22/07/2024
32.5 C
Serres

Σερρών Θεολόγος: Αφύπνιση, εγρήγορση και αγώνας

Η Ιερά Μητρόπολις Σερρών και Νιγρίτης, στο πλαίσιο της ανυστάκτου ποιμαντικής της μερίμνης στο έργο μάλιστα της ενημερώσεως και ευαισθητοποιήσεως του χριστεπωνύμου πληρώματός της σε θέματα της τρεχούσης επικαιρότητος, όπως αυτή διαμορφώνεται στην Πατρίδα μας εξαιτίας της εξαγγελθείσης νομοθετήσεως, από την Ελληνική Βουλή,

του «γάμου» και της «τεκνοθεσίας» υπέρ των ζευγαριών του ιδίου φύλου, πραγματοποίησε, σύμφωνα και με την σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος της 23ης Ιανουαρίου 2024,

με την συνδιοργάνωση της Πανελλήνιας Ενώσεως Γονέων «Η Χριστιανική Αγωγή» (Γ.Ε.Χ.Α.) Σερρών και των Ενώσεων Τριτέκνων «Ελπίδα» και Πολυτέκνων Ν. Σερρών «Ο Άγ. Λουκάς o ιατρός», μία ιδιαιτέρως επίκαιρη,

χρήσιμη και διαφωτιστική ενημερωτική εκδήλωση, με γενικό τίτλο: «Οικογένεια: Κάνε το σπίτι σου ουρανό!», ως μία προσέγγιση του μεγάλου και σοβαρού θέματος του γάμου και της οικογενείας. 

 Την ως είρηται ενημερωτική εσπερίδα, η οποία έλαβε χώρα, την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, στις 6:00 το απόγευμα, στο ξενοδεοχείο «Elpida Resort» στην πόλη των Σερρών, προλόγισε καταλλήλως ο Πρωτοσύγκελλος της Σερραϊκής Εκκλησίας, πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Γαβριήλ Παλιούρας. 

Barat

Παρόντες μεταξύ του πολυπληθούς ακροατηρίου, που υπερπλήρωσε ασφυκτικώς την μεγάλη αίθουσα διαλέξεων του ξενοδοχείου, ήταν και η Βουλευτής Σερρών κ. Φ. Αραμπατζή, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ν. Σερρών κ. Ι. Γκουτζουρέλας, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενώσεως Γονέων «Η Χριστιανική Αγωγή» (Γ.Ε.Χ.Α.) Σερρών κ. Δ. Κακαλέτσης,

ο Πρόεδρος της Ενώσεως Τριτέκνων Ν. Σερρών «Ελπίδα» κ. Ν. Παπανίκος, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Πολυτέκνων Ν. Σερρών «Ο Άγ. Λουκάς o ιατρός» κ. Ξ. Μπεριντζής, καθώς και εκπρόσωποι των λοιπών κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων του τόπου, οι οποίοι έλαβαν το σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο «Προς τον Λαό» της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Στην εκδήλωση ομίλησαν η ελογιμ. καθηγήτρια Νευροψυχιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μαγδαληνή Τσολάκη, με θέμα: «Ο ρόλος της οικογένειας στην σύγχρονη εποχή» και ο έγκριτος νομικός παρ’ Αρείω Πάγω και θεολόγος κ. Ιωάννης Ευστρατιάδης, με θέμα: «Οι νομικές έννοιες του γάμου και της υιοθεσίας, ως διαχρονικές αξίες σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο».


Αρχικώς, η κ. Τσολάκη προσέγγισε το θέμα θεολογικά, ιατρικά, ηθικά και κοινωνικά, τονίζοντας ότι ο ιερός θεσμός της οικογενείας με τα τρία δομικά συστατικά του (πατέρας, μητέρα, παιδιά) είναι και θεοΐδρυτος και βαθιά θεμελιωμένος στην ιστορία και τη συνείδηση του ανθρωπίνου γένους.

Ακολούθως, ο κ. Ευστρατιάδης, κατά τη νομική προσέγγιση του ζητήματος αναφέρθηκε στην ιστορία του οικογενειακού δικαίου, υπογραμμίζοντας τη συνταγματική κατοχύρωση του θεσμού του γάμου και της οικογενείας. 

Επεσήμανε δε ότι ο νομοθέτης δεν επιτρέπεται να νομοθετήσει τη σύσταση οικογενειών γονέων από άτομα του ιδίου φύλου διότι έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα το οποίο ορίζει την οικογένεια ως «θεμέλιο της συντήρησης του έθνους». 

Το δίλημμα υπέρ ή κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων είναι νομικά παραπλανητικό και ψευδές διότι με το σύμφωνο συμβιώσεως τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια απολαμβάνουν ένα καθεστώς προσωπικών και περιουσιακών σχέσεων ανάλογων με εκείνων του γάμου των ετεροφυλοφίλων, πλην της υιοθεσίας των παιδιών. 


Ειδικώς, για το νομικό καθεστώς υιοθεσίας των παιδιών, ο κ. Ευστρατιάδης ετόνισε, ότι πάντοτε προέχει το συμφέρον του παιδιού.

Και το παιδί, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, έχει δικαίωμα να ανατραφεί σε υγιές περιβάλλον μέσα στο οποίο διαφυλάσσεται αυθεντικά και ο πατρικός και ο μητρικός ρόλος.

Στον εμπνευσμένο χαιρετισμό του, ο Σεβ. Ποιμενάρχης της των Σερρών και της Νιγρίτης Εκκλησίας κ. Θεολόγος, αφού ευχαρίστησε τους δύο εκλεκτούς ομιλητές για την σφαιρική και τεκμηριωμένη παρουσίαση των θεμάτων τους,

αναφέρθηκε στον ξεκάθαρο και σαφή λόγο της Εκκλησίας μας για το υπό ψήφισιν νομοσχέδιο για τον λεγόμενο πολιτικό «γάμο» των ομοφυλοφίλων ζευγαριών και τις επιμέρους διατάξεις υιοθεσίας τέκνων υπ’ αυτών, παρουσιάζοντας τις θέσεις της Εκκλησίας μας επί του ως είρηται θέματος,

που έχουν τον χαρακτήρα μαρτυρίας και ομολογίας, όπως αυτές μάλιστα εκφράσθηκαν συντεταγμένα, συνοδικά, νηφάλια και αποφασιστικά.

Απευθυνόμενος στο πυκνότατο ακροατήριο, ο Σεβασμιώτατος, υπογράμμισε μεταξύ άλλων και την κεφαλαιώδη και αναντικατάστατη συνεισφορά της παραδοσιακής οικογενείας,

του ιερού αυτού θεσμού, που ονομάζεται από την Εκκλησία μας και «κατ’ οίκον Εκκλησία» και αποτελεί το λίκνο της ζωής και της αναπτύξεως του ανθρώπου, με τεράστια και αναντικατάστατη συνεισφορά στην διαμόρφωση ακεραίων και ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων. 

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, ετόνισε ο Σεβασμιώτατος, η κιβωτός σωτηρίας και αγιασμού, η τροφός και μητέρα του έθνους των Ελλήνων δεν έχει δικαίωμα να σιωπήσει μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις των καιρών, για τα ουσιώδη της ζωής, για τα αληθινά και μεγάλα του βίου μας.

Έχει καθήκον και χρέος να ομιλήσει. Το έπραξε με σοβαρότητα και νηφαλιότητα, δηλώνουσα ότι είναι κάθετα αντίθετη στο εν λόγω και υπό ψήφισιν νομοσχέδιο. Η αποκλειστική ευθύνη θα ανήκει στους εμπνευστές του και σ’ εκείνους που θα το επικυρώσουν διά της ψήφου τους. 

Η Εκκλησία, είπε ο Σεβασμιώτατος, δεν ακολουθεί τα σχήματα του κόσμου τούτου, δεν συμπολιτεύεται, ούτε και αντιπολιτεύεται, αλλά μόνο διακονεί εν αληθεία και αγάπη όλον τον λαό του Θεού.

Ποιμαίνει και θεραπεύει με την χάριν του Θεού τον άνθρωπο στο σύνολό του. Προεκλήθη για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να είχε διευθετηθεί νομικώς επαρκέστατα, και μάλιστα σε χρόνο,

που υπάρχουν, εντός και εκτός Ελλάδος, σπουδαιότερα θέματα, που χρήζουν μεγαλυτέρας προσοχής και αντιμετωπίσεως. Απορούμε και προβληματιζόμεθα για την υιοθετηθείσα πρακτική!

Η οικογένεια είναι ένας ιερός θεσμός, που ευλογήθηκε από τον ίδιο τον Κύριό μας, που διά της αυτοπροσώπου παρουσίας και ευλογίας Του στον εν Κανά γάμον, απεκάλυψε ότι θέλημά Του είναι η «έννομος συζυγία και η εξ αυτής παιδοποιΐα». Αυτός ο άγιος θεσμός έχει αποδεδειγμένη αξία και συνεισφορά στην κοινωνική πρόοδο και ευστάθεια. 

Η Εκκλησία μας καταφάσκει και ευλογεί μόνο την ιεράν συζυγίαν ανδρός και γυναικός, το μέγα μυστήριον του Γάμου,

μέσα από τον οποίον και διά της φυσικής δυνατότητος της συμπληρωματικότητος και της εν αγάπη αλληλοπεριχωρήσεως, δημιουργούνται οι πρόσφορες συνθήκες για τον αγιασμό του ανθρώπου. 

Ο Σεβασμιώτατος, εκάλεσε σε πνευματικό συναγερμό ολοθύμου προσευχής, ώστε ο Θεός να φωτίζει όλους μας, να πορευόμεθα με γνώμονα το θείο θέλημα, τον αναλλοίωτο Ευαγγελικό Νόμο, την αλήθεια που ελευθερώνει και θεραπεύει τον άνθρωπο, και την πραγματική και θυσιαστική αγάπη, η οποία στο πρόσωπο του κάθε ανθρώπου βλέπει την εικόνα του Θεού.

Αφύπνιση, λοιπόν, πνευματική εγρήγορση και αγώνας για να μείνουν όρθια, ισχυρά και αποτελεσματικά, όσα ιεροποιούν, ωραιοποιούν και αγιάζουν τον άνθρωπο.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ανακοίνωσε ότι, την προσεχή Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, θα τελεσθεί ιερά Αρχιερατική αγρυπνία στον ιερό Ναό Κοιμ. Θεοτόκου Σερρών, με αφορμή την εορτή των αγίων Αποστόλων Ακύλα και Πρισκίλλης,

του ιερού αυτού ζεύγους, που αποτελεί το πρότυπο της κατά Χριστόν ευλογημένης οικογενείας, που σύμφωνα με την εκκλησιαστική ορολογία και παράδοση και είναι και ονομάζεται «κατ’ οίκον Εκκλησία!».

Συνάντηση Μητσοτάκη – αγροτών την Δευτέρα με ανοιχτούς δρόμους

5 Διακρίσεις σε Μαθηματικούς Διαγωνισμούς για το Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο Σερρών

Στις Σέρρες η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τα οθωμανικά μνημεία

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις