23/07/2024
23.8 C
Serres

222 εκατ.ευρώ για έργα αστικής ανάπτυξης σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Κατερίνη από το νέο ΕΣΠΑ

Σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Κατερίνη από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, έργα αστικής ανάπτυξης 222 εκατ.ευρώ ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Έργα αστικής ανάπτυξης ύψους 222 εκατομμυρίων ευρώ θα πραγματοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στην Κεντρική Μακεδονία, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.

Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Κεντρική Μακεδονία 2021-2027, με τα 222 εκατομμύρια ευρώ θα χρηματοδοτηθούν τα τρία επικαιροποιημένα σχέδια στρατηγικής αστικής ανάπτυξης στη Μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης, αλλά και στις Σέρρες και στην Κατερίνη.

«Αυτές οι τρεις επικαιροποιημένες στρατηγικές έχουν ήδη εγκριθεί και έχουμε ήδη εκδώσει τις πρώτες προσκλήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για έργα ανάπτυξης, τα οποία θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και θα δώσουν προστιθέμενη αξία στις γειτονιές.

GOTSIKA

Στο επίκεντρο των έργων η κλιματική ανθεκτικότητα και το νέο Bauhaus

tzitzikostas perifereia kentrikis makedonias espa 2021 2027 erga astikis anaptiksis 222 ekatommiria evro 2024 thessaloniki serres katerini

Τα βασικά χαρακτηριστικά των παρεμβάσεων της αστικής ανάπτυξης παρουσίασε ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Κομισιόν, Κωνσταντίνος Νιάφας, μιλώντας για την ενίσχυση της κλιματικής ανθεκτικότητας και τις αρχές του νέου ευρωπαϊκού Bauhaus δηλαδή τον σχεδιασμό των έργων με βάση κριτήρια αισθητικής αξίας, βιωσιμότητας και συμπεριληπτικότητας.

«Το κατά κεφαλήν πράσινο στη μητροπολιτική Θεσσαλονίκη υπολείπεται σημαντικά από τις συγκρίσιμες αστικές περιοχές της υπόλοιπης Ευρώπης», είπε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη υλοποίησης έργων πρασίνου.

giorgos tatsios stavros aggelakis

Παράλληλα τόνισε ότι «ειδικά για τη Θεσσαλονίκη είναι απαραίτητος ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός μέτρων στην κλίμακα της μητροπολιτικής περιοχής με βάση και τις απαραίτητες επικαιροποιήσεις που θα λάβουν υπόψη τους την επικείμενη λειτουργία του Μετρό ως το τέλος της χρονιάς και τις άλλες σημαντικές επενδύσεις του προγράμματος μεταφορών στις βιώσιμες αστικές συγκοινωνίες».


Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό των παρεμβάσεων επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «ήδη ο Δήμος Κατερίνης έχει εκτελέσει επιτυχημένα ένα έργο τεχνικής βοήθειας για τον σχεδιασμό παρεμβάσεων στην περιοχή του πεζοδρόμου της κεντρικής πλατείας της πόλης».

«Η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής σε συνεργασία με το Joint Research Center της ΕΕ έχει δημιουργήσει μια κοινότητα πρακτικών για την πρωτοβουλία του νέου ευρωπαϊκού Bauhaus που αποβλέπει στην ενίσχυση της ενσωμάτωσής του στα προγράμματα, παρέχοντας τεχνική βοήθεια», πρόσθεσε.

106 εκατομμύρια ευρώ το ύψος του προηγούμενου προγράμματος

dimitris tsalikakis pantelis mpozis


Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε ότι στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος αστικής ανάπτυξης ύψους 106 εκατομμυρίων ευρώ ολοκληρώθηκαν παρεμβάσεις στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, ενώ σε αστικές περιοχές με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων, υλοποιήθηκαν έξι στρατηγικά σχέδια αστικής ανάπτυξης, συγκεκριμένα στις Σέρρες, την Κατερίνη, τη Βέροια, τη Νάουσα, την Έδεσσα και τα Γιαννιτσά.

Χαρακτήρισε πολύτιμη την εμπειρία εφαρμογής του εργαλείου των ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων στις αστικές περιοχές και έδωσε έμφαση στην εφαρμογή της μητροπολιτικής διοίκησης και τη συνεργασία της Περιφέρειας με τους Δήμους.


michalis tzelepis nikos androulakis pasok

Στην επιτάχυνση των ρυθμών του προγράμματος και τη βελτιστοποίηση στις διαδικασίες ωρίμανσης και δημοπράτησης αναφέρθηκε η Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής, Αγγελική Ωραιοπούλου.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «οι οκτώ αρχικά Δήμοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα γίνονται στο νέο πρόγραμμα δώδεκα», ενώ σχολίασε πως στα θετικά του προγράμματος περιλαμβάνονται η συνεργασία μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων από τη βάση προς τα επάνω και η ένταξη στα έργα μεγάλων υπερτοπικών δράσεων, όπως το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά και η εξυγίανση και ανάδειξη του δυτικού παράκτιου μετώπου.

Η εκδήλωση έκλεισε με τοποθετήσεις δημάρχων των περιοχών που είναι ενταγμένες στο νέο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις