17/06/2024
29.7 C
Serres

Δεκτό το αίτημα του Δήμου Σιντικής – Τα οχυρά στην Σερραική κοινωνία

Την Κυριακή «ζωντάνεψε» για μια ακόμη φορά η θρυλική ιστορία του Ρούπελ, στο πλαίσιο της ετήσιου φεστιβάλ ιστορικής αναπαράστασης Β’ Παγκοσμίου πολέμου «ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ», και δη, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, του αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Γεώργιου Κωστίδη, των αρχών του τόπου, αλλά και πλήθους κόσμου, σκορπίζοντας δυνατές συγκινήσεις.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η ελληνική κυβέρνηση μάλιστα, έκαναν δεκτό το αίτημα του Δήμου Σιντικής και του Δημάρχου Γιώργου Τάτσιου για την παραχώρηση των οχυρών στο Δήμο Σιντικής, καθώς όπως υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας τα οχυρά ανήκουν στην Ελληνική κοινωνία και η αξιοποίηση τους μπορεί να γίνει σε συνεργασία με τον Ελληνικό στρατό.

«Ζωντάνεψε» η θρυλική ιστορία του Ρούπελ στο πλαίσιο της ετήσιου φεστιβάλ ιστορικής αναπαράστασης 

Τα οχυρά δεν παραδίδονται, αλλά καταλαμβάνονται» ήταν η απάντηση του διοικητή του Ρούπελ, Α/νχη Γεώργιου Δουράτσου, στους Γερμανούς εισβολείς, η οποία εξακολουθεί να συγκινεί έως τις ημέρες μας, 83 χρόνια από τότε που οι γενναίοι υπερασπιστές του θρυλικού οχυρού αντιστάθηκαν με ηρωισμό και αυτοθυσία, κερδίζοντας τον σεβασμό του εχθρού και την αναγνώριση των συμμάχων.

Παρά το ανελέητο «σφυροκόπημα», το οχυρό Ρούπελ δεν καταλήφθηκε από τον εχθρό και την Κυριακή «ξαναζωντάνεψε» στο ξακουστό αυτό οχυρό στον Δήμο Σιντικής η θρυλική ιστορία του, στο πλαίσιο της ετήσιου φεστιβάλ ιστορικής αναπαράστασης Β’ Π.Π. στην Ελλάδα, «ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ»,.

Lavera

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι βουλευτές της ΝΔ Αναστάσιος Χατζηβασιλείου και Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο δήμαρχος Σιντικής, Γεώργιος Τάτσιος, η δήμαρχος Σερρών, Βαρβάρα Μητλιάγκα, ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, Παναγιώτης Σπυρόπουλος, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικών φορέων και πλήθος κόσμου.

tasos kazias giorgos tatsios

Από πλευράς στρατιωτικής ηγεσίας παρέστησαν ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο οποίος εκπροσώπησε, επίσης, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δημήτριο Χούπη, ο διοικητής Γ’ Σώματος Στρατού/NRDC-GR, αντιστράτηγος Αθανάσιος Γαρίνης, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και εκπρόσωποι συνδέσμων αποστράτων και εφέδρων αξιωματικών.

Όσο για την εκδήλωση, αν μη τι άλλο εντυπωσίασε με τη χρήση των εντυπωσιακών εφέ πυρών, τις εκρήξεις και τις αεροπορικές προσομοιώσεις, με τους επισκέπτες να ζουν λεπτό προς λεπτό τη λυσσαλέα προσπάθεια των Γερμανών εισβολέων να καταλάβουν το απόρθητο οχυρό Ρούπελ, καθώς και την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων υπερασπιστών του.Κατά τη διάρκεια, της εκδήλωσης, αεροσκάφη της Αερολέσχης Σερρών πραγματοποιούσαν πτήσεις επάνω από το θρυλικό Ρούπελ, ενώ οι εθελοντές έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό.

filio sarantidou giannis giantsios


Με την εκδήλωση ολοκληρώθηκε και πανηγυρικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Σιντικής Σερρών για την 83η επέτειο της «Μάχης των Οχυρών», η οποία ξεκίνησε στις 6 Απριλίου και περιλάμβανε 18 δράσεις. 


«Είναι μεγάλη τιμή για μένα και μεγάλη χαρά που σήμερα βρίσκομαι εδώ για να θυμηθούμε και να θυμίσουμε μια ιστορική στιγμή στην ιστορία της πατρίδας μας.

Σε έναν τόπο που ο Ελληνικός στρατός υπεράσπισε για άλλη μια φορά την αξιοπρέπεια μας. Υπεράσπισε το απαραβίαστο των συνόρων μας», τόνισε στο χαιρετισμό του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ενώ έκανε μια ιστορική αναδρομή στα γεγονότα της εποχής.


anaviosi roupel ochira dimos sintikis dendias 2024

Κατόπιν, ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι το υπουργείο και η ελληνική κυβέρνηση έκαναν δεκτό το αίτημα του Δήμου Σιντικής και του Δημάρχου Γιώργου Τάτσιου για την παραχώρηση των οχυρών στο Δήμο Σιντικής, υπογραμμίζοντας ότι τα οχυρά ανήκουν στην Ελληνική κοινωνία και η αξιοποίηση τους μπορεί να γίνει σε συνεργασία με τον Ελληνικό στρατό.

Τιμώμενο πρόσωπο της φετινής εκδήλωσης ήταν ο Ανθυπολοχαγός Αναστάσιος Πορφύρης (1908-2000), Διοικητής Θ 9ου Λόχου του οχυρού Ρούπελ και επικεφαλής τμήματος εκκαθάρισης την περίοδο της γερμανικής επίθεσης, ενώ την εκδήλωση παρακολούθησε και η εγγονή του ήρωα Παύλου Μελά, Ναταλία Ιωαννίδη. 

Στο κεντρικό αναβιωτικό δρώμενο πήραν μέρος οι ομάδες ιστορικής αναβίωσης από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Ρουμανία και την Τσεχία.

lefteris avramakis alexis tsipras

Η εκδήλωση, η οποία αποτελεί κορυφαίο θεσμό της χώρας, η οποία ξεκίνησε το 2016 από τον Δήμο Σιντικής και το σωματείο «Στενωπός – Οχυρώσεις Μπέλλες & Αγκίστρου», και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ έχει την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών. 

Στόχος της εκδήλωσης είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, η προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας λαών και κρατών -ώστε να μη ξαναζήσει η ανθρωπότητα τη φρίκη του πολέμου- καθώς και η ανάδειξη του ιστορικού τουρισμού ή τουρισμού μνήμης στο βόρειο τμήμα των Σερρών.

Τάσος Χατζηβασιλείου: Ευχαριστώ θερμά τον Νίκο Δένδια για την παραχώρηση χρήσης τμημάτων των οχυρών στον οικείο Δήμο Σιντικής

anaviosi roupel ochira dimos sintikis dendias 2024 tasos chatzivasileiou

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και τίμησε με την παρουσία του την αναβίωση της Μάχης του Ρούπελ και προχώρησε σε πολύ σοβαρές ανακοινώσεις για το μέλλον των οχυρών

«Ζήσαμε μοναδικές στιγμές, γεμάτες συγκίνηση και εθνική υπερηφάνεια. 

Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω θερμά για την σημερινή του ανακοίνωση να παραχωρηθεί η χρήση τμημάτων των οχυρών στον οικείο Δήμο Σιντικής και την τοπική κοινωνία. 

Στην πρόσφατη συνάντησή μας, του παρουσίασα το όραμά μου για την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής και την αναβάθμιση των σχετικών υποδομών μέχρι τα Άνω Πορόια και την Καστανούσα, συνοδευόμενο από σχετικό υπόμνημα. 

Βέβαια, συνεργαστήκαμε στενά και με το Δήμαρχο Γιώργο Τάτσιο
Ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας γίνεται αποδεκτό από την ηγεσία του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η ανακοίνωση του υπουργού, σήμερα στο Ρούπελ, ανοίγει το δρόμο για μια νέα αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας.»

Τάδε έφη ο βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου για την παραχώρηση για χρήση των τμημάτων των οχυρών στον οικείο Δήμο Σιντικής και την τοπική … κοινωνία. 

anaviosi roupel ochira dimos sintikis dendias 2024 2

Γιώργος Τάτσιος για τα οχυρά: Τα θέλαμε! Τα ζητήσαμε! Τα παίρνουμε!

«ΤΑ ΟΧΥΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΙΝΤΙΚΗΣ!
Τα θέλαμε!
Τα ζητήσαμε!
Τα παίρνουμε!

Μένει να γίνει πράξη το “όνειρο” με πολλή δουλειά και καλή συνεργασία με την ηγεσία του Ελληνικού Στρατού! 
Θερμές ευχαριστίες στον βουλευτή Σερρών κ. Τάσο Χατζηβασιλείου που ενστερνίζεται το όραμα και ενεργεί για την αξιοποίηση των Οχυρών μας!»

Τάδε έφη από την πλευρά του και ο Δήμαρχος Σιντικής Γιώργος Τάτσιος….
Και άπαντες χαρούμενοι!
Εκτός ίσως από εμάς που περιμένουμε να διαβάσουμε και τα σχετικά …κείμενα!


Παναγιώτης Σαββίδης: Για «δικαίωση» θα μπορούμε να μιλάμε, όταν έρθει η στιγμή των υπογραφών

panagiotis savvidis roupel tasos chatzivasileiou nikos dendias anaviosi 2024

Η δημόσια δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δένδια από το Ρούπελ πως η Πολιτεία σκοπεύει να αποδώσει μέρος των οχυρών στην τοπική κοινωνία είναι μια καλή είδηση.

Για εμάς στην ΚοινΣΕπ Άγκιστρο Δράση που από το 2017 έχουμε «ιδρώσει» για μία τέτοια εξέλιξη, η οποία θα διασώσει καταρχάς τα έργα αλλά και θα συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και στην προώθηση του ιστορικού τουρισμού, αποτελεί μια θετική εξέλιξη. 

Για «δικαίωση» βέβαια θα μπορούμε να μιλάμε, όταν έρθει η στιγμή των αποφάσεων και των υπογραφών. Έως τότε δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητούμε τις προθέσεις του κ.Δένδια αλλά και του βουλευτή  Τάσου Χατζηβασιλείου που φαίνεται πως έχει πάρει προσωπικά το θέμα «οχυρά». Μια και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν ήδη ενημερωμένος για την Άγκιστρο Δράση, το έργο και τους στόχους της, του δωρίσαμε την Κυριακή στο Ρούπελ το συλλεκτικό φωτογραφικό λεύκωμα : «80 χρόνια από τη Μάχη των Οχυρών» το οποίο ξεφύλλισε και επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εάν η δημόσια δέσμευση του κ.Δένδια προχωρήσει, τότε δημιουργούνται νέες ευκαιρίες στην περιοχή μας, που εκτός από την ιδιωτική πρωτοβουλία -όπως είναι της Κοιν.Σ.Επ. Αγκιστρο Δράση- θα πρέπει να κινητοποιήσει Α’ και Β’ Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επιβάλλεται επίσης να υπάρξει ένα ενιαίο πλαίσιο συνεργασίας, με σεβασμό στην ιστορία των οχυρών αλλά και στη φύση που τα περιβάλλει.

Τάσος Χατζηβασιλείου: «Η επικοινωνία με την Τουρκία δεν σημαίνει αλλαγή των εθνικών θέσεων της Ελλάδας»

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Ατόμων με Αναπηρία στις Σέρρες-Εξαιρετικές οι προσπάθειες αθλητών και αθλητριών

Οι συμβασιούχοι covid του Δήμου Σερρών καταγγέλλουν για ασυνέπεια την Βαρβάρα Μητλιάγκα

Το ανεκπλήρωτο Χρέος απόδοσης τιμής στους Εθνομάρτυρες του Σκοπού, της Εθνεγερσίας του 1821 και της «Πορείας Θανάτου» του 1915.

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις