22/07/2024
32.5 C
Serres

Ο Σερρών Θεολόγος: Η πόλις των Σερρών υπήρξε πάντοτε τόπος καλλιεργείας του πολιτισμού και του πνεύματος»

Μία ατμόσφαιρα πνευματικής ανατάσεως και πολιτιστικής θαλπωρής δημιουργήθηκε, το διήμερο 16 και 17 Δεκεμβρίου 2023, στον φιλόξενο χώρο της αίθουσας «ΑΣΤΕΡΙΑ» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών,

όπου, με μεγάλη επιτυχία, έλαβε χώρα, η 4η συνάντηση χορωδιακής θρησκευτικής μουσικής, την οποία συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολις Σερρών και Νιγρίτης και ο Δήμος Σερρών με την συμμετοχή, εφέτος, έξι μουσικών χορωδιακών συνόλων.

Δύο ημέρες, μουσικής πανδαισίας, από τον αδαπάνητο πλούτο της εκκλησιαστικής και θρησκευτικής μουσικής και ποιήσεως, προσφερόμενες από την τοπική Εκκλησία και τον Δήμο Σερρών, στο φιλόμουσο κοινό της ιστορικής πόλεως της Μακεδονίας.

Σκοπός της συγκεκριμένης μουσικοθρησκευτικής συναντήσεως, η οποία καταξιώθηκε πλέον ως θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, είναι η προαγωγή και καλλιέργεια της πολιτιστικής, πνευματικής και μουσικής παραδόσεως, ιδιαιτέρως μάλιστα της παραδοσιακής βυζαντινής παραδόσεως σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Το εναρμονισμένο με την ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων πρόγραμμα της πρώτης ημέρας, Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, της εφετεινής συναντήσεως, περιελάμβανε την συμμετοχή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Ο ΟΣΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ο ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ» και του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης,

GOTSIKA

υπό την διεύθυνση του χοράρχου κ. Λ. Τζορμπατζίδη, του Βυζαντινού Χορού Ν. Καβάλας «ΣΥΝΗΧΟΥΝΤΕΣ», υπό την διεύθυνση του χοράρχου κ. Χρ. Ιωαννίδη και της Μικτής Χορωδίας Πολιτιστικής Λέσχης Προσωπικού Ο.Τ.Ε. Ν. Θεσσαλονίκης, υπό την διεύθυνση του χοράρχου κ. Ηρ. Παναγόπουλου.

Σήμερα, Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, δεύτερη και τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων, το πρωΐ, τελέσθηκε θ. Λειτουργία στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών,

ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και της Νιγρίτης κ. Θεολόγου, κατά την διάρκεια της οποίας έψαλλε ο Βυζαντινός Χορός «ΕΥΦΩΝΟΝ» του ιερού Καθεδρικού Ναού Αγ. Σοφίας Θεσσαλονίκης, υπό την διεύθυνση του χοράρχου κ. Στ. Ζαχαρίου.


Ακολούθως, στις 11:30 το πρωΐ, στην αίθουσα «ΑΣΤΕΡΙΑ» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών εμφανίσθηκαν, η Βυζαντινή Χορωδία «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ Ο ΝΕΟΣ» του «Μαξιμείου» Ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης,

υπό την διεύθυνση του χοράρχου κ. Γ. Ζαρκαντζά,  ο Βυζαντινός Χορός «ΕΥΦΩΝΟΝ» του ιερού Καθεδρικού Ναού Αγ. Σοφίας Θεσσαλονίκης, υπό την διεύθυνση του χοράρχου κ. Στ. Ζαχαρίου και η Νεανική Χορωδία «ΑΓΓΕΛΩΝ ΦΩΝΕΣ» της Σερραϊκής Εκκλησίας, υπό την διεύθυνση της χοράρχου κ. Μ. Κουβακλή.

Οι έξι καλλικέλαδες χορωδίες απέδωσαν με μοναδικό τρόπο, βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους, όπως επίσης και επίκαιρα παραδοσιακά κάλαντα και εορταστικά τραγούδια, αποσπώντας και δικαίως το θερμό χειροκρότημα του κοινού, που υπερεπλήρωσε και τις δύο ημέρες το κινηματοθέατρο.

Την λαμπρή και άρτια οργανωμένη συναυλία χαιρέτησαν ο Σεβ. κ. Θεολόγος και ο Δήμαρχος Σερραίων κ. Αλ. Χρυσάφης, οι οποίοι ευχαρίστησαν, συνεχάρησαν με θερμούς λόγους και καλωσόρισαν στην πόλη των Σερρών τους εκλεκτούς χοράρχες και τα ταλαντούχα μέλη των χορωδιών, τους καταξιωμένους εργάτες της βυζαντινής υμνωδίας και της χορωδιακής θρησκευτικής μουσικής και όλους εκείνους,


που κοπίασαν συμβάλλοντας στην διοργάνωση της συναντήσεως, που γοήτευσε και εφέτος το πολυπληθές ακροατήριο.

Σε αποστροφή του λόγου του, ο Σεβασμιώτατος, αφού συνεχάρη θερμώς όλα τα χορωδιακά σύνολα για την άρτια παρουσίαση των προγραμμάτων τους, έκανε ειδική αναφορά στην εξόχως θλιβερή και λίαν ανησυχητική παγκόσμια επικαιρότητα,

όπως αυτή διαμορφώνεται εξαιτίας της πολεμικής συρράξεως στην περιοχή της Γάζας, της οποίας θύματα είναι κυρίως τα αθώα παιδιά και οι άμαχοι πολίτες και  από τις δύο πλευρές και εκάλεσε όλους σε πνευματικό συναγερμό ολοθύμου προσευχής προς τον Άρχοντα της ειρήνης, Ιησού Χριστό, υπέρ της αμέσου καταπαύσεως των εχθροπραξιών,

παρακλήσεως και στηρίξεως των χειμαζομένων εκ της φρίκης του πολέμου και επικρατήσεως της ειρήνης, της συνέσεως, της δικαιοσύνης, της ψυχραιμίας και της αμοιβαίας κατανοήσεως στις σχέσεις των λαών.

Ενωρίτερα, στις 11:00 το πρωΐ, στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου Νιγρίτης, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία της νέας Δημάρχου Βισαλτίας κ. Ευανθίας Πλιάκου. Ο Σεβ. κ. Θεολόγος ετέλεσε την ακολουθία του αγιασμού επί τη εγκαταστάσει της νέας Δημοτικής Αρχής και των μελών του νέου Δημοτικού Συμβουλίου.

Η ορκωμοσία πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αντιπεριφερειάρχου Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλου, του τέως Δημάρχου Βισαλτίας κ. Αθ. Μασλαρινού, των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών και εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων. 

Αμέσως μετά τον θρησκευτικό όρκο, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους την ευλογία του Θεού στο έργο τους, δύναμη και κάθε επιτυχία στα καθήκοντά τους.

Ετόνισε δε, ότι αναμένει με χρηστές ελπίδες μία αγαστή συνεργασία του Δήμου με την τοπική Εκκλησία, προς όφελος του τόπου και  των πολιτών, διαβεβαιώνοντας ότι η Ιερά Μητρόπολις θα συνεχίσει να είναι θερμή συμπαραστάτης και αρωγός σε κάθε έργο προόδου και προκοπής, επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου.

Ο Σεβασμιώτατος, περαίνων την προσλαλιά του, προσέφερε ως ευλογία στη νέα Δήμαρχο μία εικόνα της Παναγίας Ελεούσης, της «Νιγριτινής».  

Στη συνέχεια, η κ. Πλιάκου ευχαρίστησε θερμώς τον Σεβασμιώτατο, τους εκπροσώπους των Αρχών και τους πολίτες για την τιμητική τους παρουσία και αναφέρθηκε στους προγραμματικούς της σχεδιασμούς για τη διοίκηση του Δήμου Βισαλτίας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Σερρών για το περιστατικό με τον κ. Αχλάδα

To KKE Σερρών για την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη

Προσφορά αγάπης στο Ειδικό Σχολείο Σερρών από το Σωματείο Κρεοπωλών

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις