19/06/2024
24.9 C
Serres

1μήνα μετά την σκληρή επιτήρηση ο ΟΠΕΚΕΠΕ βαδίζει σε πορεία εξυγίανσης

Όπως είναι γνωστό ο ΟΠΕΚΕΠΕ εδώ και ένα περίπου μήνα έχει τεθεί υπό την άµεση επιτήρηση των ευρωπαϊκών αρχών, μιας και στα πορίσµατα της DG AGRI εντοπίστηκαν, αδυναµίες τόσο στη διαχείριση του χρέους του Οργανισµού Πληρωµών, όσο και στην οργανωτική δοµή του Οργανισµού.

Ήδη η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει προχωρήσει στην υλοποίηση των έξι από τις δώδεκα παρατηρήσεις της ΕΕ και στην χθεσινή συνάντηση του Επιτρόπου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ Γιάννους Βόιτσεσχόφσκι υπήρξε ικανοποίηση για την πρόοδο που σημειώθηκε μέχρι σήμερα, ενώ κλείστηκε νέο ραντεβού για τις 11 Ιουνίου, προκειμένου να εξετασθεί η πρόοδος υλοποίησης και των λοιπών επισημάνσεων.

Για την πορεία εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ ικανοποίηση Βόιτσεσχόφσκι

avgenakis poreia eksigiansis opekepe

Την ικανοποίησή του για τα βήματα που έχει κάνει η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και η νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ με στόχο την εξυγίανσή του εξέφρασε ο Επίτροπος Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ Γιάννους Βόιτσεσχόφσκι κατά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη και τη διοίκηση του Οργανισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ήδη προχωρήσει στην υλοποίηση των έξι από τις δώδεκα παρατηρήσεις της ΕΕ, σύμφωνα με υποδείξεις που είχε κάνει από καιρό η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.

Lavera

Οι κ.κ. Βόιτσεσχόφσκι και Αυγενάκης συμφώνησαν με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να γίνει εκ νέου συνάντηση, τεχνικού χαρακτήρα, στις 11 Ιουνίου, προκειμένου να εξετασθεί η πρόοδος υλοποίησης και των λοιπών επισημάνσεων.

pavlos komvolidis sillia zetta

Παρόλο που οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν τον υψηλό κίνδυνο απατηλών συστηµάτων που έχουν δηµιουργηθεί στο πλαίσιο µέτρων προώθησης και σύγκρουσης συµφερόντων όσον αφορά τα µέτρα του ΕΓΤΑΑ εκτός ΟΣ∆Ε από το 2021, δεν συµφωνούν ότι χρειάζεται να λάβουν διορθωτικά µέτρα και να καθορίσουν τον οικονοµικό κίνδυνο, οι ελλείψεις αυτές εξακολουθούν να υφίστανται και το οικονοµικό έτος 2023.

Και αυτό γιατί οι ελληνικές αρχές δεν έθεσαν σε εφαρµογή επαρκείς µηχανισµούς για να εξασφαλίσουν ότι η καταγραφή παρατυπιών είναι σωστή, πλήρης και ενηµερωµένες µε συνέπεια σε όλους τους καταλόγους και τα µητρώα.


Να σημειώσουμε πως μέχρι στιγμής υπάρχουν αδυναµίες στη διαχείριση του χρέους του Οργανισµού Πληρωµών., η οργανωτική δοµή του Οργανισµού περιγράφεται ως πολύ ασταθής στο επίπεδο του διευθυντικού και µη διευθυντικού προσωπικού, ενώ υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις των συστηµάτων Πληροφορικής αφού µένουν παρωχηµένα για τουλάχιστον 10 χρόνια.

giorgos trentsios kalliopi evangelidou

Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει πλήρως τις εκκρεμότητες που έχουν εντοπισθεί από τα στελέχη της κοινότητας σε ό,τι αφορά στη λειτουργία και στη διαφάνεια του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, τις εκκρεμότητες.

Ήδη έχουμε διορθώσει τις έξι από τις δώδεκα παρατηρήσεις που έχουν έγκαιρα, πολύ έγκαιρα εντοπίσει και δεσμευθήκαμε ότι όλα θα υλοποιηθούν σε άμεσο χρόνο, δεδομένης της προτεραιότητας που δίνει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μας στην λειτουργία του Οργανισμού με διαφάνεια και συνέπεια απέναντι στους αγρότες, τόνισε μετά την συνάντηση ο Έλληνας Υπουργός κ. Αυγενάκης, που θεωρεί μονόδρομο τη διαφάνεια, την κάθαρση και την σωστή λειτουργία του Οργανισμού

«Από πλευράς Επιτρόπου εισπράξαμε κολακευτικά λόγια, συνέχισε ο Έλληνας υπουργός, καθώς η ευρωπαίος επίτροπος αναγνώρισε τις προσπάθειες που γίνονται από την ελληνική κυβέρνηση, ιδιαιτέρως για τον πρωτογενή τομέα.


Εντόπισε και ο ίδιος όλη αυτήν την υπερπροσπάθεια που γίνεται στο πλαίσιο όσων συνέβησαν στη Θεσσαλία και στον Έβρο και βέβαια αναγνώρισε όλο αυτό που γίνεται στο διάστημα των τελευταίων μηνών στον Οργανισμό, στα θέματα που έχουν εντοπίσει οι Κοινοτικοί.

Δώσαμε ραντεβού στις 11 Ιουνίου, όπου πλέον σε τεχνικό επίπεδο θα συνομιλήσουν η διοίκηση αλλά και στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ με αντίστοιχα στελέχη της Κοινότητας για να δούμε την πρόοδο όλων αυτών που ήδη παρουσιάσαμε βήμα προς βήμα σήμερα.
Είμαι αισιόδοξος.

Η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αυτό που λέει το εννοεί.

Η πορεία προς την διαφάνεια, την κάθαρση, αλλά κυρίως την οργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μονόδρομος και θα πορευθούμε μαζί με τους Έλληνες αγρότες. Ξέρουμε τις εκκρεμότητες. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και υλοποιούμε βήμα προς βήμα όλα αυτά που έπρεπε χρόνια πριν να έχουν γίνει».

Να σημειώσουμε πως στη συνάντηση του ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γιάννους Βόιτσεσχόφσκι, μετείχαν επίσης, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκος Μπαμπασίδης και οι αντιπρόεδροι, Λευτέρης Ζερβός και Γιάννης Κουρδής.

Το Film Office της ΠΚΜ στο 77 ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών

Ο Υπ. Ευρωβουλευτής Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος από τις Σέρρες ζητάει Πιο δυνατό ΚΚΕ

To Επιμελητήριο Σερρών στο BALKAN ENERGY FORUM στην Κοζάνη

Απόστολος Τζιτζικώστας: Πάνω από 15 εκ. ευρώ για την Πολιτική Προστασία στη Κεντρική Μακεδονία

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις