18/06/2024
22.6 C
Serres

Λευτέρης Αυγενάκης: Η κυβέρνηση δεν κρύφτηκε στην υπόθεση των υποκλοπών

Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την υπόθεση των υποκλοπών και για το λόγο αυτό ελήφθησαν πρωτοβουλίες για αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να γίνει πιο αυστηρή, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ για τις υποκλοπές,

μετά την προσφυγή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη για τον νόμο του 2021, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ (Βασίλης Χιώτης και Νότης Παπαδόπουλος).

Ο Λευτέρης Αυγενάκης  επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν κρύφτηκε ποτέ, σημείωσε ότι η απόφαση του ΣτΕ αφορά στο νόμο του 2021 που έχει αντικατασταθεί από αυστηρότερο και παρατήρησε τα εξής: 

  1. Η ακύρωση αφορά τον νόμο του 2021 που περιείχε καθολική και χωρίς προϋποθέσεις απαγόρευση της χορήγησης στοιχείων στον ενδιαφερόμενο. 
  2. Η απόφαση του ΣτΕ δεν καταλαμβάνει τη νεότερη διάταξη την οποία φέραμε το 2022, όπως είχαμε δεσμευθεί μετά τα γεγονότα. 

Για τη νεότερη ρύθμιση το Στ Ε αναφέρει μάλιστα ότι συνιστά ένα «σύστημα με εσωτερική συνοχή», άρα ουσιαστικά αποδέχεται τη λογική του. 

  1. Με βάση την απόφαση του ΣτΕ, η αίτηση του Ανδρουλάκη θα κριθεί από την ολομέλεια της ΑΔΑΕ.

Ωστόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε αναγνωρίσει το πρόβλημα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε αναλάβει την πολιτική ευθύνη και φυσικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πολιτικές πρωτοβουλίες οι οποίες παράγουν έργο. 


Θυμάστε και το διάγγελμα που έβγαλε τον Αύγουστο του 2022. Άμεση ανάληψη ευθύνης, άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών, να αλλάξει η νομοθεσία. Ποτέ δεν κρυφτήκαμε. Είπαμε ότι το συγκεκριμένο νομικό καθεστώς περί καθολικής απαγόρευσης ενημέρωσης έπρεπε να αλλάξει και μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες που πήραμε, αυστηρότερα φίλτρα, αυστηρότερη νομοθεσία. Για αυτό ακριβώς μάλιστα υπήρχε και αυτή η άμεση κινητοποίηση της Κυβέρνησης. Εμείς δεν είμαστε μια Κυβέρνηση που προσπαθούμε να κάνουμε το άσπρο μαύρο αλλά ούτε διαβάζουμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων όπως μας εξυπηρετούν ή συμφέρουν πολιτικά.

Ο ΥπΑΑΤ είπε ότι κατανοεί την προσπάθεια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να δώσει μεγαλύτερη ένταση και χρώμα στην υπόθεση λόγω των ευρωεκλογών, συνέστησε ωστόσο, λιγότερη βιασύνη και λιγότερες υπερβολές. 

Αναφερόμενος στο 15ο Συνέδριο της ΝΔ που ξεκινά σήμερα, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα εορταστικό συνέδριο καθώς η ΝΔ συμπληρώνει εφέτος 50 χρόνια από την ίδρυσή της που ταυτίζονται με τα 50 χρόνια  από την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Αναφέρθηκε στη συμβολή της ΝΔ στην εδραίωση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και τόνισε ότι προσωπικά νιώθει υπερήφανος που επί τέσσερα χρόνια διετέλεσε Γραμματέας του κόμματος ενισχύοντας την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη για νίκη στις εκλογές του 2019. «Τα 50 χρόνια που πέρασαν η ΝΔ ήταν στη σωστή μεριά της όχθης, υπηρετώντας τα  συμφέροντα του λαού εργαζόμενη για μια εξωστρεφή Ελλάδα», τόνισε ο υπουργός.


Ερωτηθείς για τυχόν μουρμούρες στο εσωτερικό της ΝΔ, ο ΥπΑΑΤ σημείωσε ότι από την επαφή του με τη βάση στις περιοδείες που κάνει σε όλη την Ελλάδα, εκείνο που εισπράττει είναι αγωνία και παρατηρήσεις για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου ή για διορθώσεις που πρέπει να γίνουν, λέγοντας «αν δεν υπήρχαν, θα σήμαινε ότι δεν έχουμε ενεργή βάση.

Αναφερόμενος στις αποζημιώσεις  για τη Θεσσαλία, είπε ότι από τον ΕΛΓΑ και την Κρατική Αρωγή έχουν συνολικά καταβληθεί περί τα 500 εκατ. ευρώ και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μέτρα για τις παρακάρλιες περιοχές ύψους 42 εκατ. και στο 5.2 για δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και στάβλων, ύψους 45 εκατ. ευρώ που βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Παράλληλα είπε ότι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι το Πάσχα, προγραμματίζονται πληρωμές ύψους 700 εκατ. ευρώ.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Σερρών λέει Όχι στην αύξηση της τιμής των διοδίων στο Στρυμονικό


Εθελοντική δράση στείρωσης αδέσποτων ζώων αυτό το διήμερο στο Δήμο Εμμανουήλ Παππά

Ιωάννης Μπούγας Θα εισηγηθούμε την αναβάθμιση δύο εκ των τριών ειρηνοδικείων στις Σέρρες!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις