22/07/2024
32.5 C
Serres

Νομός Σερρών: Έγιναν οι ορκωμοσίες και τώρα ξεκινάν τα …προβλήματα!

Έγιναν ήδη όλες οι ορκωμοσίες στην Περιφερειακή ενότητα Σερρών και βαδίζουμε αισίως στην ανάληψη των καθηκόντων σε όλες τις δημοτικές αρχές για μια δύσκολη, αλλά και καθοριστική χρονιά για το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μπορεί όλοι να ξεκινούν με όρεξη και πάθος για τα νέα τους καθήκοντα, αλλά δυστυχώς η χρονιά που μας έρχεται θα είναι ασφυκτική , όσον αφορά τα οικονομικά των δήμων.

Θα μου πεις οι παλιοί δεν γνωρίζουν τι έρχεται;

Σαφώς και ξέρουν, για αυτό άλλωστε έδωσαν λίγες και μετρημένες υποσχέσεις για την νέα χρονιά, παρά την αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, που αποτελεί ουσιαστικά τη βασική πηγή χρηματοδότησης των δήμων.

GOTSIKA

Συνεπώς τα χρήματα που θα εισρεύσουν τελικά στα δημοτικά ταμεία φαίνεται πως θα είναι λιγότερα, περιορίζοντας τις δυνατότητες παραγωγής έργου και φυσικά των απαραίτητων ρουσφετιών σε γνωστούς και … καλοθελητές

Το 2024 θέλουμε δεν θέλουμε θα ανοίξει η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης, που θα κρίνει αν τελικά γίνει πράξη η συνταγματική επιταγή και το πάγιο αίτημα των αιρετών για ουσιαστική διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.


Πρώτο πρόβλημα για τους δημάρχους η επιβολή του τέλους της ταφής των απορριμμάτων

Το πρώτο πρόβλημα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι δήμαρχοι είναι η επιβολή του τέλους της ταφής των απορριμμάτων, το οποίο έπειτα από δύο χρόνια αναστολής θα πρέπει να εφαρμοστεί από το 2024 και ουσιαστικά έχει εξελιχθεί σε εφιάλτη.


Σύμφωνα με τον νόμο, από την 1η Ιανουαρίου 2022 επιβλήθηκε τέλος για τις ποσότητες ανεπεξέργαστων αστικών αποβλήτων που διατίθενται σε χώρους υγειονομικής ταφής, καθώς και για τα υπολείμματα επεξεργασίας αστικών αποβλήτων που προκύπτουν από μονάδες επεξεργασίας αστικών αποβλήτων.

Ένα τέλος που μπορεί να καθιερώθηκε, αλλά ευτυχώς για μια διετία δεν καταβλήθηκε
Έπειτα λοιπόν από δύο χρόνια αναστολής του μέτρου, με τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή μέσα στη χρονιά αποφασίστηκε να γίνει αναδρομική η επιβολή του, με παρακράτηση του ποσού από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των δήμων για τα έτη 2022, 2023 και 2024.

Τι σημαίνει αυτό;

Πως οι δήμοι θα δώσουν τουλάχιστον ολόκληρη την αύξηση των αυτοτελών πόρων και ίσως οι μικρότεροι και κάτι παραπάνω


Σκεφτείτε πως για τον δήμο Θεσσαλονίκης , που ήταν ο μόνος δήμος που το μέτρησε για μια διετία, το τέλος ξεπερνά 5 εκ. ευρώ.

Συνεπώς ο Δήμος Σερρών θα πρέπει να πληρώνει πάνω από 1 εκατομμύριο το χρόνο και φυσικά προκειμένου να ανταποκριθεί ο κάθε δήμος στο αυξημένο κόστος θα πρέπει να αυξήσει και μάλιστα σημαντικά τα ανταποδοτικά τέλη.

Ωστόσο, δεδομένου ότι κανείς δεν ήθελε να μετακυλήσει το κόστος στους δημότες και εν αναμονή της απόφασης της ΚΕΔΕ για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι περισσότεροι επέλεξαν να κρατήσουν τα ανταποδοτικά τέλη στα ίδια επίπεδα.

Σκεφτείτε τώρα τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης να μην δικαιωθούν από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, τι θα γίνει με τους δήμους.

Δυστυχώς οι δήμοι θα περιέλθουν σε δεινή θέση και δύσκολα θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που έχουν σχέση με την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό.


Από την μία δώσαν αύξηση στους ΚΑΠ από την άλλη δώσαν αύξηση στους εργαζομένους

Και μπορεί όλοι να χάρηκαν με τις αυξήσεις στους υπαλλήλους, αλλά για τους δήμους αυτή η αύξηση σημαίνει υψηλότερο μισθολογικό κόστος για το 2024.

Η επιπλέον δαπάνη, υπολογίζεται σε 210 εκ. ευρώ για όλους τους δήμους και ουσιαστικά εξανεμίζει όλη την αύξηση των ΚΑΠ για το 2024 που είναι της τάξης των 203 εκατομμυρίων!

Μόνιμο πονοκέφαλο αποτελούν βεβαίως και τα συνεχώς αυξανόμενα λειτουργικά έξοδα , κυρίως εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, ενώ ανησυχία προκαλούν οι προτάσεις για μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων στους δήμους, όπως η ευθύνη συντήρησης και καθαριότητας των περιφερειακών οδών!


Η κατάργηση των δημοτικών επιχειρήσεων το μεγάλο πρόβλημα για τους νέους δημάρχους

Το πιο μεγάλο πρόβλημα όμως που καλούνται να διαχειριστούν οι νέοι δήμαρχοι είναι το πώς θα λειτουργήσει χωρίς προβλήματα η κατάργηση των περίπου 500 νομικών προσώπων και δημοτικών επιχειρήσεων και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στους δήμους από την αρχή του χρόνου.

Συνεπώς το πρώτο διάστημα προσαρμογής θα είναι δύσκολο και οι δήμαρχοι με τα επιτελεία τους θα πρέπει να δώσουν σκληρή μάχη για να κυλήσουν όλα ομαλά.

Και φυσικά να μην προκύψει πρόβλημα κυρίως στην ενσωμάτωση στον δήμο νομικών προσώπων που επιτελούν κοινωνικό έργο, έτσι ώστε να μην υπάρξει κενό σε παροχές προς ευάλωτες ομάδες.


Πως θα γίνει η συγχώνευση των ΔΕΥΑ;

Το τρίτο μεγάλο πρόβλημα θα έρθει μετά από ένα πεντάμηνο και είναι το μέλλον είναι των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης(ΔΕΥΑ), για τις οποίες το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει να συγχωνευτούν σε πολύ λιγότερα εταιρικά σχήματα, που μπορεί γεωγραφικά να καλύπτουν ακόμα και ολόκληρη περιφέρεια.

Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει κάλυψη σημαντικού μέρους των συσσωρευμένων χρεών που έχουν οι ΔΕΥΑ κυρίως λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Αυτό όμως που προβληματίζει περισσότερο και θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης είναι αφενός πώς θα γίνει η γεωγραφική κατανομή και φυσικά πώς οι νέες εταιρείες που θα δημιουργηθούν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν επαρκώς τις περιοχές ευθύνης τους και το κυριότερο πώς θα διασφαλιστεί ότι δεν θα συσσωρεύσουν και πάλι χρέη.


Κανένας δήμος δεν φρόντισε στον καθορισμό των ανταποδοτικών τελών

Σε μειονεκτικότερη θέση βρίσκονται οι νέοι δήμαρχοι, οι οποίοι αρχίζουν τη θητεία τους από το… μηδέν, καθώς οι απερχόμενες διοικήσεις δεν φρόντισαν να προχωρήσουν σε καθορισμό των ανταποδοτικών τελών και στην κατάρτιση του προϋπολογισμού τους για το 2024!

Και αυτό παρότι ο νόμος προβλέπει ότι οι σχετικές αποφάσεις μπορούν να ληφθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, οι νέοι δήμαρχοι και το επιτελείο τους αφενός θα πρέπει με το καλημέρα να βουτήξουν στα βαθιά και αφετέρου θα χάσουν πολύτιμο χρόνο με τον σχεδιασμό των δράσεων και των προτάσεων, μιας και το νέο ΕΣΠΑ ήδη τρέχει και μαζί του και τα έργα που τόσο ανάγκη έχουν οι δήμοι μας


Μόνιμο πρόβλημα της τοπικής αυτοδιοίκησης ο ενιαίος κώδικας τοπικής αυτοδιοίκησης

Στους μεγάλους δήμους, λίγο εως πολύ και μόνο μετά από αυξήσεις τα οικονομικά ζητήματα θα αντιμετωπιστούν, αλλά μοναδική λύση για τους μικρούς δήμους είναι ο νέος τρόπος κατανομής των ΚΑΠ που εισηγήθηκε η ΚΕΔΕ.

Ευτυχώς και στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών κάποιοι δήμοι θα δουν αυξήσεις, που χωρίς αυτήν τη ρύθμιση κινδύνευαν να βάλουν λουκέτο!

Ειδικά για το μισθολογικό κόστος που έχω την αίσθηση πως πρέπει να το καλύψει η κυβέρνηση, αφού η ίδια το επέβαλε!

Το άλλο μεγάλο ζήτημα της αυτοδιοίκησης είναι η διοικητική μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων τόσο με πόρους, όσο και με προσωπικό και ουσιαστικά να συντελεστεί στην πράξη η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα του 1975 αποκέντρωση και η ουσιαστική διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.

Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση και φυσικά ο ενιαίος κώδικας τοπικής αυτοδιοίκησης, που θα λύσει τα χρόνια προβλήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Να δούμε αναλυτικά τις υποχρεώσεις των συμβούλων και φυσικά να λύσουμε το πρόβλημα των αρμοδιοτήτων για τους προέδρους που λόγο έχουν και μιλιά δεν έχουν…

Και καμιά …αρμοδιότητα!

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση βράβευσης του Συλλόγου Εκπαιδευτικών “Ο Εμμανουήλ Παπάς”

Δήμος Νέας Ζίχνης: Ορκίστηκε ξανά Δήμαρχος ο Παντελής Μπόζης!

Δήμος Ηράκλειας: Ορκίστηκε Δήμαρχος ο Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης – Οι νέοι αντιδήμαρχοι!

Δήμος Ηράκλειας: Νέος Δήμαρχος ο Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης – Η σταυροδοσία!

Δήμος Αμφίπολης: Ορκίστηκε δήμαρχος ο Στέργιος Φραστανλής!

Δήμος Εμμανουήλ Παππά: Ορκίστηκε 3η φορά Δήμαρχος ο Δημήτρης Νότας!Post Settings

Εναλλαγή πλαισίου: Post Settings

General

Smart List

Reviews

Post template:?

WebOS Template 3

WebOS Template

Single Post Template 5

Single Template

Primary category:?                     Auto select a category                                             Social Profile – [ id: 2489 ]                                              – 62 Χρόνια Μαρινέλλα – [ id: 3825 ]                                              – LifeStyle – [ id: 2447 ]                                              – Uncategorized – [ id: 1 ]                                              – Αγγελίες Σερρών – [ id: 3383 ]                                              – Αθλητικά – [ id: 2131 ]                                              – Απόψεις – [ id: 2449 ]                                              – ΒΗΜΑ Αγροτικά – [ id: 2423 ]                                              – Γεύσεις – [ id: 25 ]                                              – Διάφορα – [ id: 19 ]                                              – Κόσμος – [ id: 70 ]                                              – Ξενοδοχείο PHILIPPOS Xenia Στις Σέρρες – [ id: 1985 ]                                              – Συμμαχία Σερραίων – [ id: 2018 ]                                              – Συνεντεύξεις – [ id: 3578 ]                                              – Υγεία – [ id: 29 ]                                              – Ψυχολογία – [ id: 33 ]                                             ΒΗΜΑ Κοινωνία – [ id: 28 ]                                             ΒΗΜΑ Πολιτική – [ id: 23 ]                                             ΒΗΜΑ Πολιτισμός – [ id: 192 ]                                             Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων – [ id: 1701 ]                                             Ζώα – [ id: 2593 ]                                             Σερραικά Νέα – [ id: 22 ]                                             Σχόλια και…άλλα – [ id: 1718 ]                                             Χωρίς κατηγορία – [ id: 3889 ]                                     

If the posts has multiple categories, the one selected here will be used for settings and it appears in the category labels.

Subtitle:

This text will appear under the title

Gallery:

Add images which could be used to display a gallery on a post.

Quote on blocks:

Show a quote (only when this article shows up in blocks that support quote and only on blocks that are on one column)

Source name:

This name will appear at the end of the article in the “source” spot on single posts

Source url:

Full url to the source

Via name:

Via (your source) name, this will appear at the end of the article in the “via” spot

Via url:

Full url for via

Custom Label:

Custom Category Label name, this will appear on flex modules/blocks like a category tag

Custom Label url:

Full url for Custom Label

  • Άρθρο
  • Μπλοκ

Σύνοψη

ΟρατότηταΔημόσιο

ΔημοσίευσηΆμεσα

URLe-vima.gr/?p=203752Μόνιμα στην κορυφή του ιστολογίουΑναμένει έλεγχοΜΟΡΦΗ ΑΡΘΡΟΥΉχοςΒίντεοΚανονικόΣΥΝΤΑΚΤΗΣadminELENI marEVAFILITSAGKOPanagiotis PappetroswebosΕ.Β.ΜΑΡΙΑΣυντακτική ΟμάδαΣυντακτική ΟμάδαΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΕΤΑΛΩΤΗΜετακίνηση στα διαγραμμένα

Publish on

ΝΕΑ ΣΕΡΡΕΣ – ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝΝέα Θεσσαλονίκη

Κατηγορίες

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ

Σε μειονεκτικότερη θέση βρίσκονται οι νέοι δήμαρχοι, οι οποίοι αρχίζουν τη θητεία τους από το… μηδέν, καθώς οι απερχόμενες διοικήσεις δεν φρόντισαν να προχωρήσουν σε καθορισμό των ανταποδοτικών τελών και στην κατάρτιση του προϋπολογισμού τους για το 2024!

Και αυτό παρότι ο νόμος προβλέπει ότι οι σχετικές αποφάσεις μπορούν να ληφθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, οι νέοι δήμαρχοι και το επιτελείο τους αφενός θα πρέπει με το καλημέρα να βουτήξουν στα βαθιά και αφετέρου θα χάσουν πολύτιμο χρόνο με τον σχεδιασμό των δράσεων και των προτάσεων, μιας και το νέο ΕΣΠΑ ήδη τρέχει και μαζί του και τα έργα που τόσο ανάγκη έχουν οι δήμοι μας


Μόνιμο πρόβλημα της τοπικής αυτοδιοίκησης ο ενιαίος κώδικας τοπικής αυτοδιοίκησης

Στους μεγάλους δήμους, λίγο εως πολύ και μόνο μετά από αυξήσεις τα οικονομικά ζητήματα θα αντιμετωπιστούν, αλλά μοναδική λύση για τους μικρούς δήμους είναι ο νέος τρόπος κατανομής των ΚΑΠ που εισηγήθηκε η ΚΕΔΕ.

Ευτυχώς και στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών κάποιοι δήμοι θα δουν αυξήσεις, που χωρίς αυτήν τη ρύθμιση κινδύνευαν να βάλουν λουκέτο!

Ειδικά για το μισθολογικό κόστος που έχω την αίσθηση πως πρέπει να το καλύψει η κυβέρνηση, αφού η ίδια το επέβαλε!

Το άλλο μεγάλο ζήτημα της αυτοδιοίκησης είναι η διοικητική μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων τόσο με πόρους, όσο και με προσωπικό και ουσιαστικά να συντελεστεί στην πράξη η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα του 1975 αποκέντρωση και η ουσιαστική διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.

Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση και φυσικά ο ενιαίος κώδικας τοπικής αυτοδιοίκησης, που θα λύσει τα χρόνια προβλήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Να δούμε αναλυτικά τις υποχρεώσεις των συμβούλων και φυσικά να λύσουμε το πρόβλημα των αρμοδιοτήτων για τους προέδρους που λόγο έχουν και μιλιά δεν έχουν…

Και καμιά …αρμοδιότητα!

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση βράβευσης του Συλλόγου Εκπαιδευτικών “Ο Εμμανουήλ Παπάς”

Δήμος Νέας Ζίχνης: Ορκίστηκε ξανά Δήμαρχος ο Παντελής Μπόζης!

Δήμος Ηράκλειας: Ορκίστηκε Δήμαρχος ο Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης – Οι νέοι αντιδήμαρχοι!

Δήμος Ηράκλειας: Νέος Δήμαρχος ο Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης – Η σταυροδοσία!

Δήμος Αμφίπολης: Ορκίστηκε δήμαρχος ο Στέργιος Φραστανλής!

Δήμος Εμμανουήλ Παππά: Ορκίστηκε 3η φορά Δήμαρχος ο Δημήτρης Νότας!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις