18/06/2024
34.7 C
Serres

Σερρών Θεολόγος: Η διακονία στις εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις είναι έργο ευλογημένο!

Με την χάρη του αγίου Θεού και τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, το απόγευμα της Δευτέρας 26 Ιουνίου 2023, στον χώρο της εκκλησιαστικής Κατασκηνώσεως «Χριστού Πηγή» της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης στην καταπράσινη περιοχή της Χρυσοπηγής Σερρών, έλαβε χώρα ενημερωτική, προκατασκηνωτική εσπερίδα.

Η εσπερίδα ήταν επιμορφωτικού χαρακτήρος για τα στελέχη (αρχηγούς, υπαρχηγούς, ομαδάρχες, επιτελάρχες, διακονητές αγάπης, εθελοντές και εθελόντριες), με αφορμή την έναρξη, κατά μήνα Ιούλιο των εφετεινών τεσσάρων κατασκηνωτικών περιόδων για μαθητές και μαθήτριες Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.


Την ως είρηται Σύναξη άνοιξε ο υπεύθυνος λειτουργίας της Κατασκηνώσεως, πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Νικήτας Χαλέμης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε υιϊκώς τον Σεβασμιώτατο κ. Θεολόγο, για την ιδιαίτερη αυτή ευλογία, το ανύστακτο ενδιαφέρον και την πατρική του μέριμνα για την εύρυθμη λειτουργία της Κατασκηνώσεως, καλωσόρισε τα 50 και πλέον στελέχη και τους προσκεκλημένους εκλεκτούς ομιλητές:

α) αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Δημήτριο Κατούνη, κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, έμπειρο και λίαν αποτελεσματικό στέλεχος των εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων της τοπικής Εκκλησίας της Δημητριάδος,

Barat

β) δ. Στυλιανή Νικήσιανλη, εκπαιδευτικό και μέλος του Γραφείου Νεότητος της Σερραϊκής Εκκλησίας,

γ) κ. Κυριακό Ασίκογλου, ψυχολόγο, οι οποίοι ανέπτυξαν με ωραίο και δυνατό λόγο πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις με κεντρικό άξονα αναφοράς την «Προσωπικότητα και το έργο του στελέχους των εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων» καθώς και

δ) τον κ. Θεοφάνη Παπαευστρατίου, διασώστη Ε.Κ.Α.Β. Σερρών, ο οποίος παρουσίασε με την συμμετοχή των παρευρισκομένων διαδραστικές ασκήσεις αντιμετωπίσεως εκτάκτων υγειονομικών αναγκών.Στην συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος κ. Θεολόγος, αφού ευχαρίστησε εγκαρδίως τους λαμπρούς ομιλητές για τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις τους καθώς και τα μέλη του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης για την έμπονη προετοιμασία της Συνάξεως, με τον μεστό αγιοπνευματικό του λόγο, βγαλμένο μέσα από τον πλούτο της πατρικής του αγάπης και εμπειρίας, από την πολύχρονη διακονία του και στους νεανικούς, κατασκηνωτικούς και εν γένει κατηχητικούς τομείς, επανέλαβε τις βασικές πνευματικές και εκκλησιολογικές αρχές του ευλογημένου έργου διακονίας στελεχών στις εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις.


Μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Σερρών Θεολόγος ανέφερε και τα εξής:

«Η αγία Ορθόδοξος Εκκλησία μας, ως Μητέρα στοργική των παιδιών Της, μεριμνά πάντοτε, για την εγχρίστωση, τον φωτισμό, τον αγιασμό και την κατά Θεόν οικοδομή τους.

Έκφρασις της φιλοστόργου αυτής μερίμνης της Εκκλησίας μας, για την ευπαθή και γι’ αυτό λίαν συμπαθή νεολαία μας, είναι και η χριστιανική κατασκήνωση, που νοείται ως συνέχεια και εμπλουτισμός του κατηχητικού και αγιαστικού έργου που επιτελείται στις ενορίες.


Η κατασκήνωση είναι ένας αυθεντικός τρόπος ζωής, όπου καλλιεργούνται με υψηλό αίσθημα ευθύνης και μεθοδικότητα, στις νεανικές ψυχές, η ορθόδοξη πίστη, το εκκλησιαστικό και λειτουργικό ήθος, οι αρχές της ελληνορθοδόξου παραδόσεως και ζωής, το κοινοτικό πνεύμα, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων, ο σεβασμός στην φύση, η οικολογική συνείδηση, η αλληλοεκτίμηση, η φιλία.Το άγιο αυτό έργο προϋποθέτει, προς ευόδωσίν του, βαθειά και καθαρή πίστη και αγάπη στον Χριστόν, ολόθυμη προσευχή, λειτουργική ζωή και εμπειρία, υπακοή, τάξη, θυσιαστικό φρόνημα, εκκλησιαστικό ήθος, έμπνευση, ταπείνωση, πρωτοτυπία, πνεύμα συνεργατικότητος, υπομονή, μεθοδικότητα, ενθουσιασμό, οργάνωση, προγραμματισμό, σοβαρότητα.

Ο άγιος Θεός είναι Εκείνος που αγιάζει, φωτίζει, εμπνέει τα παιδιά ώστε να νιώθουν ασφαλή και ικανά να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την ζωή, τις ανάγκες και τις προκλήσεις της, ευλογεί τους κόπους και τις αγωνίες του κατασκηνωτικού έργου και το κάνει να καρποφορεί».


Μετά το πέρας των ομιλιών, ο Σεβασμιώτατος μοίρασε σε όλους τους συμμετέχοντες μία ευλογία ιδιαίτερη, ένα πνευματικό βιβλίο αφιερωμένο στο υπερευλογημένο πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου, ευχόμενος σε όλους πλούσια την ευλογία του Θεού στη ζωή και καρποφόρο αμητό στην διακονία τους.

Σερρών Θεολόγος: «Ευεργέτες των ανθρώπων οι Άγιοι»

Ανακαλεί ο Θεολόγος την αίτησή του προς το ΤΕΘΑ για την παραχώρηση στο στρατόπεδο «Παπαλουκά»

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις