18/06/2024
22.6 C
Serres

Έρχονται ελεγκτές της OLAF από τις Βρυξέλλες – Ελέγχουν πληρωμές και ΟΠΕΚΕΠΕ

Έρχονται ελεγκτές της OLAF από τις Βρυξέλλες για να ερευνήσουν περιπτώσεις απάτης εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, αλλά και τα λάθη και τις παραλείψεις στις πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ίσως για αυτό, εκτός προγράμματος πληρώνονται αυτή την βδομάδα 86.682 δικαιούχοι, για τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα για τη βιολογική γεωργία του έτους 2022.

Παράλληλα η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καταβάλλει προσπάθεια για να βελτιώσει τα ποσά που θα παραμείνουν στον πυλώνα Ι του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), ενώ 236 εκατ. μεταφέρθηκαν από τον Πυλώνα Ι στον Πυλώνα ΙΙ, με αποτέλεσμα την μείωση των ποσών που δόθηκαν στην ενιαία ενίσχυση.

Έρχονται ελεγκτές της OLAF από τις Βρυξέλλες Ελέγχουν πληρωμές και ΟΠΕΚΕΠΕ 2
Έρχονται ελεγκτές της OLAF από τις Βρυξέλλες Ελέγχουν πληρωμές και ΟΠΕΚΕΠΕ 2

Τα λάθη και οι παραλείψεις στις πληρωμές των αγροτών Ελέγχουν πληρωμές και ΟΠΕΚΕΠΕ φέρνουν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα λάθη και οι παραλείψεις στις πληρωμές φέρνουν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς έγινε γνωστό πως έρχονται ελεγκτές της OLAF από τις Βρυξέλλες για να ερευνήσουν περιπτώσεις απάτης εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, αλλά και τα λάθη και τις παραλείψεις στις πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Barat

Ήδη στελέχη των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) καταφέρονται κατά του ΥπΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ σε επιστολή τους για τον κίνδυνο να υπάρξουν κυρώσεις από την ΕΕ και μάλιστα είχαν φτάσει να στείλουν και επιστολή προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Αιχμές για τον τρόπο διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ είχε αφήσει και ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δηλώνοντας ότι «δεν θα χαριστούμε σε κανέναν.

Σπυρόπουλος Τάτσιος
Σπυρόπουλος Τάτσιος

«Δεν είναι κράτος αυτόνομο ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά ένας οργανισμός που εποπτεύεται από το ΥπΑΑΤ και πρέπει να λειτουργεί για το καλό των αγροτών και μόνο» είπε τότε ο Υπουργός, ανακοινώνοντας παράλληλα διαφάνεια, καλύτερη οργανωτική δομή και σεβασμό στα χρήματα των αγροτών σε ότι αφορά τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ.


Στους λογαριασμούς 86.682 δικαιούχων πιστώθηκαν περί τα 8.708.740,71 ευρώ για την πληρωμή αγροπεριβαλλοντικών μέτρων και στη βιολογική γεωργία του έτους 2022, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων.

«Με τις πληρωμές αυτές ολοκληρώθηκε το κλείσιμο του 2022 για τους δικαιούχους και ο ΟΠΕΚΕΠΕ ξεκίνησε τις διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσει στην επεξεργασία των στοιχείων για την προκαταβολή των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων έτους του 2023, το ύψος της οποίας θα κυμανθεί στο 75% της ενίσχυσης» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά, 24.255 δικαιούχοι πληρώθηκαν 3.009.221,16 ευρώ για τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα:

Μασλαρινός Σφελινιώτης
Μασλαρινός Σφελινιώτης

«Προστασία ‘Αγριας Ορνιθοπανίδας»,
«Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Αμφισσας»,
«Διατήρηση αμπελοκομικής πρακτικής στον αμπελώνα Ν. Θήρας»,
«Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα»,
«Εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες»,
«Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης μικρολεπιδόπτερων (Κομφούζιο)»,
«Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων».


Στους υπόλοιπους 62.427 δικαιούχους της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας (μετατροπή και διατήρηση) καταβλήθηκαν 5.699.519,55 ευρώ.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, σχετικά με τις «λίγες περιπτώσεις δεν ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των διορθώσεων λόγω συμπληρωματικών ελέγχων που απαιτούνται και για τις περιπτώσεις αυτές θα ακολουθήσει, τις επόμενες ημέρες, νέα πληρωμή».

Ο Αυγενάκης ζήτησε την παραίτηση της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ

Γάτσιος Καδής
Γάτσιος Καδής


Δύο βασικά λάθη εντόπισε το Υπουργείο.

Πρώτον, ότι δεν προχωρεί στον έλεγχο των 16.000 ΑΦΜ που έχει δεσμεύσει και ι, δεύτερον, δεν ενεργοποίησε 88 εκατομμύρια ευρώ, από εκείνα που δικαιούνταν οι αγρότες.

Ο Αυγενάκης ζήτησε την παραίτηση της διοίκησης, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος αρνείται μέχρι στιγμής να παραιτηθεί και ταμπουρώνεται πίσω από τη διαδικασία διορισμού του, λέγοντας ότι έχει διοριστεί από το ΑΣΕΠ.

Ωστόσο, ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με το νέο έτος θα υπάρξει νέα διοίκηση, η οποία «θα μπορέσει να υλοποιήσει το στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για έναν ΟΠΕΚΕΠΕ που θα λειτουργεί με διαφάνεια, ταχύτητα και συνέπεια, προς όφελος των παραγωγών».

Προς αυτό τον σκοπό δήλωσε αποφασισμένος να συγκρουστεί με τα συστήματα που λυμαίνονται τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ εξήγγειλε ότι σύντομα θα εκσυγχρονιστεί ο Κανονισμός λειτουργίας του ΕΛΓΑ.

ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρησε η ομάδα Αχτσιόγλου παραδίδοντας επιστολή με αιχμές

Μητσοτάκης προς ΣΥΡΙΖΑ: Κινδυνεύετε να γίνετε κόμμα Black Friday, -50%!

Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Σερρών: Η χώρα χρειάζεται ισχυρή αντιπολίτευση!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις