17/07/2024
38.1 C
Serres

Εργατικό κέντρο ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 Σερρων τιμούν την Ημέρα της Γυναίκας 

Η καθιέρωση της 8ης Μάρτη έχει τις ρίζες της σε μια σημαντική στιγμή του παγκόσμιου εργατικού κινήματος, στην απεργία των εργατριών στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης, το 1857. 

Η ρίζα της γυναικείας ανισοτιμίας είναι ταξική. 

Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να παραχωρήσει πραγματική ισοτιμία, γιατί αυτή έρχεται σε αντίθεση με τον εκμεταλλευτικό του χαρακτήρα.

 Για να εκλείψει το γυναικείο ζήτημα είναι προϋπόθεση να ανατραπούν οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, να καταργηθεί το καπιταλιστικό κίνητρο του κέρδους. 

Σήμερα, που οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων υφίστανται τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των μέτρων που παίρνονται στο όνομά της, είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους, να την εκφράσουν μέσα από τη συμμετοχή τους στο εργατικό και λαϊκό, στο γυναικείο κίνημα, στις γραμμές του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. 

Lavera

Να παλέψουν για την ισοτιμία, για τη λαϊκή εξουσία, για το σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

Οι κρατικές πολιτικές για την ισότητα των φύλων και τα έμφυλα ζητήματα εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχίες.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί να επαίρεται ότι το 2021 δημιούργησε χαρτοφυλάκιο σε επίπεδο υφυπουργού με αρμοδιότητα την ισότητα, τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια. Η αναβάθμιση ωστόσο της γραμματέως σε υφυπουργό δεν μπόρεσε να κρύψει την υποβάθμιση των πολιτικών της κυβέρνησης για την ισότητα των φύλων. 


Οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι να συνδέσει το δημογραφικό ζήτημα και τη μητρότητα με τις ελευθερίες των γυναικών και κυρίως την αυτοδιάθεση του σώματος. Να εντάξει τις πολιτικές ισότητας στην ομπρέλα των πολιτικών για την οικογένεια και την κοινωνική συνοχή. 

Να σημειώσουμε ότι στο σύνολο των 300 βουλευτών οι γυναίκες είναι 69. Αντίστοιχα στις αυτοδιοικητικές εκλογές εξελέγησαν μόνο 22 γυναίκες δήμαρχοι ( μία είναι και η δική μας δήμαρχος κ.Βαρβάρα Μητλιάγκα) στους 332 δήμους της χώρας, ένα ποσοστό που δεν ξεπερνά το 7%. Μάλιστα, όσον αφορά τις Περιφέρειες, καμία γυναίκα δεν εξελέγη περιφερειάρχης.

Ως ΜέΡΑ25, θεωρούμε πως η 8η Μαρτίου είναι απλά η αφορμή για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε, δικαιώματα για τις γυναίκες που για τους άντρες είναι απλά αυτονόητα.

Απαιτούμε:


• Δημιουργία πλαισίου, που θα εξασφαλίσει ποσόστωση στην εκπροσώπηση των γυναικών στα κοινωνικά και πολιτικά κέντρα λήψης αποφάσεων ξεκινώντας από την κοινοτική δομή έως τη βουλευτική και την κυβερνητική.

• Δημιουργία πλαισίου, που θα εξασφαλίσει ποσόστωση στην προώθηση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης στην οικονομική δραστηριότητα και εξουσία, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

• Υιοθέτηση πολιτικών και κινήτρων που θα απεγκλωβίζουν τις γυναίκες από τον συστημικά προορισμένο ρόλο τους στο νοικοκυριό με στόχο τον διαμοιρασμό των ευθυνών μεταξύ των φύλων στη φροντίδα της οικογένειας, την αναγνώριση των οικιακών ως απλήρωτης εργασίας και την ανάπτυξη πλαισίου, που θα φέρουν τους άντρες να συμμετέχουν και να συμβάλλουν ισόποσα και υπεύθυνα στο νοικοκυριό, την οικογένεια και την ανατροφή των παιδιών, μέσω κοινωνικής ενημέρωσης, παροχής αδειών γέννας και παιδιών και άλλων εργασιακών και κοινωνικών κινήτρων.

• Ειδική στήριξη για τη μονογονεϊκή οικογένεια, που περιλαμβάνει οικονομική ενίσχυση και κοινωνική βοήθεια, όπως περισσότερες άδειες γονέα και παροχή από το κράτος δωρεάν υπηρεσιών φύλαξης παιδιών/νηπιαγωγείο.

• Δημιουργία μονάδων ψυχολογικής στήριξης για τις γυναίκες και Λοατκι+ θύματα σε όλα τα πλάτη της επικράτειας, σε κάθε μικρή κοινότητα, στους δήμους, στα πανεπιστήμια και τα σχολεία, ώστε να είναι άμεσα προσβάσιμες και ουσιαστικές.

• Δημιουργία κρατικών και κοινωνικών δομών στήριξης (σίτισης-στέγασης) για άτομα που υφίστανται κοινωνικό αποκλεισμό εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου τους.

• Μέριμνα για οικονομική ενίσχυση και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας ώστε να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους αξιοπρεπώς και να μπορέσουν να ανεξαρτητοποιηθούν από τον θύτη όταν αυτός βρίσκεται στο κλειστό οικογενειακό περιβάλλον. Δωρεάν πλήρη νομική υποστήριξη για την ένδικη αντιμετώπιση του θύτη καθώς και για τη διαδικασία λύσης του μεταξύ τους γάμου εάν υπάρχει.

• Νομοθέτηση της άδειας περιόδου και διευκόλυνση πρόσβασης σε προϊόντα υγιεινής με μείωση του ΦΠΑ και δωρεάν παροχή σε δημόσιες δομές και υπηρεσίες.

• Αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία και συμμόρφωση με την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

ΜέΡΑ25 Σερρών

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Σερρών  χαιρετίζει και τιμά κάθε 8 Μάρτη, τους αγώνες για την ουσιαστική ισότητα και ισότιμη οικονομική, πολιτική και κοινωνική ταυτότητα όλων των γυναικών.

Τιμούμε την ιστορία των γυναικών και τη δύναμή τους, τιμούμε τη γυναίκα εργαζόμενη, τη γυναίκα σύζυγο και μητέρα.

   ΕΝΩΝΟΥΜΕ τη φωνή μας με τη φωνή εκατομμυρίων γυναικών στην Ευρώπη και στον κόσμο.

   ΕΝΩΝΟΥΜΕ τη φωνή μας, ως συνδικάτα στον αγώνα των γυναικών για διεκδίκηση ισότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Διότι παρά τις σημαντικές κατακτήσεις του γυναικείου και εργατικού κινήματος, σε καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει επιτευχθεί ακόμα η ισότητα των φύλων. 

    Οι υποσχέσεις των κυβερνήσεων για την προώθηση της ισότητας, την ανάπτυξη και ειρήνη για όλες τις γυναίκες παραμένουν ανεφάρμοστες. 

    Οι γυναίκες και τα κορίτσια συνεχίζουν να υποφέρουν από διακρίσεις και βία σε κάθε μέρος του κόσμου, στην ιδιωτική και δημόσια σφαίρα. 

    Οι γυναίκες εξακολουθούν να εργάζονται περισσότερο και να αμείβονται λιγότερο, ενώ παραμένει αόρατη η μη αμειβόμενη εργασία τους και η συμβολή τους στο ΑΕΠ.  

  Για μας η ισότητα των φύλων δεν αφορά μόνο τον τομέα της εργασίας αλλά, επίσης, τη βία κατά των γυναικών, τη διακίνηση και εμπορία γυναικών, τη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων, τη φτώχεια, την εκπαίδευση, το περιβάλλον, όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

   Οι Ελληνίδες εργαζόμενες  ήταν, είναι και θα είναι στην πρωτοπορία των αγώνων για μια κοινωνία δικαιοσύνης, ευημερίας, συνοχής και αλληλεγγύης . Το έχουν αποδείξει διαχρονικά με τη συμμετοχή τους στους εργατικούς, κοινωνικούς αλλά και εθνικούς αγώνες.

Επανάληψη ψηφοφορίας για την εκλογή συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης

Το Σωματείο επεξεργασίας απορριμμάτων Π.Ε. Σερρών στον Σπυρόπουλο

Βούληση του Δήμου Σερρών η ανέγερση νέου κτιρίου, για το Αρχαιολογικό Μουσείο

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις