23/07/2024
25.7 C
Serres

Το κοινό ψήφισε ΕΚΕΤΑ για το βραβείο Περιβάλλοντος

Μεγάλη διάκριση για την πρώτη παγκοσμίως Πράσινη Κινητή Μονάδα AGROCYMO του ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) η οποία βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο στον πυλώνα ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ του Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου ΤΕΧΑΝ «Εμείς ΔωρίΖΟΥΜΕ 1.000.000 € και Εσύ ΑποφασίΖΕΙΣ που θα το μοιράσεις», έναν διαγωνισμό του οποίου οι νικητές αναδείχτηκαν με ψηφοφορία από το κοινό!.

eketa


Στο πλαίσιο του έργου AGROCYMO, γίνεται πράξη η πρώτη του είδους της κινητή πράσινη μονάδα για την αποκεντρωμένη πλύση των κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων και τη βιώσιμη διαχείριση των υγρών εκπλυμάτων.

«Στόχος του ΕΚΕΤΑ εν προκειμένωείναι η προστασία του περιβάλλοντος και η προώθηση της ασφαλούς ανακύκλωσης σε αγροτικές περιοχές», σημειώνει ο Αντιπρόεδρος του ΕΚΕΤΑ και Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών(ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ) Δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης, τονίζοντας ότι χιλιάδες τόνοι συσκευασιών φυτοφαρμάκων, κατά βάση πλαστικά, απορρίπτονται στο περιβάλλον καθώς δε μπορεί να καθαριστούν και προφανώς πρόκειται για επικίνδυνα απόβλητα.Μάλιστα ο ίδιος συνεχάρη την ΤΕΧΑΝ, επισημαίνοντας ότι αυτές οι πρωτοβουλίες από ιδιωτικούς φορείς κάνουν τη διαφορά και είναι κάτι που το βρίσκει κανείς δύσκολα στην Ελλάδα.

Lavera

sakis gatsios michalis tzelepis


Η Μονάδα που… πηγαίνει στον αγρότη
Το πρόγραμμα AGROCYMO αφορά σε μια ορθή και αειφόρο διαχείριση-ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην Ελλάδα μέσω μιας Κινητής Πράσινης Μονάδας καθαρισμού κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων. Είναι αυτή η Μονάδα που…πηγαίνει στον αγρότη, κάνει αποκεντρωμένη πλύση των κενών συσκευασιών και βιώσιμη διαχείριση των υγρών εκπλυμάτων. Πρόκειται για όχημα κλειστού τύπου υπό πίεση, που διαθέτει ένα βιο-αμμόφιλτρο το οποίο κρατά ό,τι στερεό υπόλειμμα έχει μείνει, κα στη συνέχεια μια διάταξη επεξεργασίας των υγρών εκπλυμάτων και με ευρεσιτεχνία του ΕΚΕΤΑ τα καθαρίζει πλήρως. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει ο Δρ. Μπεκιάρης «θα δημιουργηθούν πολλές παρόμοιες μονάδες επεξεργασίας».

Πρώτη παρουσίαση στη ΔΕΘ

Την πρωτότυπη τεχνολογία θα παρουσιάσει το ΕΚΕΤΑ στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ και στη συνέχεια στην AGROTICAόπου δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες και Δήμοι θα μπορέσουν να το δουν και να το προμηθευτούν. «Στο ΕΚΕΤΑ δεν το βλέπουμε σαν ένα προϊόν, αλλά σαν μια προσφορά στην κοινωνία», διευκρινίζει ο Δρ. Μπεκιάρης.Η ομάδα που υλοποιεί τη συγκεκριμένη καινοτομία απαρτίζεται από τους Κωνσταντίνο Πλάκα και Βασίλη Σαρασίδητου ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠαλλά και των Ερευνητών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Βασίλη Τοκαβάκογλου και Ελεάννας Πανά.


kostas mpoumpas nikos koufotolis

Η Ταυτότητα του έργου


Η εξοικονόμηση υδατικών πόρων μέσω επανάχρησης του νερού πλύσης, η μηδενική παραγωγή επικίνδυνων υγρών αποβλήτων, η ενεργειακή αυτονομία μέσω της αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η ευελιξία μετακίνησης στα σημεία συγκέντρωσης/απόρριψης των συσκευασιών που ελαχιστοποιεί τα κόστη μεταφοράς, αποτελούν μερικά από τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου έργου.
Το AGROCYMΟ υλοποιούντο Εργαστήριο Φυσικών Πόρων και Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας (ΕΦΕΜ) του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) του ΕΚΕΤΑ και το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ, τα οποία γνωρίζουν τις προκλήσεις της ελλιπούς διαχείρισης των υγρών και στερεών αποβλήτων στον αγροτικό κλάδο, και έχουν αναπτύξει μοναδική τεχνογνωσία στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, περιβαλλοντικά βιώσιμων και οικονομικά ελκυστικών, για την απορρύπανση υγρών αποβλήτων, με σκοπό την επαναχρησιμοποίησή τους στο πλαίσιο των αρχών της κυκλικής οικονομίας και της επίτευξης του στόχου βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Στενή συνεργασία του ΥΜΑΘ με ΣΕΒΕ και ΒΕΘ για την τόνωση της επιχειρηματικότητας – Ελεύθερο Βήμα Σερρών – Νέα για τις Σέρρες μέσα από το e-vima.g


Ψίχουλα πήραν οι αγρότες – Πραγματοποιήθηκε η εξόφληση ενισχύσεων για το 2023


Μέχρι το Μάρτη του 2025 η παραγραφή για την δεκαετία – Μετά η παραγραφή γίνεται …πενταετής!

Βαρβάρα Μητλιάγκα: Υπεγράφη η χρηματοδότηση για το προπονητικό κολυμβητήριο ύψους 1.800.000 ευρώ

Αλλοπρόσαλλοι οι Γάλλοι, την μία Κυριακή βγάζουν την Λεπέν και την άλλη τον …Μελανσόν!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις