23/07/2024
23.8 C
Serres

Απόστολος Τζιτζικώστας: Μεγάλη απορροφητικότητα στο νέο ΕΣΠΑ της Κεντρικής Μακεδονίας

Εντυπωσιακούς ρυθμούς απορρόφησης καταγράφει ήδη το νέο πρόγραμμα “Κεντρική Μακεδονία” 2021-2027, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, κατά την 3η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος.

Το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι η μεγαλύτερη αναπτυξιακή παρέμβαση που έγινε ποτέ στην περιοχή με συνολικούς πόρους 1,44 δισ. Ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, κλείνει το προηγούνενο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 με υπερδέσμευση του προϋπολογισμού στο 105%, ενώ το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 σε μόλις δυο χρόνια από την έγκρισή του παρουσιάζει αξιοσημείωτη πρόοδο.

Απόστολος Τζιτζικώστας: “Βάζουμε πραγματικά χρήματα στην πραγματική οικονομία”

apostolos tzitzikostas aporoffitikotita espa kentriki makedonia 85

«Το 85% των πόρων του νέου ΕΣΠΑ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έτοιμο να αξιοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι για έργα και δράσεις στην τοπική κοινωνία και την πραγματική οικονομία» τόνισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Όχι απλώς πετυχαίνουμε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους διαθέσιμους πόρους για την Περιφέρειά μας για την Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020, αλλά καταφέρνουμε να προσθέσουμε πολύ γρήγορα επιπλέον πόρους από το νέο ΕΣΠΑ που μεταφράζονται σε ακόμα περισσότερα έργα και δράσεις σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Lavera


Το ΕΣΠΑ 2014 – 2020, όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης, αποτελεί μεταξύ άλλων και ένα εργαλείο ωρίμανσης για το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο τροφοδοτείται ήδη με σημαντικό αριθμό ώριμων πράξεων.


«Στο νέο ΕΣΠΑ έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε χωρίς καμία διακοπή τη συνέχιση της λειτουργίας όλων των δομών του Κοινωνικού Ταμείου, δηλαδή όλες τις δομές και στους 38 Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, που καθημερινά στηρίζουν χιλιάδες ευάλωτους συμπολίτες μας, όπως γυναίκες, έφηβους και παιδιά σε κίνδυνο, ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.


Αυτό που δείχνουν τα επίσημα στοιχεία είναι ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προχωρά μπροστά σε σταθερές βάσεις.


michalis tzelepis kelly valtadorou


Ήδη έχουμε εκδώσει προσκλήσεις για έργα και δράσεις ύψους 927 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχούν στο 64,3% του νέου ΕΣΠΑ.


Ήδη έχουμε εντάξει έργα και δράσεις ύψους 536 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχούν στο 37,2% του νέου ΕΣΠΑ, ενώ και οι συμβάσεις είναι ήδη στα 418 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή έχουμε συμβάσεις έργων για το ένα τρίτο του νέου ΕΣΠΑ.

panagiotis keisoglou thanasis maslarinos


Και αυτό που θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι τα 500 εκατομμύρια ευρώ αφορούν σε νέες δράσεις και έργα. Με απλά λόγια, το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τρέχει σε σταθερές βάσεις και έχει ενεργοποιήσει όλους τους τομείς. Προχωράμε μπροστά ανοίγοντας διαρκώς νέες δράσεις και έργα σε συνεργασία πάντα με όλους τους φορείς», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.


Αναφερόμενος στις νέες προσκλήσεις για έργα και δράσεις, που ανοίγουν μέσα στο καλοκαίρι, ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι «είναι ύψους 293 εκατομμυρίων ευρώ και στόχος μας είναι οι πληρωμές έργων να ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια ευρώ, ως το τέλος του 2024.Είναι χρήματα που βάζουμε στην πραγματική μας οικονομία.

grigoris zarotiadis nikos androulakis


Μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε ήδη ενεργοποιήσει συνολικά 1,22 δισ. ευρώ, δηλαδή το 85% του συνολικού προϋπολογισμού του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027».


«Πυρήνας της φιλοσοφίας μας», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, «είναι η σταθερή επένδυση στη συνεργασία με όλους τους φορείς και τους θεσμούς, ευρωπαϊκούς και ελληνικούς, που συμμετέχουν στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ.

Η συνεργασία αυτής της περιόδου κινήθηκε σε τρεις άξονες: της ενημέρωσης, για να είναι ξεκάθαρες και να γνωρίζουν όλοι τις χρηματοδοτικές δυνατότητες, της συνδιαμόρφωσης του περιεχομένου των προσκλήσεων για τις δράσεις και τα έργα και της υποστήριξης για την υποβολή των προτάσεων για έργα και δράσεις.

apostolos tzitzikostas aporoffitikotita espa kentriki makedonia 85 2


Μπροστά μας έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για την υλοποίηση των έργων και την ολοκλήρωση του νέου ΕΣΠΑ.

Το δρόμο αυτό θα συνεχίσουμε να τον περπατάμε μαζί. Και πάνω στα γερά θεμέλια, που από κοινού έχουμε οικοδομήσει, στόχος μας είναι να αποδείξουμε για ακόμα μια φορά, ότι με τη συνεργασία, τη διαφάνεια και την τήρηση του κανονιστικού πλαισίου, θα επιτύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για όλους τους συμπολίτες μας στην Κεντρική Μακεδονία.


Τα καλύτερα αποτελέσματα για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη που θα φτάσει σε κάθε πολίτη, σε κάθε σπίτι, σε κάθε οικογένεια».

Έλενα Τούσκα: Τριτοκοσμικές συνθήκες σε σχολεία των Σερρών κατά τις Ευρωεκλογές!

Έλενα Τούσκα: Πότε θα ανοίξει το κολυμβητήριο στις Σέρρες;

Βαρβάρα Μητλιάγκα: Ο Δήμος Σερρών θα συνεχίσει να επενδύει στον αθλητισμό!

O Γ.Γ Ανώτατης Εκπαίδευσης Οδυσσέας – Ιωάννης Ζώρας στο ΔΙΠΑΕ

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις