05/03/2024
10.9 C
Serres

Γιατί αυτό που έγινε στο Σιδηρόκαστρο με το θέμα της ΛΑΦ είναι άδικο για την τοπική κοινωνία;

Γιατί αυτό που έγινε στο Σιδηρόκαστρο με το θέμα της ΛΑΦ είναι άδικο για την τοπική κοινωνία. Κινητοποίηση βουλευτών, μετά τις εκλογές, για ανατροπή της απόφασης ΥΠΕΘΑ – ΤΕΘΑ.


Γράφει ο Παναγιώτης Σαββίδης*

kinisi-politon-lesxi-aksiomatikon-dimo-sintikis-oxi-sti-mitropoli-serres-e-vima_11zon


Από τη μία ένα κτίριο ιδιοκτησίας Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), μια παροπλισμένη Λέσχη Αξιωματικών για την ακρίβεια, και από την άλλη ένας δήμος και μια μητρόπολη που διεκδικούν την παραχώρησή του.

Ο δήμος για να το μετατρέψει σε Πολιτιστικό Κέντρο και η τοπική εκκλησία σε νέο Επισκοπείο και Εκκλησιαστικό Μουσείο.

Λογικά, ΥΠΕΘΑ και ΤΕΘΑ θα έπρεπε να ικανοποιήσουν, χωρίς δεύτερη σκέψη, το αίτημα του δήμου μια και εκπροσωπεί το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και επιδιώκει να ικανοποιήσει τις ανάγκες της.

Barat

Ωστόσο επέλεξαν να το χαρίσουν” στον τοπικό μητροπολίτη, προκειμένου να αποκτήσει Επισκοπείο «γωνία», προκαλώντας αναστάτωση και αγανάκτηση στην τοπική κοινωνία.


Tι έγινε ακριβώς :

Παραμονές εκλογών της 25ης Ιουνίου το οίκημα της πρώην ΛΑΦ Σιδηροκάστρου, παραχωρήθηκε δωρεάν και για 20 χρόνια στον οικείο μητροπολίτη Μακάριο, όταν για περισσότερα από 16 χρόνια το διεκδικεί ο δήμος Σιντικής προκειμένου να το μετατρέψει σε Πολιτιστικό Κέντρο που τόσο έχει ανάγκη η πόλη.


Κάθε λογικά σκεπτόμενος θα πίστευε πως προτεραιότητα του κράτους είναι να στηρίζει τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών μέσω των εκλεγμένων εκπροσώπων τους και όχι ενός μητροπολίτη που θέλει να αποκτήσει «κεντρικό» Επισκοπείο και χώρο που θα εκθέτει τις μίτρες και τις ποιμαντορικές ράβδους τους.


Η απόφαση ήταν express και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο Σιντικής όσο και το Κοινοτικό Συμβούλιο Σιδηροκάστρου, τάχθηκαν κατά της απόφασης ΥΠΕΘΑ και ΤΕΘΑ, ζητώντας την ανάκληση της και απόδοση της πρώην ΛΑΦ στον δήμο Σιντικής και στην τοπική κοινωνία, ενώ και κινητοποίηση υπήρξε και από πολίτες που ίδρυσαν την κίνηση «Η Λέσχη Αξ/κων Σιδηροκάστρου στο Δήμο Σιντικής» και πρωτοστατούν σε όλες τις κινητοποιήσεις.


Και επειδή ουδέν κρυπτόν … πρωταγωνιστικό ρόλο στην απόφαση υπέρ της Μητρόπολης Σιδηροκάστρου έπαιξε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας κ.Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το prive τετ α τετ με τον μητροπολίτη Μακάριο και τα όσα συμφωνήθηκαν «κεκλεισμένων των θυρών» -μάρτυρας τα ρεπορτάζ τοπικών τηλεοπτικών σταθμών- είχαν ως αποτέλεσμα την πρόκληση αναστάτωσης στην τοπική κοινωνία, που διαπίστωσε -για άλλη μια φορά- πως το κέντρο ενδιαφέρεται περισσότερο για το πως θα ικανοποιήσει τα «θέλω» ενός μητροπολίτης παρά τις ανάγκες της για δημιουργία χώρων πολιτισμού, ικανοποιώντας το (διαχρονικό) δίκαιο αίτημα του δήμου Σιντικής.


Γιατί δίκαιο αίτημα είναι να μετατραπεί το κτίριο της πρώην ΛΑΦ σε Πολιτιστικό Κέντρο και όχι σε νέο Επισκοπείο και Εκκλησιαστικό Μουσείο, που και τα δύο έτσι και αλλιώς τα διαθέτει σήμερα ο μητροπολίτης Μακάριος μαζί με ένα τεράστιο μοναστηριακό συγκρότημα που ρημάζει πάνω από την πόλη.


Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι, αν συνάδει το σύγχρονο φιλελεύθερο και ριζοσπαστικό πνεύμα της Ν.Δ., που έχει κάνει «σημαία» ο πρόεδρος του κόμματος κ.Κυριάκος Μητσοτάκης, με ενέργειες που παραπέμπουν σε θεοκρατικά καθεστώτα ;

Να δίνεται δηλαδή προτεραιότητα σε «Άγια» αιτήματα και όχι σε δίκαια αιτήματα δήμων για ικανοποίηση βασικών αναγκών των τοπικών κοινωνιών ;


Λένε πως το Deal Χαρδαλιά – Μακάριου έγινε για να ελέγξει ο μητροπολίτης τις ψήφους προς τη «ΝΙΚΗ».

Βέβαια αν αυτό έγινε, μάλλον κάποιος δεν κράτησε τον λόγο του, αφού το νέο υπερσυντηρητικό κόμμα έλαβε 4,33% στον δήμο Σιντικής και 4,24% στον δήμο Ηράκλειας (από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Π.Ε. Σερρών).


Δεν θα αναφερθώ περισσότερο στο παρασκήνιο, και πως η ΛΑΦ κατέληξε στον μητροπολίτη Σιδηροκάστρου, αλλά πραγματικά είναι άξιο απορίας ο ζήλος του ΤΕΘΑ, να εφαρμόσει σε χρόνο ρεκόρ την απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής, αφού η υπογραφή της σύμβασης έγινε μόλις μέσα σε 29 ημέρες.


Αυτό που πλέον επιβάλλεται, προκειμένου να τηρηθεί η τάξη, η νομιμότητα και να υπάρξει σεβασμός απέναντι στην Τ.Α., ώστε να επιστρέψει η ηρεμία στην τοπική κοινωνία είναι να διορθωθεί το αρχικό λάθος με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Με πολιτική παρέμβαση έγινε το λάθος και δόθηκε το κτίριο στην Μητρόπολη, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα πρέπει να διορθωθεί για να ηρεμήσει επιτέλους το κλίμα στην περιοχή.


Μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου οι κυβερνητικοί βουλευτές των Σερρών θα πρέπει να αναλάβουν σοβαρές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή.

Γνωρίζω πως συναντήθηκαν ήδη με εκπροσώπους του δήμου Σιντικής και της «Κίνησης Πολιτών» και ενημερώθηκαν πλήρως αναγνωρίζοντας ως άδικη την απόφαση.

Ας μην επιτρέψουν η απόφαση αυτή να εξελιχθεί σε μια ανοιχτή διαρκή πληγή για την περιοχή μας, που και οι ίδιοι θα την έχουν συνεχώς μπροστά τους.


Μέσα από το βήμα αυτό, καλώ και τον Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου Μακάριο να δώσει ο ίδιος λύση στο πρόβλημα και να παραιτηθεί της κατοχής του κτιρίου υπέρ του δήμου Σιντικής.

Έτσι και ηρεμία θα επέλθει στην περιοχή μας, αλλά και θα αποδείξει πως αυτό που τον ενδιαφέρει πάνω από όλα είναι η κάλυψη των αναγκών της τοπικής κοινωνίας.

Ας ακολουθήσει το παράδειγμα του μητροπολίτη Σερρών Θεολόγου, που απέδειξε πως είναι δίπλα -και όχι απέναντι- στον δήμο Σερρών.


Με αφορμή επίσης το θέμα της ΛΑΦ και της ικανοποίησης του αιτήματος του οικείου μητροπολίτη θέλω να κάνω άλλη μια αναφορά που -δυστυχώς- μαρτυρά, πως στην απομακρυσμένη από το κέντρο Ελλάδα, για να προχωρήσει ένα θέμα και να δοθεί λύση θα πρέπει να είσαι τουλάχιστον … ρασοφόρος.


Από το 2016 η Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση, μέλος της οποίας είμαι, προσπαθεί να αξιοποιήσει και να αναδείξει την κληρονομιά που άφησε πίσω του ο Β΄ Π.Π. στην περιοχή με τα πεδία μαχών της γερμανικής επίθεσης στην Ελλάδα (1941) και τα οχυρά της θρυλικής «Γραμμής Μεταξά» που αντιστάθηκαν ηρωικά.


Ουσιαστικά επιχειρείται να προωθηθεί ο λεγόμενος ιστορικός τουρισμός ή τουρισμός μνήμης, ακολουθώντας πετυχημένα παραδείγματα στο εξωτερικό.

Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια, η προσπάθεια αυτή έχει «βαλτώσει» λόγω της γραφειοκρατίας και της αδιάφορης στάσης της Στρατιωτικής Υπηρεσίας και του ΤΕΘΑ.


Και μια και μιλάμε για ιστορικό τουρισμό στα οχυρά του Ρούπελ, ΥΠΕΘΑ και ΤΕΘΑ έκαναν το «χατίρι» στον Άγιο Σιδηροκάστρου, οποίος είναι σφοδρός πολέμιος του κορυφαίου αναβιωτικού φεστιβάλ «ΡΟΥΠΕΛ 1941 Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ» που κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες στην περιοχή μας.

Όλα βέβαια έχουν τη σημασία τους.


Κλείνοντας, εκ μέρους των συμπολιτών μου, παρακαλώ τους υπεύθυνους να ασχοληθούν με το θέμα και να διορθώσουν το λάθος που έγινε σε βάρος του δήμου Σιντικής και της τοπικής κοινωνίας.

Ο ακριτικός αυτός τόπος, οι άνθρωποί του και κυρίως η νεολαία, έχει ανάγκη από χώρους πολιτισμού και δημιουργίας και όχι από ένα νέο Επισκοπείο, που θα ικανοποιεί αποκλειστικά τις προσωπικές επιθυμίες και τη ματαιοδοξία του οικείου μητροπολίτη.

( Ο Παναγιώτης Σαββίδης είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, μέλος της Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση και της Κίνησης Πολιτών «Η Λέσχη Αξ/κων Σιδηροκάστρου στο Δήμο Σιντικής».

Ο Παναγιώτης Σαββίδης ζητά αξιοποίηση των σιδηροδρομικών σταθμών που ρημάζουν…

Παναγιώτης Σαββίδης: Ο εθελοντισμός να λέγεται και να επαινείται…

Παναγιώτης Σαββίδης: Το Νέο Πετρίτσι, μπορεί να γίνει προορισμός εναλλακτικού τουρισμού

Ιωάννης Γιάντσιος: Η ΛΑΦ Σιδηροκάστρου ανήκει στους δημότες Σιντικής

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις