18/07/2024
34.3 C
Serres

Ολοκληρώθηκε η Ημερίδα Πολιτικής Προστασίας και η Άσκηση Εκκένωσης λόγω σεισμού από την Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Σερρών και το Δήμο Σερρών

Ολοκληρώθηκε η Ημερίδα Πολιτικής Προστασίας και η Άσκηση Εκκένωσης Σχολικού Συγκροτήματος λόγω σεισμού,  που πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 7 και 8 Δεκεμβρίου 2023, στο πλαίσιο της υποχρέωσης της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Σερρών και του Δήμου Σερρών,

για την ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του δυναμικού των Σχολείων σε ζητήματα Πολιτικής Προστασίας με την Κωδική ονομασία: «ΚΟΥΡΛΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  1974 – 2023».

Το πρόγραμμα της Ημερίδας με τον επιγραμματικό τίτλο «Μαθαίνω να αντιμετωπίζω καταστάσεις Εκτάκτων Αναγκών στο Σχολείο»  περιελάμβανε τρεις σημαντικές εισηγήσεις με τις ακόλουθες θεματολογίες: 

  • α) «Βασικές ενέργειες χειρισμού πολυτραυματία σε Σχολικό περιβάλλον» Dr. Σωτήριο Βλάχο, Χειρουργό, Διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής και της Ιατρικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών.
  • β)  «Ενέργειες πρόληψης και αντιμετώπισης Πυρκαγιών μετά από σεισμικές και άλλες καταστροφές»  Βασίλειο Καρύδα, Πυρονόμο, Ανακριτικό Υπάλληλο της  ΠΥ ΣΕΡΡΩΝ.
  • γ) «Καταστάσεις Εκτάκτων Αναγκών στο Σχολείο – περιστατικά, προετοιμασία, εφόδια» με Εισηγητή τον κο Ευστρατιάδη Χ. Ιωάννη, Νομικό κλάδου ΠΕ78 της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, Δικηγόρο Παρ΄ Αρείω Πάγω, ΑΜ ΓΓΠΠ 3/2020, ο οποίος έγραψε το σενάριο, οργάνωσε και συντόνισε την Ημερίδα και την Άσκηση .

Χαιρετισμό μεταξύ άλλων απηύθυναν ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Σερρών κος Καραβασίλης Ιωάννης, ο Προϊστάμενος της ΠΠ της ΠΕ Σερρών κος Αργυρίου Κων/νος και ο κος Κούρλιος Χρήστος αξιωματικός εα της ΠΑ, γιός του Ήρωα της Κύπρου, από τον οποίο πήρε το όνομά της η Άσκηση. Χαιρετισμό απέστειλε η Αν. Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας και Παλλαϊκής Άμυνας του Δήμου Σερρών κα Αικατερίνη Αναγνωστίδου.

Παράλληλα με την διεξαγωγή της Ημερίδας και της Άσκησης, το Παράρτημα Σερρών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού δημιούργησε δύο Εκπαιδευτικά συνεργεία.

Lavera

Επίσης έγινε Έκθεση και επίδειξη υλικών Επιβίωσης και Τηλεπικοινωνιών από τις Εθελοντικές ομάδες του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Σερρών, του Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Ν. Σερρών και της ΟΦΚΑΘ – Τμήματος Σερρών.

Σε όλα τα παραπάνω εκπαιδευτήκαν όλοι οι μαθητές των δύο Δημοτικών Σχολείων με μεγάλο ενδιαφέρον και εξαιρετική ανταπόκριση.    

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Δήμου Σερρών ήταν Τεχνικός σύμβουλος το μέλος του Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Ν. Σερρών κ. Νικόλαος Μπερόβαλης (SV7CFA),  Τεχνικός Τηλεπικοινωνιών,


σε συνεργασία με τους  υπεύθυνους λειτουργίας –εγκαταστάσεων – εκπαίδευσης Τηλεπικοινωνιών  του Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Ν. Σερρών και τον Πρόεδρό τους κο Γεώργιο Γκιουζέλη (SV7BZF). 

  Η Άσκηση Εκκένωσης του Κτιριακού συγκροτήματος των παραπάνω τεσσάρων Σχολικών Μονάδων,  είχε ως σκοπό την εξοικείωση των μαθητών και του προσωπικού  στις Α΄ βοήθειες και στη χρήση των πραγματικών μέσων που χρησιμοποιούνται σε Φυσικές καταστροφές, όπως:   τα υλικά Α΄ Βοηθειών, πυροσβεστήρες, εξοπλισμός επιβίωσης,  τηλεπικοινωνίες κ.λ.π.

Μετά το σεισμικό γεγονός στις 11:30, κατέφθασαν σε πραγματικό χρόνο και μέσα σε λίγα λεπτά, με την ήχηση σειρήνων τους, τα Οχήματα Έκτακτης Ανάγκης της Δημοτικής Αστυνομίας Δήμου Σερρών, του ΕΚΑΒ, της ΠΥ Σερρών και της ΕΛΑΣ (Τροχαία Σερρών, Ομάδα 100, Ομάδα ΔΙΑΣ),

που εκλήθησαν μέσω ασυρμάτου. Ο ΕΕΣ απεγκλώβισε ένα σχολικό Τμήμα και παρέδωσε τους τραυματίες μαθητές στο ΕΚΑΒ. 


Η ΠΥ Σερρών  έκανε επίδειξη πυροσβεστικών μέσων σε όλους και εξάσκηση στην χρήση πυροσβεστήρων στο προσωπικό των Σχολείων.

Στη συνέχεια οι άνω φορείς έκανα επίδειξη των Οχημάτων (μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα) και του Εξοπλισμού τους στους μαθητές και στο προσωπικό.

Θερμές ευχαριστίες οφείλονται σε όλα τα πρόσωπα, τους Φορείς, τις Δασκάλες, τους Δασκάλους, και το λοιπό προσωπικό των Σχολείων, τους δύο Διευθυντές των Δημ. Σχολείων κ. Καζάκα Παναγιώτη και κ. Γκιουζέλη Αθανάσιο,

τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, καθώς και τους μικρούς μας μαθητές, οι οποίοι συντέλεσαν υποδειγματικά στην διεξαγωγή αυτής της σημαντικότατης δράσης, που μας δίνει το θάρρος να συνεχίσουμε  με παρόμοιες δράσεις στο μέλλον.

Παραίτηση Παθολόγου στο Νοσοκομείο Σερρών: “Εξαντλημένοι σωματικά και εξουθενωμένοι ψυχικά”

Το μέλλον των ΔΕΥΑ στην έκτακτη συνέλευση Ε.Δ.Ε.Υ.Α. – Κ.Ε.Δ.Ε.

Κώστας Σαραφίδης: Λύσεις αναζητούν προβλήματα..

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις