18/06/2024
30.2 C
Serres

Υλοποίηση Άσκησης Πολιτικής Προστασίας στο 4 ο Γυμνάσιο Σερρών

Το 4ο Γυμνάσιο Σερρών είναι ευαισθητοποιημένο σε εξειδικευμένες δράσεις Πολιτικής Προστασίας και Εκτάκτων Αναγκών με Εθελοντική Ομάδα μαθητών που εξοικειώνονται στις διαδικασίες αυτές και βοηθούν και το υπόλοιπο δυναμικό του Σχολείου στη γνώση και την προετοιμασία για την αντιμετώπιση των κρίσιμων αυτών καταστάσεων. 

Εξάλλου στο πλαίσιο των υποχρεωτικών ασκήσεων Πολιτικής Προστασίας του Σχολείου μας, θεωρούμε πολύ χρήσιμη την εξοικείωση των μαθητών και του προσωπικού μας με το σημαντικότατο έργο των Φορέων Πολιτικής Προστασίας του Νομού μας. 

Έτσι, μετά από πολυήμερη προετοιμασία, εκπαίδευση  και μελέτη των Κανονισμών και των εφοδίων, τη Δευτέρα 29/5/2024 υλοποιήθηκαν δράσεις Πολιτικής Προστασίας με τη συμβολή του Αυτοτελούς Τμήματος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σερρών, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Τμήματος Εθελοντών Σαμαρειτών Σερρών του ΕΕΣ  και της ομάδας εθελοντών Εκτάκτων Αναγκών των μαθητών/τριών μας που συγκροτήθηκε και λειτούργησε υπό την επίβλεψη και εκπαίδευση του κ. Ευστρατιάδη Ιωάννη, Εκπαιδευτικού ΠΕ78.  Στην υλοποίηση της δράσης συμμετείχαν:

  1. Από το αυτοτελές Τμήμα ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Δήμου Σερρών η  κα Αναγνωστίδου Αικατερίνη, Προϊσταμένη
  2. Από την ΔΙΠΥΝ Σερρών ο κος Δεβετζής Δημήτριος, Πυραγός / Εκπαιδευτής.
  3. Από το ΕΚΑΒ Σερρών οι κ.κ. Κράσιος Θωμάς, Προϊστάμενος και  Φάνης Παπαευστρατίου, Διασώστης.
  4. Από την ΕΛΑΣ -Αστυνομική Δ/νση Σερρών ο  κος Ζαπαντζής Χρήστος, Υπασπιστής Αστυνομικού Δ/ντη, στις τηλεπικοινωνίες με ΑΔ Σερρών .
  5. Από την ΕΛΑΣ-Τμήμα Τροχαίας ο κος Παναγιώτης Ηπειρώτης, Διοικητής.
  6. Από τους ΕΕΣ -Σαμαρείτες  Σερρών ο  κος Χαράλαμπος Ελισιάδης, Γυμναστής, Διασώστης.
  7. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ήταν ο  κος Μπερόβαλης Νικόλαος, SV7CFA, Ηλεκτρονικός τηλεπικοινωνιών / Εκπαιδευτής.
  8. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ -ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΑΣΚΗΣΗΣ ήταν  κος Ευστρατιάδης Χ Ιωάννης, ΠΕ78 Πολ.Επιστημών ΔΔΕ Σερρών, Δικηγόρος παρ Αρείω Πάγω, Δ/ΚΤΗΣ ΠΠ ΣΕΑΝ Σερρών SV7ERA, ΓΓΠΠ: 3/2020.

και 

  • η Ομάδα Εθελοντών μαθητών του 4ου Γυμνασίου Σερρών
  • οι Ομάδες ΔΑΙ και ΟΑΣΠ των εκπαιδευτικών και του λοιπού προσωπικού του 4ου Γυμνασίου Σερρών.

Συγκεκριμένα στις 10:30 ο κ. Δεβετζής Δ. πραγματοποίησε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση στη σχολική μας μονάδα σχετικά με τις κυριότερες απειλές Φυσικών Καταστροφών στο Σχολικό περιβάλλον, που προέρχονται κυρίως από  πυρκαγιές.


Μετά την ενημέρωση αυτή η κα Αναγνωστίδου Αι., Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σερρών απηύθυνε στους μαθητές/τριες τις κυριότερες επισημάνσεις για τις Έκτακτες Ανάγκες λόγω φυσικών καταστροφών και για την μείωση των κινδύνων από αυτές και έδωσε οδηγίες προστασίας από Δασικές πυρκαγιές. 

Στη συνέχεια ο κ. Ευστρατιάδης Ιωάννης επεσήμανε πραγματικές περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και έγινε επίδειξη ορισμένων απλών υλικών επιβίωσης, που πρέπει να έχουν οι μαθητές στην σχολικό σάκο και στο σπίτι, για την αντιμετώπιση εκτάκτων φαινομένων. Η ενημέρωση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και περιεκτική και προσέλκυσε το ενδιαφέρον όλων των μαθητών/τριών οι οποίοι/ες συμμετείχαν ενεργά στην παρουσίαση.

 Ύστερα από την ενδελεχή ενημέρωση ακολούθησε η Άσκηση Εκτάκτων Αναγκών κατά την 6η και 7η  ώρα του σχολικού ωραρίου του σχολείου, που περιελάβανε Σενάριο πολλαπλών απειλών (όπως συχνά συμβαίνει στην πραγματικότηταμε προσομοίωση:  Σεισμού, Τραυματισμών, Εγκλωβισμού Τμήματος μαθητών μέσα στην τάξη του και ολικής Κατάρρευσης Τηλεπικοινωνιών τηλεφωνίας και διαδικτύου.


Εκτός των άλλων η Διεύθυνση και το προσωπικό του Σχολείου μας εκπαιδεύτηκαν στην χρήση Ασυρμάτου και επικοινώνησαν μέσω των ελευθέρων συχνοτήτων PMR της Ε.Ε. με την Πολιτική Προστασία του Δήμου Σερρών.

Τα οχήματα Εκτάκτου Ανάγκης του ΕΚΑΒ και της ΕΛΑΣ ειδοποιήθηκαν από την Πολ. Προστασία του Δήμου Σερρών και κατέφθασαν σε πραγματικό χρόνο μετά το σεισμικό γεγονός. 

Κατόπιν, ο κ. Δεβετζής Δημήτριος, Πυραγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσία Σερρών υλοποίησε επίδειξη χρήσης πυροσβεστήρα σε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς για την κατάλληλη χρήση του. 

Σε 121 εκλογικά τμήματα η διαδικασία των Ευρωεκλογών-Σε ετοιμότητα ο Δήμος Σερρών


Έλενα Τούσκα: Πότε θα ανοίξει το κολυμβητήριο στις Σέρρες;

Κώστας Καραμανλής: Οι Σερραίες και οι Σερραίοι θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή στη μάχη των Ευρωεκλογών!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις