17/07/2024
39.8 C
Serres

Δυναμική διαμαρτυρία 10αδες τρακτέρ στα εγκαίνια της 30ης Agrotica

H Agrotica φέτος γιορτάζει την 30η της επέτειο ως η μεγαλύτερη κλαδική έκθεση στον αγροτο-οικονομικό τομέα στη χώρα μας και µία από τις σημαντικότερες εκθεσιακές διοργανώσεις του πρωτογενούς τομέα σε όλη την Ευρώπη.

Νότας Τζιαμπάζης ΣΥΡΙΖΑ

Φέτος όμως στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο δεν θα έχουμε μόνο εκθέτες, αλλά και κινητοποιήσεις αγροτών με δεκάδες τρακτέρ στο κέντρο της πόλης.

Στόχος είναι οι αγρότες να κάνουν γνωστά τα προβλήματά τους, ενώ στο συλλαλητήριο θα πάνε αγρότες και με λεωφορεία καθώς φαίνονται αποφασισμένοι να κορυφώσουν τις κινητοποιήσεις τους, που ζητούν λύσεις για το υψηλό κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων, τις καταστροφές και φυσικά τη νέα κοινή αγροτική πολιτική.

Μαζική κινητοποίηση για τα εγκαίνια της 30ής Agrotica

Κοτσακιαχίδης Ζαρωτιάδης

Στους δρόμους παραμένουν οι αγρότες και στη Βόρεια Ελλάδα και ήδη αποφάσισαν να κατέβουν την Πέμπτη, στην έκθεση Agrotica, με τα τρακτέρ τους. 

Barat

Φιλοδοξούν να συγκεντρώσουν 300-400 τρακτέρ και 20.000 αγρότες , έτσι ώστε να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την ημέρα που ξεκινά η έκθεση.

Σκοπός τους είναι να παραμείνουν και τις τέσσερις ημέρες που διαρκεί η έκθεση στη Θεσσαλονίκη και να διεκδικήσουν αυτά που επιθυμούν, ενώ παράλληλα ετοιμάζονται να συντάξουν ένα υπόμνημα που θα καταθέσουν στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και σε αυτό θα αναφέρουν ότι ζητούν άμεσα μία συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και επίσης την άμεση λύση των προβλημάτων τους.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κοροϊδεψει τους αγρότες» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
«Πρέπει να βρεθεί κονδύλι 4 δισ. ευρώ να συγροτήσουμε τη Θεσσαλία»λέει η Κατερίνα Μπατζελή, μέλος της Κεντρικής Πολιιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.


Παναγιώτης Σπυρόπουλος Λιβάνης

«Τον Ιούνιο έχουμε ευρωεκλογές. Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς εκεί πρέπει να απαντήσουν. Καταψηφίστε τους» ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Η ουσία είναι πως οι αγρότες, παραμένουν στους δρόμους και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Οι Έλληνες αγρότες ζητούν αλλαγές στη νέα ΚΑΠ και στις διεκδικήσεις τους προτεραιοποιούν μέτρα για τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και τα αυξημένα κόστη.

Ζητούν παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους του αγροτικού πετρελαίου, που έχει φτάσει σε απαγορευτικά επίπεδα αν υπολογίσει κανείς ότι αγροτικά μηχανήματα γεμίζουν ρεζερβουάρ με 400 ευρώ για εργασία μιας ημέρας στο χωράφι.


Επιπλέον κόστη αθροίζουν λιπάσματα και φυτοφάρμακα, που επίσης έχουν υποστεί υπερβολικές ανατιμήσεις.

αγροτικό συλλαλητήριο Σέρρες

Διεκδικούν δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καταγγέλλοντας χαμηλότερες επιδοτήσεις από πέρυσι, χωρίς επαρκείς εξηγήσεις και αποκατάσταση περίπου 4.500 αγροτών της Θεσσαλίας, οι οποίοι μετά τις ζημιές της κακοκαιρίας Daniel βρίσκονται σε αδιέξοδο, αφού 200.000 στρέμματα παραμένουν καλυμμένα από νερό και δεν προβλέπεται να καλλιεργηθούν για τα επόμενα δύο χρόνια.

Στην Ευρώπη οι αυξημένοι φόροι στα καύσιμα που προωθούν ορισμένες κυβερνήσεις, όπως η Γαλλία, δεν αναγνωρίζονται από τους αγρότες ως κίνητρο για πιο φιλικά στο περιβάλλον τρακτέρ.

Από την άλλη μεριά, οι στόχοι για μείωση των εκπομπών μεθανίου, για τις οποίες ευθύνεται η κτηνοτροφία, δεν ενθαρρύνει τόσο επενδύσεις στην κυκλική βιοοικονομία και στη στήριξη βιώσιμων πρακτικών στην παραγωγή κρέατος και γάλακτος, όσο επιχειρηματικές κινήσεις στην παραγωγή εναλλακτικών διατροφικών επιλογών, που έχουν θορυβήσει μεταξύ άλλων τους Γερμανούς κτηνοτρόφους.

Επιπλέον, η αύξηση των εισαγωγών ουκρανικών προϊόντων μετά τον πόλεμο με τη Ρωσία πλήττει τον ανταγωνισμό εντός της ΕΕ, με τους Πολωνούς αγρότες να κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, ζητώντας επιδοτήσεις και χαμηλότοκα δάνεια για να αντεπεξέλθουν στην πτώση των τιμών που υφίστανται από τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

Εξάλλου, το κόστος για καύσιμα, ενέργεια, λιπάσματα και ζωοτροφές έχει εκτοξευθεί μετά τον πόλεμο και οδηγούν τους αγρότες σε Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες στους δρόμους, δεδομένου ότι η νέα ΚΑΠ, αν και εισάγει κάποια κίνητρα, ταυτόχρονα περιπλέκει την προσπάθειά τους να βγουν από τις πρόσφατες κρίσεις.

Γιώργος Τάτσιος: Ξεκίνησε η κατάρτιση ενιαίου Πολιτιστικού Ημερολογίου


Από το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών η παράσταση ΡΟΣ & ΡΕΪΤΣΕΛ

Τη Τετάρτη Πανελλαδική Πανοικοδομική Απεργία

Δήμος Σερρών: Συνάντηση Μητλιάγκα με τη Διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ 

Η Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Σερρών στο πλευρό των αγροτών

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις