23/07/2024
23.8 C
Serres

Το ΚΚΕ ζητά να παρθούν μέτρα στήριξης των βιοπαλαιστών Μελισσοκόμων

Ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης των βιοπαλαιστών μελισσοκόμων, κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ. 

melissokomos 1

Στο κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου, Γιάννης Γκιόκας, Νίκος Έξαρχος, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Βασίλης Μεταξάς και Μανώλης Συντυχάκης, αναφέρονται τα εξής:

«Οι μελισσοκόμοι βλέπουν κάθε χρόνο να οξύνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά την άσκηση της δραστηριότητάς τους και να επιδεινώνονται οι προοπτικές επιβίωσής τους.

Lavera

Στις ανακοινώσεις των Μελισσοκομικών Συλλόγων και της Ομοσπονδίας τους επισημαίνονται τα εξής:

Φέτος έχει παρατηρηθεί σχεδόν σε όλη τη χώρα (π.χ. στη Ροδόπη, στον Έβρο, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη, στην Εύβοια κ.α.) μια μεγάλη και ασυνήθιστη έξαρση της παρουσίας των μελισσοφάγων, οι οποίοι παρεμποδίζουν την εργασία των μελισσοσμηνών, ενώ εξαιτίας του φαινομένου αυτού έχουν παρατηρηθεί μεγάλες απώλειες σε νέες βασίλισσες κατά το στάδιο της αναπαραγωγής τους.

Συνεχίζεται η αντιμετώπιση του μελισσοκόμου ως εν δυνάμει εμπρηστή με περιορισμούς στις τοποθετήσεις των κυψελών, απαγορεύσεις εισόδου στα δάση και εξοντωτικά πρόστιμα, ενώ παράλληλα προωθείται το διάπλατο άνοιγμα της πόρτας στους επιχειρηματικούς ομίλους για τη διαχείριση των δασών.


Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση των 15 ευρώ ανά κυψέλη που προβλέφθηκε, λόγω των καταστροφών στα τοπικά οικοσυστήματα από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές έτους 2023, πέρα από το ότι είναι πολύ κατώτερη του χαμένου εισοδήματος, καταγράφονται και αποκλεισμοί περιοχών, αλλά και μετακινούμενων μελισσοκόμων (με έδρα εκτός των καθορισμένων περιοχών) που υπέστησαν ανάλογες συνέπειες.

melissokomos

Παράλληλα, παραμένουν όλα τα διαχρονικά προβλήματα, όπως οι χαμηλές τιμές από τους μεταποιητές – μεγαλεμπόρους, το μεγάλο κόστος παραγωγής, οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές – ελληνοποιήσεις, οι αποζημιώσεις που δεν καλύπτουν την έκταση των ζημιών κλπ.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλιστούν:

  1. Αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς σε μελισσοκομικό κεφάλαιο και παραγωγή για το σύνολο των αιτίων που την προκάλεσαν (φυσικές καταστροφές, ασθένειες, μελισσοφάγοι κλπ.).
  2. Επέκταση της ενίσχυσης των 15 ευρώ ανά κυψέλη σε όλες τις περιοχές και σε όλους τους μελισσοκόμους, που έχουν πληγεί και λήψη μέτρων για την πλήρη αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των μελισσοκόμων.
  3. Άρση των εμποδίων στη μελισσοκομική δραστηριότητα.
  4. Καταπολέμηση των αθρόων εισαγωγών και των ελληνοποιήσεων»

Συνάντηση Τάκη Θεοδωρικάκου με τον Συνήγορο του Καταναλωτή


e-ΕΦΚΑ: Ολοκληρώνεται ο κύκλος του επανυπολογισμού των συντάξεων

Η ΠΟΕΣΕ ζητά ΦΠΑ στο 13% σε καφέ και μη αλκοολούχα

Εθελοντική Αιμοδοσία την Δευτέρα 1 Ιουλίου απο την 1η Τ.ΟΜ.Υ. Σερρών

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών: Kαλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης & δημιουργικότητας – Πρόγραμμα Ιουλίου 2024

Survivor 2024 – Ντάνιελ Νούρκα: Ποιος είναι ο φετινός νικητής του ριάλιτι επιβίωσης

Κλέλια Ανδριολάτου: Υπήρχε πείραγμα στο σχολείο λόγω του μόντελινγκ – Συμμαθητές έφερναν περιοδικά και εγώ ντρεπόμουν

Η παράσταση «Μαρίκα με είπανε – Μαρίκα με βγάλανε» 3 και 4 Ιουλίου στις Σέρρες

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις