18/06/2024
22.6 C
Serres

«Στοίχημα» για την Ελλάδα η πράσινη μετάβαση και η ενεργειακή αυτάρκεια!

Την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου υποδέχτηκε στο Επιμελητήριο Σερρών ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αθανάσιος Μαλλιαράς.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί η Υφυπουργός στις Σέρρες, με τον Πρόεδρο του ΕΒΕΣ να καταθέτει στην κ. Σδούκου τα αιτήματα του Επιμελητηρίου Σερρών για ζητήματα ενέργειας που αφορούν τις επιχειρήσεις- μέλη του, με πρωταρχικό την ανάγκη για ανάπτυξη υποδομών, με την εγκατάσταση νέων μετασχηματιστών, αλλά και την επέκταση του υπάρχοντος δικτύου στο Ν. Σερρών, την δημιουργία νέου υποσταθμού στη ΒΙ.ΠΕ., αλλά και την επίσπευση της διαδικασίας ελέγχου και πληρωμών όσον αφορά στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ.

Τέλος ο κ. Μαλλιαράς ζήτησε περαιτέρω χρηματοδότηση για το Επιχειρηματικό Κέντρο SEREXPO, τόσο για την αναβάθμιση και άλλων κτηρίων εντός του πρώην στρατοπέδου, όπως επίσης και την εξεύρεση δυνατότητας ενεργειακής αναβάθμισης του κτηρίου του Επιμελητηριακού Μεγάρου.

Εξετάστηκε στην συνάντηση Μαλλιαρά – Σδούκου η ενεργειακή πολιτική

malliaras sdoukou karamanlis chatzivasileiou leontaridis kampouris epimelitirio serron energeiaki anavathmisi serexpo

Σύμφωνα με υφυπουργό  Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου η πράσινη μετάβαση και η ενεργειακή αυτάρκεια αποτελεί κοινό «στοίχημα» για Ευρώπη και Ελλάδα, μόνο που ο δρόμος προς τον στόχο, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα


Η χώρα μας θα πρέπει να εξαντλήσει τις τεχνικές δυνατότητες που υπάρχουν στις υποδομές της, έτσι ώστε να δημιουργήσει επιπλέον ηλεκτρικό «χώρο» και να αυξήσει τη δυνατότητα σύνδεσης νέων φωτοβολταϊκών και άλλων ΑΠΕ.

Για αυτό και χρειάζεται συνεχώς αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ, αλλά και χρήση νέων ενεργειακών καθαρών καυσίμων.

Το υπουργείο προωθεί την κατασκευή νέων υποδομών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, διότι σήμερα παρουσιάζεται το φαινόμενο εγκαταστάσεων ΑΠΕ να αργούν λόγω έλλειψης της χωρητικότητας του δικτύου και την βελτίωση της τεχνολογίας της αποθήκευσης της ενέργειας που παράγεται στις ΑΠΕ και δημιουργία αποθηκευτικών χώρων. 


athanasios malliaras kleanthis kotsakiaxidis

Η βελτίωση της τεχνολογίας αλλά και του κόστους της παραγωγής υδρογόνου και άλλων καθαρών καυσίμων προχωρά, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί όλη η Ευρώπη σε προμήθεια είτε από το εσωτερικό, είτε από το εξωτερικό αναγκαίων πρώτων υλών που είναι απαραίτητες για τις παραπάνω τεχνολογίες, όπως είναι οι σπάνιες γαίες που σήμερα κύριος προμηθευτής τους είναι η Κίνα. 

Για να γίνει αυτό χρειάζεται όλο και μεγαλύτερη ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, μιας και η χώρα μας έχει ακόμα σημαντικό έδαφος να καλύψει, αφού, όπως δείχνουν τα στοιχεία, κατά το έτος 2022 παράγει ηλεκτρική ενέργεια κατά 35,4% από εισαγωγές φυσικού αερίου, κατά 38,8% από ΑΠΕ και 7,9% από υδροηλεκτρικά, καθώς και κατά 11,0% από εγχώριο λιγνίτη, ενώ πραγματοποίησε και εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας κατά 6,8%. 

Όσο για τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αθανάσιο Μαλλιαρά, κατέθεσε στην κ. Σδούκου τα αιτήματα του Επιμελητηρίου Σερρών για ζητήματα ενέργειας που αφορούν τις επιχειρήσεις- μέλη του, με πρωταρχικό την ανάγκη για ανάπτυξη υποδομών, εγκατάσταση νέων μετασχηματιστών και επέκταση του υπάρχοντος δικτύου στο Ν. Σερρών για δημιουργία νέων εγκαταστάσεων ΑΠΕ.

foteini arampatzi stergios litos

Μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πρόβλημα που υπάρχει στη ΒΙ.ΠΕ. Σερρών, όπου για να καλυφθούν οι ανάγκες απαιτείται η δημιουργία νέου υποσταθμού.


Επιπλέον, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ζήτησε από την Υφυπουργό επίσπευση της διαδικασίας ελέγχου και πληρωμών όσον αφορά στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, τονίζοντας πως το Επιμελητήριο γίνεται αποδέκτης πολλών παραπόνων για καθυστέρηση στις πληρωμές.

theodoros kampouris nikos dendias 1 11zon

Ο Αθανάσιος Μαλλιαράς ενημέρωσε επίσης την κ. Σδούκου για το έργο ενεργειακής αναβάθμισης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Επιχειρηματικό Κέντρο SEREXPO «ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΚΛΑΣ» , ζητώντας να εξετάσει τη δυνατότητα περαιτέρω χρηματοδότησης, που θα καλύπτει την αναβάθμιση και άλλων κτηρίων εντός του πρώην στρατοπέδου.

Ένα επιπλέον αίτημα ήταν επίσης η εξεύρεση δυνατότητας ενεργειακής αναβάθμισης και του κτηρίου του Επιμελητηριακού Μεγάρου.

Η Υφυπουργός εμφανίστηκε απολύτως ενημερωμένη για όλα τα θέματα και δήλωσε πρόθυμη να εξετάσει κάθε δυνατότητα που υπάρχει όσον αφορά στα αιτήματα που της κατατέθηκαν.

Ειδικά δε για το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, δήλωσε πως είναι ένα δαιδαλώδες πρόγραμμα με πληθώρα αιτήσεων, αυστηρές προϋποθέσεις και εξονυχιστικούς ελέγχους, για το οποίο ωστόσο γίνονται προσπάθειες από το Υπουργείο να βελτιωθεί και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ελέγχων και πληρωμών.

Την Υφυπουργό συνόδευαν οι βουλευτές της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, Τάσος Χατζηβασιλείου και Θεόφιλος Λεονταρίδης καθώς και ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Σερρών Θόδωρος Καμπούρης. Το «παρών» έδωσε επίσης και ο πρώην Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Σπύρος Μάμαλης.

Περιοδεία Τάσου Χατζηβασιλείου στη Θεσσαλονίκη

Λαϊκή Συσπείρωση: Κεντρική πολιτική η ασφάλεια των σχολικών μονάδων

Εγκρίθηκε από το ΥΠΑΑΤ η Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Την Παρασκευή στο Δημοτικό Θέατρο Σερρών «Και τώρα…..Αγωνιζόμαστε!»

Πλούσια η ιστορία της Θύελλας Σερρών!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις