Η πόλη μας βάζει τα γιορτινά της για να τιμήσει την ιστορική επέτειο με την καθιερωμένη παρέλαση και με μια μεγάλη συναυλία στο Πάρκο Ηρώων της πόλης μας και τραγουδιστές τον Μίλτο Πασχαλίδη και την Ηρώ Σαϊα αλλά και πολυμελή ορχήστρα μουσικών.
Ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης θα τιμηθεί για την προσφορά του στον ελληνικό πολιτισμό, καθώς ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου μας ενέκρινε τόσο την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, όσο και την απονομή του Χρυσού Μεταλλίου Αξίας , τιμώντας τόσο τον ίδιο, όσο και την μουσική μας παράδοση με ένα Δίπλωμα Τιμής για την εν γένει προσφορά του στην πολιτική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή της χώρας.
Ελευθέρια 2023: 29 Ιουνίου 1913- 29 Ιουνίου 1923

Πρόπερσι τέτοια μέρα για τις επετειακές εκδηλώσεις, βρέθηκε στην πόλη μας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ανακηρύχθηκε σε Επίτιμη Δημότη Σερρών , ενώ επιπλέον της απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός των Αγίων Θεοδώρων, όπως και το Χρυσό Κλειδί της πόλης μας. Παράλληλα ο Γιώργος Ανδρέου είχε παρουσιάσει το έργο «Το τέλος της παιδικής ηλικίας – μνήμη Σερρών», που αποτελούνταν από μοναδικές ορχηστρικές συνθέσεις και τραγούδια.
Πέρυσι πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την παρουσίαση του ιστορικού ντοκιμαντέρ «ΣΕΡΡΕΣ – Από τους Αρχαίους χρόνους έως σήμερα» στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, αλλά και μια συναυλία με την κορυφαία ερμηνεύτρια και δημιουργό Δήμητρα Γαλάνη και τους τραγουδοποιούς – ερμηνευτές της νεότερης γενιάς Κατερίνα Πολέμη, Παυλίνα Βουλγαράκη, Ευστάθιο Δράκο και Δημήτρη Κόψη

Φέτος θα γιορτάσουμε την ιστορική επέτειο με μια μεγάλη συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου στο Πάρκο Ηρώων της πόλης, που βρίσκεται πλησίον του Σιδηροδρομικού Σταθμού
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με την δοξολογία και την παρέλαση στις 11 το πρωί για να τιμηθεί η 110η Επέτειος της Απελευθέρωσης και το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η εορταστική συναυλία «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2023» υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου, με ερμηνευτές τον Μίλτο Πασχαλίδη και την Ηρώ Σαϊα αλλά και πολυμελή ορχήστρα μουσικών.
Ο Σταύρος Ξαρχάκος, μαζί με τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη, έχει συντελέσει με το έργο του καθοριστικά στην καθιέρωση του «Έντεχνου Λαϊκού» Τραγουδιού, πλουτίζοντας το ρεπερτόριο του με εξαιρετικής συνθετικής αξίας αλλά και δημοφιλίας τραγούδια, κύκλους τραγουδιών και έργα ορχηστρικής μουσικής.
Βέβαια τα δύο τελευταία χρόνια ο Σταύρος Ξαρχάκος αναδεικνύει με συναυλίες του τον μέγα πλούτο της ανεκτίμητης Πολιτισμικής κληρονομιάς που αποτελεί η Δημοτική μας Παράδοση.»
Για αυτό άλλωστε και το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών με Απόφασή του ενέκρινε την πραγματοποίηση εκδήλωσης για την Απονομή του Χρυσού Μεταλλίου Αξίας στον Έλληνα συνθέτη κ. Σταύρο Ξαρχάκο, καθώς και διπλώματος τιμής για την εν γένει προσφορά του…

Το ιστορικό της απελευθέρωσης
Όπως είναι γνωστό η πόλη μας είχε καταληφθεί απ’ τους Βούλγαρους κατά τον Α Βαλκανικό πόλεμο και σε αυτό το διάστημα οι Βούλγαροι προσπαθούσαν να “προετοιμάσουν” το έδαφος για την προσάρτηση όλης της Μακεδονίας στη Βουλγαρία.
Όμως ο Β’ Βαλκανικός πόλεμος ξέσπασε το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο, μιας και δεν χάθηκε ποτέ η ελληνικότητα της Μακεδονίας και το φρόνημα των κατοίκων
Η μάχη του Λαχανά αν μη τι άλλο σήμανε την αρχή της απελευθέρωσης της Αν. Μακεδονίας και φυσικά μετά την απελευθέρωση του Σιδηροκάστρου στις 28 Ιουνίου ήταν δεδομένη η απελευθέρωση και των Σερρών
Μόνο που όταν τα πρώτα ελληνικά στρατεύματα μπήκαν στην πόλη των Σερρών, την βρήκαν καμένη και λεηλατημένη από τους Βουλγάρους
Δυστυχώς τότε κάηκαν και τα περισσότερα μνημεία, όπως και οι ναοί που κείτονταν αγέροχα στην πόλη μας
Ο συνταγματάρχης Σωτήλης όταν κατέλαβε επίσημα την πόλη των Σερρών στην προκήρυξη που εξέδωσε ανέφερε:
«Εν ονόματι του βασιλέως των Ελλήνων Κωνσταντίνου, απελευθερώ τας Σέρρας από του ζυγού των βαρβάρων και ειδεχθών επιδρομέων, καταλαμβάνω την πόλιν, προσκαλώ δε πάντας του κατοίκους ανεξαρτήτως φυλής, γλώσσης και θρησκεύματος να επανέλθωσιν εις τας ειρηνικάς αυτών ασχολίας, βέβαιοι όντες ότι υπό το σκήπτρον της Αυτού Μεγαλειότητος του βασιλέως μας, και υπό την προστασίαν του ανδρείου αυτού στρατού θέλουσιν απολαμβάνει και απολύτου ισονομίας και εξασφαλίσεως τιμής και περιουσίας.
Ζήτω ο βασιλεύς Κωνσταντίνος ο Μέγας, Ζήτω ο λαός των Σερρών»
Και οι Σερραίοι, με αισθήματα χαρμολύπης, υποδέχθηκαν τον απελευθερωτή τους με κωδωνοκρουσίες στον Άγιο Γεώργιο τον Κρυονερίτη.
