέρεια για τη φετινή SEREXPO 2024: Ενώνουνε δυνάμεις

Πάτι & Ρόμπερτ: Την Κυριακή στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις