15/04/2024
15.8 C
Serres

«Θηλιά» για τους Δήμους: Το τέλος ταφής και το κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων

Η ενσωμάτωση στους δήμους, των πρώην Δημοτικών Επιχειρήσεων και Κοινωφελών Επιχειρήσεων (ΝΠΔΔ) και (ΝΠΙΔ) τα οποία ήδη δεν υφίστανται , αλλά και η μεταφορά του προσωπικού στους δήμους των αντικειμένων με τα οποία ασχολούνταν οι δημοτικές επιχειρήσεις δεν φαίνεται να είναι μία εύκολη διαδικασία.

Παράλληλα δύσκολη και κυρίως ακριβή για τους Δήμους προμηνύεται η χρονιά που μόλις ξεκίνησε, με τους δημάρχους να προβληματίζονται για το πώς θα ανταπεξέλθουν οικονομικά, αρχής γενομένης με το Τέλος Ταφής Απορριμμάτων,

της μεγάλης αύξησης του Τέλους διαχείρισης απορριμμάτων στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), αλλά και της αύξησης της μισθοδοσίας του προσωπικού.

Για την τοπική αυτοδιοίκηση

Δύσκολη η χρονιά

Barat

Το Τέλος Ταφής απορριμμάτων αποδεικνύεται θηλιά στο λαιμό όλων των δήμων, αφού εντός του 2024 θα πρέπει καταβληθούν 240 εκατ. ευρώ, και μάλιστα αναδρομικά για τα έτη 2022, 2023 , αλλά και το πρώτο εξάμηνο του 2024. 

Το ποσό θα καταβληθεί βέβαια από το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά στην συνέχεια θα γίνει αυτόματη παρακράτηση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των δήμων, που στην ουσία με τον τρόπο αυτό εξανεμίζεται η αύξηση κατά 200 εκατ. ευρώ για το 2024 στους ΚΑΠ των δήμων, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα κληθούν να το πληρώσουν οι δήμοι από τα ανταποδοτικά τους έσοδα.

Το Τέλος επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τις ποσότητες ανεπεξέργαστων αστικών αποβλήτων που διατίθενται σε χώρους υγειονομικής ταφής, καθώς και για τα υπολείμματα επεξεργασίας αστικών αποβλήτων που προκύπτουν από μονάδες επεξεργασίας αστικών αποβλήτων. 


Υψηλότερο θα είναι για το 2024 και το μισθολογικό κόστος, μετά την αύξηση κατά 10% που έδωσε η κυβέρνηση στους δημοσίους υπαλλήλους. 

Η επιπλέον δαπάνη, που υπολογίζεται σε 210 εκατ. ευρώ για όλους τους δήμους, ουσιαστικά εξανεμίζει την αύξηση των ΚΑΠ για το 2024 που είναι της τάξης των 203 εκατομμυρίων.

Παράλληλα, οι δήμοι θα πρέπει να συνυπολογίσουν και το κόστος για την ενέργεια, αλλά και για τα λειτουργικά έξοδά τους.

Τέλος τα νομικά πρόσωπα 


Η κατάργηση περίπου 500 Νομικών Προσώπων των δήμων είναι μία από τις πλέον δομικές αλλαγές στο σύστημα οργάνωσης και λειτουργίας των ΟΤΑ.

 Τα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ ενσωματώνονται στον πυρήνα λειτουργίας των δήμων, ενώ το πάσης φύσεως προσωπικό, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού ορισμένου χρόνου, μεταφέρεται πλέον στον δήμο. 

Το ίδιο θα ισχύσει και για τη διαχείριση των σχολικών μονάδων, που σήμερα γίνεται από τις σχολικές επιτροπές, οι οποίες θα περάσουν στους δήμους. 

Να σημειώσουμε πως τα χρήματα που θέλει ένα σχολείο για θέρμανση ή για την βελτίωση του σχολικού κτιρίου θα τα διαχειρίζεται ο δήμος κεντρικά και όχι η σχολική επιτροπή.

Παράλληλα οι αρμοδιότητες των σχολικών επιτροπών και των δημοτικών επιτροπών ήδη μεταφέρθηκαν ήδη στους δήμους προκειμένου να βελτιωθεί η διαχείριση των σχολικών μονάδων σε κεντρικό επίπεδο. 

Επίσης συστήνεται πάγια προκαταβολή με διαχειριστή το διευθυντή κάθε σχολικής μονάδας για τη στήριξη της λειτουργίας της. 

Ιδίως όμως για τις σχολικές επιτροπές τα έξοδα για πετρέλαιο, για επισκευές και συντήρηση θα προβλέπονται εφεξής στον ενιαίο δημοτικό προϋπολογισμό. 

Θα καθαρίζουν και τις εθνικές οδούς

Στους δήμους πέρασε από την 1η Ιανουαρίου η αρμοδιότητα αποκομιδής σκουπιδιών από δρόμους για τους οποίους είχε ευθύνη η περιφέρεια. 

Πρόκειται για την αποκομιδή σκουπιδιών, στο οδικό δίκτυο, στις παράπλευρες οδούς αυτού, στις νησίδες, στις υπόγειες διαβάσεις και τα πρανή τους, κατά το τμήμα που διέρχεται εντός των ορίων τους. 

Η πρόβλεψη αφορά ακόμη και εκείνους τους δρόμους, η κατασκευή και συντήρηση των οποίων ανήκει στις περιφέρειες, ενώ για τη μεταφορά της αρμοδιότητας από την περιφέρεια στους δήμους,

το υπουργείο Εσωτερικών θα προχωρήσει σήμερα σε «νομοτεχνική βελτίωση» στο νομοσχέδιο προκειμένου να μεταφερθούν και οι αναγκαίοι πόροι από τις περιφέρειες στους δήμους.

Keep walking …

Διασπασμένοι οι αγρότες-Ζητούν ραντεβού με τον Αυγενάκη

Σε οργανωτική συγκρότηση προχωρά η Νέα Αριστερά στις 12 και 13 Ιανουαρίου

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις