Μία ενδιαφέρουσα συνάντηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο επιμελητήριο Σερρών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας και την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. Διακεκριμένες προσωπικότητες από το χώρο της παραγωγής , της μεταποίησης, τις εξαγωγές και τη γαστρονομία συμμετείχαν στα πάνελ 3 ενοτήτων με γενικό τίτλο: «Από την Περιφέρεια στην Πρόοδο: Η Τοπική Παραγωγή ως Μοχλός Βιώσιμης Ανάπτυξης».
Στην πρώτη ενότητα «Παραγωγικότητα και Βιώσιμη Εκτροφή» η εστίαση έγινε στην κτηνοτροφία, εξετάζοντας θέματα που αφορούν τη διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου, τη βιωσιμότητα και το κόστος παραγωγής, καθώς και τη σημασία του εκσυγχρονισμού των μονάδων και της καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα
Η καθετοποίηση είναι λύση είναι και πρόβλημα. Δεν μπορεί ο καθένας επειδή έχει κάποια ζώα να γίνει συγχρόνως και μεταποιητής να γίνει και έμπορας, να γίνει και λιανοπωλητής, να γίνει και οτιδήποτε. Για μένα πρέπει καθένας να έχει το ρόλο του. Θα πρέπει το κράτος, το κάθε κράτος ή κάθε κυβέρνηση να στηρίξει τον πρωτογεννή τομέα, με στις σωστές βάσεις, να έχει κίνητρα και να ασχοληθεί ο κόσμος με την κτηνοτροφία. Εγώ τα παιδιά μου θα τα έβαζε στην κτηνοτροφία, γιατί ξέρω το επόμενο βήμα να το χειριστώ» δήλωσε ο Ζέλιος Μπόρας ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ της Ζ.ΜΠΟΡΑΣ Α.Ε
Παρέμβαση στην ενότητα αυτή πραγματοποίησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΡΙ ΚΡΙ που επεσήμανε τη σημασία της πρωτογενούς παραγωγής αλλά και τις ευκαιρίες ανάπτυξής της.
«Ο Νομός Σερρών είναι πρώτος σε παραγωγή γάλακτος σαν επαρχιακός νομός και η ευρύτερη περιοχή παράγει το 50% της παραγωγής ολόκληρης της Ελλάδος» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΡΙ ΚΡΙ Α.Ε Παναγιώτης Τσινάβος και πρόσθεσε :
« 650.000 τόνους γάλακτος και μιλάω πάντα για αγελαδινό γάλα οι 350.000 γίνονται εδώ στην ευρύτερη περιοχή. Φυσικά, είναι πολύ σημαντική η πρωτογενή παραγωγή και φυσικά και υπάρχουν πολύ νέοι άνθρωποι που ασχολούνται με την πρωτογεννή παραγωγή. Έχουν κάνει πολύ βιώσιμες κερδοφόρες μονάδες, βέβαια μιλάω για πέντε τόνους και πάνω την ημέρα, τότε είναι βιώσιμες οι μονάδες και αυτές αυξάνουν συνεχώς.
Η πρωτογεννή παραγωγή, λοιπόν, είναι σημαντική και υπάρχουν ευκαιρίες ανάπτυξής της», καταλήγει ο κύριος Τσινάβος.
Στόχος της δεύτερης ενότητας «Η Μεταποίηση ως Εργαλείο Τοπικής Ανάπτυξης» ήταν να αναδείξει πώς η προσθήκη αξίας στα τοπικά προϊόντα μπορεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να συμβάλει ουσιαστικά στην περιφερειακή σύγκλιση. Ο βασιλης καλαϊτζιδης προεδρος δ.ς ορυζομυλοι αναγεννησης α.ε δήλωσε:
«Ενισχύουμε το προϊόν ενισχύεται η απασχόληση και πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ώστε οι επιχειρήσεις οι πολύ μικρές να γίνουν μεσαίες. Θα αναφέρω συγκεκριμένα τη δική μου εταιρία , τον ΑΓΡΟΤΟΠΟ και τα καλα βουνά, είναι δύο μεταποιητικές εταιρίες. Βέβαια ο Αγρότοπος είναι παλιά εταιρία-40 ετών κοντά- 10 χρόνια ανήκαμε στις πολύ μικρές με 10 άτομα προσωπικό τώρα κοντεύουμε τα 25-30. Και εύχομαι οι μικρές να γίνουν μεσαίες και οι μεσαίες να γίνουν μεγάλες. Άρα ένας από τους στόχους που πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα είναι να στηρίξουμε τις υφιστάμενες μεταποιητικές επιχειρήσεις
«Είμασταν πάντοτε με ανοιχτές πόρτες, για οποιονδήποτε έρθει δικό μας να στηρίξουμε, να πάμε μαζί να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, επεσήμανε η κυρία ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΤΖΑ HEAD of HR & COMMYNICATIONS ΚΑΝΤΖΑΣ Supermarkets η οποία προέβη σε μία δυσάρεστη διαπίστωση:
«Δυστυχώς και με λύπη, αυτό δεν είχε πάντα αποτέλεσμα στον τελικό καταναγωτή, δηλαδή εμείς είμασταν πάντοτε μπροστά,να υποστηρίξουμε, να ενισχύσουμε, έλα να το κάνουμε μαζί. Εντελεί όμως, δεν ξέρω και αν είναι χαρακτηριστικό της πόλης μας, αν είναι έτσι χαρακτηριστικό των καιρών, ας το πω, οι άνθρωποι στο σήμερα δεν είναι τόσο στο μαζί. Δεν τους ενδιαφέρει και τόσο. Δεν είναι αυτό το πρωταρχικό τους κίνητρο, στην επιλογή του προϊόντος»
Η τρίτη ενότητα εστίασε στις προοπτικές των ελληνικών εξαγωγών, στη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που συνδυάζει επενδύσεις και εξωστρέφεια, αλλά και στα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να στηρίξουν βιώσιμες επιχειρήσεις. Σημαντική ήταν η συμβολή στη συζήτηση τόσο του Προέδρου ΣΕΒΕ όσο και του Αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου της βιομηχανίας ΚΡΙΚΡΙ Γιώργου Τσινάβου ο οποίος μίλησε για τους πυλώνες επιτυχίας της ΚΡΙ ΚΡΙ
«Τρεις θα μπορούσα να πω είναι βασικοί πυλώνες επιτυχίας. Ξεκινώντας πρώτα από το τον ανθρώπινο παράγοντα, τους ανθρώπους. Πρέπει να μεγαλώσεις τον κύκλο γύρω σου. Ο δεύτερος παράγοντας θα έλεγα ότι ήταν το κομμάτι της στρατηγικής, έχουμε ξεκάθαρη στρατηγική, είχαμε πάντα. Και ο τρίτος παράγοντας μας βοήθησε ο δεύτερος βοήθησε στο τρίτο, ήταν η εξωστρέφεια όπου από αρκετά νωρίς ξεκινήσαμε τις εξαγωγές- κυρίως με τα παγωτά αρχικά αλλά και μετά αξιοποιώντας την γαστρονομική κληρονομιά της Ελλάδας, που είναι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα- με το γιαούρτι που πλέον το ελληνικό γιαούρτι είναι διάσημο σε όλον το κόσμο»
Το συντονισμό της συζήτησης και την παρουσίαση της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος Νικόλ Καζαντίδου και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του ΣΕΒΕ – Συνδέσμου Εξαγωγέων ΣΕΒΕ, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Σερρών, και Innovation Partner την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ). Η εκδήλωση στις Σέρρες αποτελεί τη συνέχεια μιας πορείας που ξεκίνησε το 2022 στη Σπάρτη το ICC Hellas, ο Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης του ICC Women Hellas και το ICC Agri-Food Initiative Greece.
Ρεπορτάζ Αναστασία Κεχαγίδου Χαβαλέ

