22/07/2024
32.5 C
Serres

Αμείωτες οι καταγγελίες ιδιωτικών εκπαιδευτικών-Τα σχολεία τους αρνούνται να εφαρμόσουν το νέο μισθολόγιο

Συνεχίζονται αμείωτες οι καταγγελίες ιδιωτικών εκπαιδευτικών, κυρίως από ιδιωτικά νηπιαγωγεία, που αναφέρουν ότι τα σχολεία στα οποία υπηρετούν δεν πρόκειται να εφαρμόσουν το νέο μισθολόγιο με την αναπροσαρμογή που ισχύει από 1/1/2024 (σχετικά με τους νέους μισθούς και τα επιδόματα 

Τι κάνουμε σε περίπτωση που ιδιοκτήτης/λογιστής/Διευθυντής μας αναφέρει πως το νέο μισθολόγιο δεν θα εφαρμοστεί στο σχολείο μας

Στις περισσότερες περιπτώσεις, σύμφωνα με τις καταγγελίες που λαμβάνουμε, οι ιδιοκτήτες παραπέμπουν (πολύ βολικά) στους λογιστές, οι οποίοι ψευδώς ισχυρίζονται, αν και γνωρίζουν εξαιρετικά τη νομοθεσία, ότι «δεν έχουν λάβει καμιά ενημέρωση» κι ότι «η εγκύκλιος δεν έχει ισχύ νόμου».

Να ενημερώσουμε εδώ ότι η ΟΙΕΛΕ, πέρα από τις ενέργειες εναντίον των σχολείων που δεν θα τηρήσουν το νέο μισθολόγιο, θα ενημερώσει και το Οικονομικό Επιμελητήριο για τους λογιστές που συνεργούν στη σοβαρή αυτή παρανομία με τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες.

Τι κάνουμε στην περίπτωση που πληροφορηθούμε από ιδιοκτήτη/λογιστή/Διευθυντή ότι δεν θα εφαρμοστεί το νέο μισθολόγιο στο σχολείο που υπηρετούμε;


  • Ενημερώνουμε, ακόμη και ανώνυμα, την ΟΙΕΛΕ και αναφέρουμε το όνομα του σχολείου
  • Αναφέρουμε το ονοματεπώνυμο του λογιστή
  • Προσκομίζουμε στον δήθεν «ανίδεο» λογιστή του σχολείου την ΑΠ οικ. 2/97758/ΔΕΠ/19-10-2023 εγκύκλιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που προβλέπει την αναπροσαρμογή των βασικών μισθών, τον επανακαθορισμό της οικογενειακής παροχής και την αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης 
  • Ακόμη κι αν δεν μας έχουν ενημερώσει για τίποτε, ελέγχουμε το μισθό μας του Ιανουαρίου. Σε περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι δεν έχει υπάρξει η προβλεπόμενη αύξηση σε μισθό/οικογενειακή παροχή/επίδομα θέσης, ενημερώνουμε άμεσα την Ομοσπονδία για το σχολείο και τον λογιστή.

Οι καταγγελίες μπορούν να υποβληθούν:

  • Στο mail της ΟΙΕΛΕ ([email protected])
  • Τηλεφωνικά στα νούμερα: 2105230819 και 2105238148
  • Με μήνυμα στην σελίδα της ΟΙΕΛΕ στο Facebook

Νέα παρέμβαση της ΟΙΕΛΕ στο Υπουργείο Παιδείας για την ενδεχόμενη άρνηση εφαρμογής του μισθολογίου από ιδιωτικά σχολεία

Η ΟΙΕΛΕ είχε αποστείλει στη Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας αίτημα να εκδοθεί εγκύκλιος προς όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας που θα «υπενθυμίζει» στα ιδιωτικά σχολεία να εφαρμόσουν από το νέο μισθολόγιο.


Ζητούσαμε, επίσης, να ελεγχθούν από τις Διευθύνσεις οι μισθοδοτικές καταστάσεις Ιανουαρίου, για να διαπιστωθεί ποιοι παραβιάζουν το νόμο και για να ελεγχθούν πειθαρχικά.

Ωστόσο, επειδή ακόμη η Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης δεν έχει προχωρήσει σε κάποια συγκεκριμένη ενέργεια και επειδή οι καταγγελίες συνεχίζονται,

η ΟΙΕΛΕ προχώρησε σήμερα σε νέα παρέμβαση, αποστέλλοντας επιστολή προς τον Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘΑ Γιάννη Κατσαρό που αναφέρει τα ακόλουθα:

«Με επιστολή που αποστείλαμε προς την Αυτοτελή Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης στις 4/1/2024, ζητήσαμε την αποστολή εγκυκλίου προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης όλης της χώρας,


ώστε να ενημερωθούν οι ιδιωτικές σχολικές μονάδες στις περιοχές εποπτείας τους για την υποχρεωτική εφαρμογή (όπως προβλέπεται στο άρθρο 36 του Ν. 682/77) της Α.Π. οικ. 2/97758/ΔΕΠ/19-10-2023 εγκυκλίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που προβλέπει την αναπροσαρμογή των βασικών μισθών,

τον επανακαθορισμό της οικογενειακής παροχής και την αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης. Ζητήσαμε, επίσης, στην εγκύκλιο να περιλαμβάνεται οδηγία για τον έλεγχο των μισθοδοτικών καταστάσεων του Ιανουαρίου,

ώστε να διαπιστωθεί ποιοι παραβιάζουν το νόμο (σημειώνεται ότι, αν και ο έλεγχος των μισθοδοτικών καταστάσεων είναι δέσμια αρμοδιότητα σε μηνιαία βάση των Διευθύνσεων, σπάνια τηρείται).

Προχωρήσαμε στο αίτημα αυτό, διότι υπήρχαν δεκάδες καταγγελίες από εκπαιδευτικούς ιδιωτικών σχολείων (κυρίως ιδιωτικών νηπιαγωγείων) σύμφωνα με τις οποίες οι ιδιοκτήτες ενημέρωναν πως το νέο μισθολόγιο «δεν ισχύει για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς».

Τις τελευταίες ημέρες τέτοιες καταγγελίες συνεχίζονται αμείωτες. Πολλοί συνάδελφοι μας αναφέρουν πως οι εργοδότες τους δεν πρόκειται να αναπροσαρμόσουν το μισθό, αναφέροντας μάλιστα προκλητικά πως «εγκύκλιος είναι, δεν έχει ισχύ νόμου, εμείς θα βάλουμε ό,τι παίρνατε».

Επικοινωνώντας με κάποιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, διαπιστώσαμε πως δεν έχει ακόμη υπάρξει κάποια ενέργεια από την Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘΑ. Φοβούμαστε πως, εάν δεν υπάρξει παρέμβαση του Υπουργείου, σε μεγάλο αριθμό ιδιωτικών σχολικών μονάδων δεν θα εφαρμοστεί το νέο μισθολόγιο.

Έχοντας, δε, πικρή πείρα από τον μη έλεγχο των μισθοδοτικών καταστάσεων από ορισμένες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, εκφράζουμε την βεβαιότητα πως ιδιωτικά σχολεία, και ιδίως ιδιωτικά νηπιαγωγεία, θα επιβάλλουν το δικό τους παράνομο «μισθολόγιο».

Είμαστε βέβαιοι, Κύριε Γενικέ Γραμματέα, πως θα ενεργήσετε για την αποκατάσταση της νομιμότητας και για την προστασία των στοιχειωδών δικαιωμάτων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.»

Δυναμικές κινητοποιήσεις από τους αγρότες σε όλη την χώρα

Πανελλαδική απεργία των κτηνιάτρων την Τετάρτη Ιανουαρίου

Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών στην Μελίνα Τσινάβου

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις