18/06/2024
24.7 C
Serres

Ανέλαβε ο Χρήστος Σταϊκούρας Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών!

Τη Τρίτη 27 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, από τον απερχόμενο Υπουργό Ιωάννη Γκόλια στο νέο Υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα και τους Υφυπουργούς Χριστίνα Αλεξοπούλου και Νίκο Ταχιάο.

Ο κ. Ιωάννης Γκόλιας, αφού καλωσόρισε τη νέα ηγεσία του υπουργείου και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο της, είπε:

«Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι ένα υπουργείο το οποίο έχει πληθώρα αρμοδιοτήτων με σημαντική συνεισφορά, αφ’ ενός στην ανάπτυξη της χώρας, αφ’ ετέρου όμως και στην ποιότητα της καθημερινότητας του πολίτη.

Στη διάρκεια, επομένως, των προηγούμενων 30 ημερών προέκυψαν, από τις ανάγκες της καθημερινής ζωής θέματα που απαίτησαν άμεση αντιμετώπιση. Πιστεύω ότι τα αντιμετωπίσαμε με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και με γνώμονα το γεγονός ότι μια υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να δεσμεύει με αποφάσεις ευρείας εμβέλειας την επόμενη κυβέρνηση.

Barat

Παρ’ όλα αυτά, μια αναδρομή στα πεπραγμένα δείχνει ένα μεγάλο αριθμό ενεργειών και αποφάσεων που χρειάστηκε να ληφθούν, τον τελευταίο μήνα, για να μην σημειωθούν κενά στην εκτελεστική εξουσία του κράτους».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε:

«Χαίρομαι που θα συνεργαστώ μαζί σας. Έχω την προσδοκία ότι, από κοινού, θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερα δυνατό τρόπο στη σοβαρή αποστολή μας.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μου ανέθεσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Μεγάλη τιμή, για την οποία τον ευχαριστώ θερμά, αλλά και μεγάλη ευθύνη.


Δεσμεύομαι ότι θα εργαστώ έντιμα και σκληρά για να τιμήσω αυτή την εμπιστοσύνη.

Το συμφέρον της χώρας και των πολιτών θα είναι πάντα οδηγός στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μου.

Είναι αλήθεια ότι στη χώρα, εδώ και χρόνια αλλά κυρίως τα τελευταία, έχουν γίνει αρκετά, τόσο στον τομέα των υποδομών, όσο και σε αυτό των μεταφορών. Γι’ αυτά θέλω να συγχαρώ την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, κατά την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, και συγκεκριμένα τους Κώστα Καραμανλή, Γιώργο Καραγιάννη, Μιχάλη Παπαδόπουλο και Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Θα κρατήσουμε τα πολλά θετικά, και θα οικοδομήσουμε πάνω σε αυτά.


Είναι, όμως, γεγονός ότι υπάρχουν και αρκετά, σημαντικά και μεγάλα ανοιχτά ζητήματα.

Στρατηγική μας είναι η αξιοκρατική αξιοποίηση του πλούσιου και έμπειρου ανθρώπινου δυναμικού του Υπουργείου και η επιδίωξη των μέγιστων δυνατών πολιτικών, κοινωνικών και κοινοβουλευτικών συγκλίσεων και συναινέσεων, ώστε να αντιμετωπίσουμε τόσο τα υφιστάμενα όσο και προκύπτοντα προβλήματα.

Στόχος μας είναι ο βέλτιστος σχεδιασμός και η περαιτέρω ενίσχυση των υποδομών και μεταφορών στη χώρα μας, αξιοποιώντας, αποτελεσματικά, εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.

Υποδομές και μεταφορές που συνιστούν βασικούς πυλώνες βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών, ενίσχυσης της παραγωγικότητας, αύξησης της ανταγωνιστικότητας, μείωσης των περιφερειακών ανισοτήτων και τόνωσης της οικονομικής μεγέθυνσης, της αειφόρου ανάπτυξης και της ευημερίας της χώρας.

Και όλα αυτά, σε πλαίσιο διαφάνειας, δικαιοσύνης, εντιμότητας και σεβασμού στο κάθε ευρώ των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογουμένων.

Μεταξύ άλλων, θα επιδιώξουμε την έγκαιρη υλοποίηση των έργων υποδομών της χώρας, όπως είναι τα εμβληματικά έργα εθνικής εμβέλειας, την ανάπτυξη πράσινων μεταφορικών και συγκοινωνιακών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, την προαγωγή της ασφάλειας στις υποδομές και μεταφορές, την ενίσχυση της κινητικότητας και της προσβασιμότητας.

Περισσότερα και πιο συγκεκριμένα, στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης.

Σήμερα, σας καλώ όλες και όλους, πέρα και πάνω από ιδεολογικές αφετηρίες και κομματικές προτιμήσεις, να δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας, ώστε όλες και όλοι μαζί να συμβάλλουμε, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, στη βιώσιμη ανάπτυξη όλης της επικράτειας, στην αποκέντρωση, στη βελτίωση των συνθηκών ζωής και της καθημερινότητας όλων των πολιτών της χώρας, και, σε τελική ανάλυση, στην ολόπλευρη ισχυροποίηση της πατρίδας μας. Το οφείλουμε στις γενιές που έρχονται.

Ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, θα εργαστούμε με συνοχή, σεμνότητα, εντιμότητα, ταχύτητα, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, έχοντας συνείδηση του χρέους μας έναντι της πατρίδας και της προοπτικής της. Σας ευχαριστώ θερμά, όλες και όλους».

Η Υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου δήλωσε:

«Θα ήθελα να ξεκινήσω την ομιλία μου ευχαριστώντας θερμά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπό μου και για την ευκαιρία που μου δίνει, για άλλη μια φορά, να εργαστώ για το κοινό καλό.

Ο ελληνικός λαός δικαίωσε ήδη δύο φορές την επιλογή του για προσήλωση στο κυβερνητικό έργο, για υψηλούς στόχους και για δουλειά με αποτελέσματα, χωρίς πολλά λόγια.

Αυτή η εργατικότητα και η αποτελεσματικότητα αποτελούν και δική μου φιλοσοφία, που θα με καθοδηγεί κατά τη θητεία μου στη θέση ευθύνης, την οποία σήμερα αναλαμβάνω.

Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερή που γίνομαι μέλος της ηγεσίας ενός τόσο σημαντικού Υπουργείου, με προϊστάμενο Υπουργό τον Χρήστο Σταϊκούρα, έναν επιτυχημένο και διεθνώς καταξιωμένο επιστήμονα και Υπουργό Οικονομικών σε σειρά κυβερνήσεων της παράταξής μας.

Θα είναι τιμή μου να εργαστώ μαζί του, όπως και με τον συνάδελφο Υφυπουργό Νίκο Ταχιάο, για την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος στον τομέα ευθύνης μας.

Όπως γνωρίζετε είμαι και εγώ Πολιτικός Μηχανικός, με σπουδές και θητεία στον κλάδο για πάνω από 25 χρόνια, κυρίως στον τομέα των δημοσίων έργων. Στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία είχα την τύχη να ασχοληθώ με πολλά έργα μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, μεταξύ των οποίων η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και η Ολυμπία Οδός, συνεπώς είμαι ήδη εξοικειωμένη με την κλίμακα της προσπάθειας και της ευθύνης που αναλαμβάνω.

Η πρώτη τετραετία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ήδη δρομολογήσει σειρά μεγάλων έργων σε ολόκληρη την επικράτεια. Έργων όπως η πολύπαθη εθνική οδός Πατρών-Πύργου η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από δυο χρόνια.

Έργων όπως η αναβάθμιση και η επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου στην Αχαΐα και την Ηλεία που επίσης είναι εξαιρετικής σημασίας.

Και μιλώντας περί σιδηροδρόμων επιτρέψτε μου την παρατήρηση, ότι το Υπουργείο μας έχει ανέκαθεν ρόλο ατμομηχανής στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Θα αξιοποιήσω την όποια εμπειρία διαθέτω και κάθε δυνατότητα συνεργασίας που μου δίνεται, για να φέρω εις πέρας την αποστολή που μου ανέθεσε ο Πρωθυπουργός, από τη θέση της Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών.

Μας περιμένει πολλή δουλειά, ώστε να καλύψουμε τις ελλείψεις που πάντα υπάρχουν στον τομέα των υποδομών, να ενισχύσουμε την ασφάλεια των μεταφορών και να υλοποιήσουμε στο ακέραιο το κυβερνητικό πρόγραμμα που προβλέπεται για το υπουργείο μας. Νομίζω ότι μπορώ να υποσχεθώ, εκ μέρους όλης της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ότι στη νέα τετραετία που μόλις ξεκινά, θα δουλέψουμε όλοι σκληρά για να επιτύχουμε τους στόχους που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός και για να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη που μας δείχνει».

Ο Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος τόνισε:

«Μεγάλες ευχαριστίες οφείλονται στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μου επεφύλαξε την τιμή να με στρατεύσει σε αυτήν την θέση, γιατί αισθάνομαι ότι πραγματικά εδώ είμαστε στρατιώτες μίας λαϊκής εντολής, η οποία έχει και πολύ μεγάλο βάθος, αλλά κυρίως και πολύ μεγάλη ισχύ.

Τον ευχαριστώ επίσης, γιατί με ενέταξε σε μία ομάδα της οποίας προΐσταται ο Χρήστος ο Σταϊκούρας, που πραγματικά δε χρειάζεται να επαναλάβω όσα είπε προηγουμένως η κα Αλεξοπούλου για το πρόσωπό του. Νομίζω ότι θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε ως ομάδα.

Αυτό είναι το σημαντικότερο όλων. Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι.

Νομίζω ότι σε πείσμα όσων ακούγονται ο βραχίονας της λειτουργίας του κράτους είναι η Δημόσια Διοίκηση και πιστεύω ότι με τη σημερινή κυβέρνηση η Δημόσια Διοίκηση μπορεί να αισθάνεται ασφαλής γιατί πραγματικά θα μπορέσει να κάνει άλματα και να αποδείξει την αξία της.

Και από κει και πέρα δεν μπορούμε να αγνοήσουμε μέσα σε αυτό το Υπουργείο τους συντελεστές των έργων, ειδικά όταν στην Πολιτική Ηγεσία είμαστε όλοι μηχανικοί και κατά συνέπεια έχουμε εικόνα του πως ωριμάζει κατ’ αρχάς, πως ξεκινάει και πως τελειώνει ένα έργο.

Δεν μπορούμε δηλαδή να αποκλείσουμε από το μυαλό μας ότι στο πρόσωπο των συντελεστών των έργων και ειδικά στον ιδιωτικό τομέα έχουμε συνεργάτες με τους οποίους πρέπει να αποκαταστήσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης.

Και φυσικά εκείνο που πάντοτε έχουμε στο μυαλό μας είναι οι χρήστες των έργων, οι αποδέκτες των έργων, είναι ο ελληνικός λαός ο οποίος νομίζω ότι περιμένει από εμάς ότι καλύτερο».

Το μεγάλο στοίχημα για την νέα κυβέρνηση: Υγεία – Παιδεία – Δικαιοσύνη

Χρυσοχοΐδης: Στόχος η επαναθεμελίωση του ΕΣΥ -Θα αναβαθμιστούν 80 νοσοκομεία, έρχονται 10.000 προσλήψεις

Παράδοση-παραλαβή υπ. Κλιματικής Κρίσης -Κικίλιας: Τίποτα πιο σημαντικό και ιερό από την προστασία των πολιτών

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις