22/07/2024
31.9 C
Serres

Χατζηβασιλείου – Τσούνης – Παπαχελάς στην Ουάσινγκτον

Στην αμερικανική πρωτεύουσα βρίσκεται ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου, προσκεκλημένος να μιλήσει στο 5ο Συνέδριο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο,

το φόρουμ που έχει καθιερωθεί ως ορόσημο για τις διμερείς και περιφερειακές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο πάνελ, το οποίο είχε ως θέμα συζήτησης την επόμενη ημέρα στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, συμμετείχαν,

μεταξύ άλλων, ο Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα George J. Tsunis, ο διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή» Αλέξης Παπαχελάς και ο Αμερικανός Ερευνητής σε θέματα Εθνικής Ασφαλείας και Διεθνούς Πολιτικής Alan Makovsky. Η συζήτηση έλαβε χώρα στο Jewish Institute for National Security of America (JINSA).

Στην ομιλία του, ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε στη στάση της Ελλάδας σε μια περίοδο διεθνών κρίσεων. «Η περιοχή μας βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μέτωπα, αυτό της Ουκρανίας και αυτό της Μέσης Ανατολής.

Και στις δύο κρίσεις, η ελληνική κυβέρνηση πήρε ξεκάθαρη θέση, τοποθετώντας μας στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.


Για εμάς, η ελευθερία, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου αποτελούν τις κύριες αξίες μας. Δεν μπορούμε να δεχθούμε την παράνομη ρωσική εισβολή, ούτε τις θηριωδίες της Χαμάς εναντίον πολιτών», δήλωσε. 

Επιπλέον, ο Σερραίος βουλευτής επικεντρώθηκε στη θέση της Ελλάδας στη νέα γεωστρατηγική αρχιτεκτονική. «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έβαλε την ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης.

Ανακτήσαμε την εθνική μας αξιοπιστία και πλέον είμαστε πάροχος ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Στόχοι της κυβέρνησης είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην καρδιά της διαδικασίας λήψης αποφάσεων της Ε.Ε., καθώς και να καταστήσουμε τη χώρα κόμβο ενεργειακής ασφάλειας, προς όφελος όλης της Ευρώπης», τόνισε.


Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. «Η Αλεξανδρούπολη είναι μια πόλη-λιμάνι με στρατηγική τοποθεσία στη Βόρεια Ελλάδα.

Έχει αναβαθμιστεί σε κόμβο ενεργειακής ασφάλειας. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της προσπάθειας μείωσης της εξάρτησης των χωρών των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους», πρόσθεσε με έμφαση.

Επιπροσθέτως, ο κ. Χατζηβασιλείου ερωτήθηκε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Πριν λίγο καιρό, η Τουρκία προκαλούσε καθημερινά σε αέρα και θάλασσα. Διανύουμε τώρα μια περίοδο «ήρεμων νερών».

Σε αυτό το πλαίσιο, η υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών έχει υψηλό συμβολισμό, αφού σηματοδοτεί μια νέα περίοδο στα ελληνοτουρκικά. Θα συνεχίσουμε τον εποικοδομητικό διάλογο, στοχεύοντας στην επίλυση της διαφοράς μας, δηλαδή τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.


Κατά καιρούς, η Τουρκία επιχειρεί να εμπλουτίσει την ατζέντα με ανύπαρκτα θέματα, όπως είναι η δήθεν αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Προφανώς αυτά δεν στέκουν», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι οι δύο κυβερνήσεις εστιάζουν στη λεγόμενη θετική ατζέντα. 

Τέλος, ερωτώμενος για την οικονομία, παρουσίασε τις καλές επιδόσεις της χώρας μας και κάλεσε τους Αμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα: «Είμαστε εκ των πρωταθλητών στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων ανάκαμψης και στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

Η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό διπλάσιο από εκείνον της ευρωζώνης», υπογράμμισε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Αν είχαν τηρηθεί οι διαδικασίες του Κανονισμού Κυκλοφορίας, το δυστύχημα θα είχε αποτραπεί!

Κώστας Μπούμπας: Μέχρι σήμερα απλήρωτοι οι αγρότες, ενώ οι υποχρεώσεις τρέχουν

Ημερίδα για την τεχνητή νοημοσύνη τη Πέμπτη στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις