28/05/2024
19.3 C
Serres

Τάσος Χατζηβασιλείου: Το συνέδριο του τουρκικού ΑΚΡ και η επόμενη ημέρα

Τάσος Χατζηβασιλείου: Πριν λίγες ημέρες είχα την τιμή να εκπροσωπήσω των Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη στο συνέδριο του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), στην Άγκυρα.

Ο κύριος σκοπός του συνεδρίου ήταν η προετοιμασία του κόμματος για τις τοπικές εκλογές του 2024, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει βάλει στόχο να κερδίσει την πλειοψηφία των Δήμων, δίνοντας έμφαση στα μεγάλα αστικά κέντρα (π.χ. Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα) για λόγους ουσίας αλλά και συμβολισμού.

Τάσος Χατζηβασιλείου: Είναι αξιοσημείωτη η δήλωσή του ότι επιθυμεί να φέρει την «αληθινή δημοτική αποκέντρωση» στις επαρχίες της χώρας, οι οποίες αφέθηκαν σε μαρασμό και παρακμή «λόγω του CHP».


Ο συνεδριακός χώρος ήταν κατάμεστος με συνέδρους από κάθε γωνιά της Τουρκίας, μια και το AKP αριθμεί πάνω από 17.000.000 εγγεγραμμένα μέλη, γεγονός που το καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα στον κόσμο.

Η ομιλία του Τούρκου Προέδρου επικεντρώθηκε σε θέματα εσωτερικής επικαιρότητας, χωρίς όμως να αφήσει εκτός κάδρου τις εξωτερικές σχέσεις της Τουρκίας.

GOTSIKA

Τάσος Χατζηβασιλείου: Ο κ. Ερντογάν απέφυγε την οποιαδήποτε αναφορά στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Δήλωσε πως η χώρα του επιθυμεί να διευθετήσει τις εκκρεμότητες με τα γειτονικά κράτη, χωρίς να προβεί σε συγκεκριμένες αναφορές, ενώ για τις τωρινές τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, κράτησε ίσες αποστάσεις.

Ζήτησε αυτοσυγκράτηση, χωρίς να δηλώσει αλληλεγγύη προς τον αμυνόμενο ισραηλινό λαό.

Στο τέλος της ημέρας, ο Ερντογάν επανεξελέγη ομόφωνα πρόεδρος του κόμματος. Ακόμη, προχώρησε στην αλλαγή 48 εκ των 75 μελών του Κεντρικού Εκτελεστικού Συμβουλίου του κόμματος.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που απομάκρυνε από το ανώτατο όργανο, συγκαταλέγονται ο πρώην Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο πρώην Πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ.


Ουσιαστικά, επιχειρείται μια ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού του κόμματος, προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλή εκλογική απόδοση στην προσεχή αναμέτρηση.


Στη διάρκεια της παραμονής μου στην Άγκυρα, συνομίλησα με υψηλόβαθμα στελέχη του AKP, μέλη του προεδρείου του κόμματος, καθώς και με αρκετούς βουλευτές.

Η διαφορετική προσέγγιση στα ελληνοτουρκικά παραμένει. Άλλωστε, κανείς δεν είναι αφελής, για να πιστεύει πως τα μεταξύ μας προβλήματα μπορούν να λυθούν εύκολα και απλά.

Η υπενθύμιση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας είναι σταθερή, σε κάθε ευκαιρία συζήτησης με Τούρκους συνομιλητές.

Τάσος Χατζηβασιλείου: Όμως, εύκολα διαπιστώνει κανείς μία πρώτη σύγκλιση: η σημερινή ηρεμία που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά αποτελεί θετικό κεκτημένο, το οποίο καλούμαστε όλοι να διαφυλάξουμε.


Πράγματι, ο συνδυασμός του οράματος με το ρεαλισμό είναι ο πλέον ενδεδειγμένος.

Ακόμα και αν δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε για την ουσία της διαφοράς μας, δηλαδή τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, η νηνεμία στα ελληνοτουρκικά αφήνει χώρο δράσης στη διπλωματία. Και αρκετοί αξιόπιστοι συνομιλητές στην Άγκυρα ασπάζονται την ίδια θέση.

Τάσος Χατζηβασιλείου

Στο Συνέδριο του κόμματος Ερντογάν – Εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού ο Τάσος Χατζηβασιλείου

Τάσος Χατζηβασιλείου: Η Τουρκία πρέπει να δείξει συνέπεια λόγων και έργων!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις