17/06/2024
21.5 C
Serres

Παρέμβαση Λεονταρίδη για τα Ειρηνοδικεία Ροδολίβους, Νιγρίτας, Σιδηροκάστρου

Εκ  νέου συνάντηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ο βουλευτής Σερρών Θεόφιλος Λεονταρίδης  , με τον Υπουργό κ. Γ. Φλωρίδη , και τον Υφυπουργό κ. Γ. Μπουγά , για την συνέχιση της λειτουργίας των Ειρηνοδικείων Σιδηροκάστρου , Ροδολίβους και Νιγρίτας , με την ταυτόχρονη αναβάθμιση τους στο νέο δικαστικό χάρτη της χώρας .  

Ως προς την συνέχιση τους συνηγορούν πολλοί λόγοι , για καθένα ξεχωριστά , τα πιο βασικά  εκ των οποίων που τόνισα , παραθέτω στο τέλος της ανάρτησης  αυτής .

Αυτό που τόνισα ιδιαίτερα στους κ. Υπουργούς μεταξύ άλλων ήταν ,  η ιδιαιτερότητα του Ν.Σερρών που χαρακτηρίστηκε  ως Παραμεθόριου στο σύνολο του ,  μετά από επίπονες προσπάθειες μου  , νομοθέτηση και απόφαση που ελήφθη το 2008 με τις  ευεργετικές διατάξεις για το σύνολο του Νομού .

Αυτό σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των Ειρηνοδικείων σε Πρωτοδικεία και με την διατήρηση Πρωτοδικείων στις παραμεθόριες περιοχές με τον Νέο Νόμο , δίνει τη δυνατότητα στον  νομό μας  με τις  μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις ,  να έχει σε ισχύ την λειτουργία τους .

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσα , στην πρόθεση που υπάρχει εκ μέρους των Δήμων, να συνδράμει μαζί με την υποστήριξη της Πολιτείας στην διασφάλιση και τον  εκσυγχρονισμό , των κτιριακών εγκαταστάσεων , για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία τους με τη  νέα τους μορφή .


Για το Ειρηνοδικείο Ροδολίβος τόνισα ιδιαίτερα πως :

•        Στην περιφέρεια του υπάγονται 35 πέντε δημοτικά και τοπικά διαμερίσματα . Η χιλιομετρική απόσταση από Ροδολίβος προς την έδρα του Πρωτοδικείου Σερρών και των υπόλοιπων Δημοτικών Διαμερισμάτων και Τοπικών Κοινοτήτων ξεπερνάει τα 55 χλμ.

•        Το κτήριο που στεγάζεται το Ειρηνοδικείο έκτασης 250 τμ με όλους τους απαιτούμενους χώρους και με διαμόρφωση που επιτρέπει την πρόσβαση σε όλους τους πολίτες ( ΑΜΕΑ ) ανήκει ιδιοκτησιακά στο ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ .


•        Στην έδρα του Ειρηνοδικείου λειτουργούν Συμβολαιογραφεία , δικηγορικά γραφεία , Αστυνομικό Τμήμα .

Για το Ειρηνοδικείο Νιγρίτας  τόνισα ιδιαίτερα πως :

•        Η Νιγρίτα αποτελεί πρωτεύουσα και διοικητικό κέντρο του διευρυμένου Δήμου Βισαλτίας.

•        Η διοικητική αρμοδιότητα του Ειρηνοδικείου Νιγρίτας ξεκινά από τον ιστορικό-μαρτυρικό οικισμό των Νέων Κερδυλλίων και φτάνει μέχρι το Στρυμονικό και το Καλόκαστρο του Δήμου Ηράκλειας, εξυπηρετώντας έτσι τους πολίτες απομακρυσμένων περιοχών. Ο συνολικός αριθμός των δημοτικών ενοτήτων φτάνει τις 35.


•        Στα διοικητικά όρια της πόλης της Νιγρίτας φιλοξενείται Κατάστημα Κράτησης. Ο ρόλος του Πταισματοδικείου Νιγρίτας είναι πολύ σημαντικός καθώς εξυπηρετεί τις ανάγκες προανάκρισης κρατουμένων συνδράμοντας με τη διάθεση γραμματέα ο οποίος μεταβαίνει στο σωφρονιστικό κατάστημα συνοδεύοντας τον Πταισματοδίκη Υπηρεσίας και λαμβάνει καταθέσεις.

•        Το Ειρηνοδικείο-Πταισματοδικείο Νιγρίτας στεγάζεται σε όροφο πολυκατοικίας η οποία έχει δύο εισόδους και είναι θέμα μιας μικρής παρέμβασης(διάνοιξη πόρτας σε απλό τοίχο) να αποκτήσει  πρόσβαση στο ασανσέρ της άλλης εισόδου. Επίσης υπάρχει ήδη πρόθεση της νέας δημοτικής αρχής διάθεσης νέου χώρου (στο πρώην ξενοδοχείο ΓΕΡΑΚΙΝΑ) ο οποίος πληροί όλες τις νόμιμες προδιαγραφές αλλά και στη περίπτωση παραμονής με τροποποίηση στον υπάρχοντα χώρο ο Δήμος προτίθεται να αναλάβει τα έξοδα του μισθώματος καθώς και του κόστους των απαιτούμενων τεχνικών εργασιών.

•        Στην έδρα του Ειρηνοδικείου λειτουργούν Συμβολαιογραφεία , δικηγορικά γραφεία , Αστυνομικό Τμήμα .

Για το Ειρηνοδικείο Σιντικής   τόνισα ιδιαίτερα πως :

•        Το Ειρηνοδικείο Σιντικής βρίσκεται σε απόσταση περίπου 18 χιλιομέτρων από το συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα και 27 χιλιομέτρων από την πόλη των Σερρών. Η τελευταία κοινότητα αρμοδιότητας του Ειρηνοδικείου Σιντικής απέχει 70 χιλιόμετρα από την πόλη των Σερρών.

•        Το 2013 συγχωνεύτηκε με το Ειρηνοδικείο Ποροίων και το Ειρηνοδικείο Ηράκλειας με αποτέλεσμα σήμερα να εξυπηρετεί όλο το βόρειο Ν. Σερρών και περίπου 50.000 κατοίκους και συνολικά 52 τοπικές κοινότητες ,

•        Στεγάζεται σε ιδιόκτητο καλοδιατηρημένο κτίριο ιδιοκτησίας του ΤΑΧΔΙΚ και συμπληρωματικό οίκημα του το οποίο δημιουργήθηκε για οικία Ειρηνοδίκη , σκοπός για τον οποίο δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ μέχρι σήμερα . Το κτίριο αυτό λειτουργεί ως αρχείο των τριών συγχωνευμένων Ειρηνοδικείων και περιλαμβάνει αποφάσεις από το 1942 έτος ιδρύσεως του Ειρηνοδικείου Σιντικής.

•        Διεξάγονται δύο πολιτικές έδρες μηνιαίως και απασχολεί τρεις Δικαστικούς υπαλλήλους και αναμένεται η εμφάνιση δύο επιπλέον από τον πρόσφατο διαγωνισμό Δικαστικών υπαλλήλων, οι θέσεις των οποίων έχουν ήδη δεσμευτεί από το Υπουργείο, γεγονός που καταδεικνύει το αυξημένο αντικείμενο της υπηρεσίας, το οποίο έγινε αντιληπτό από τα στατιστικά του, προκειμένου να προχωρήσει το Υπουργείο στην πρόσληψη του επιπλέον προσωπικού.

•        Στην έδρα του Ειρηνοδικείου λειτουργούν Συμβολαιογραφεία , δικηγορικά γραφεία , Αστυνομικό Τμήμα .

Υποβολή σύστασης σχετικά με τον στόχομείωσης των εκπομπών έως το 2040 για τον καθορισμό της πορείας

Σερρών Θεολόγος: Ιερεύς σημαίνει μαρτυρία, ομολογία, μαρτύριο υπέρ Ιησού Χριστού!

ΡΑΑΕΥ: Άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας 250 MW στην Ενεργειακή Κοινότητα Σερραίων ΣΥΝ.Π.Ε.

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις